Talebobbel med knytnæve indeni Grafik

Vold, trusler og chikane er aldrig noget man bare må acceptere

Arbejdsrelateret vold og udadreagerende adfærd rammer den enkelte, men det er arbejdspladsens ansvar at håndtere det og forebygge. SPARK kan hjælpe.

Af Sine Molbæk-Steensig 13/11/2024

Sagsbehandleren der bliver truet efter en svær afgørelse. Pædagogen der må gå hjem med bidemærker. Sosu-assistenten der bliver hængt ud på Facebook af en vred pårørende. Bostøtten der bliver skubbet ned ad trappen af en frustreret borger - udadreagerende adfærd har mange ansigter.

Kontakten med borgere og pårørende kan udvikle sig til frustrationer og konflikter, der kan eskalere eller bare blive for meget med tiden. Og selv om vold, trusler og digital chikane er uacceptabelt, er det ikke ensbetydende med, at det ikke opstår.

Der findes heldigvis stærke redskaber til at håndtere og bearbejde vold, trusler og udadreagerende adfærd, og endnu bedre, så er der gode værktøjer til at forebygge, at mange af konflikterne overhovedet opstår.

SPARK kan hjælpe og inspirere jer - både med forebyggelse og når skaden er sket.

Det giver et forbedret arbejdsmiljø, fordi det skaber tryghed for medarbejderne. De tør bede om hjælp, hvis der er behov for det.

Susanne Abrahamsen - Egvad Plejehjem, deltager i SPARK-forløb

Hvorfor er det så vigtigt at forebygge vold og trusler?

Små episoder, der hver for sig ikke forekommer vigtige, kan være belastende og drænende på den lange bane. Ubehagelige oplevelser kan sætte sig og være næsten umulige at ryste af sig igen. Det påvirker arbejdsglæden, koster energi og kan få store konsekvenser for den enkelte.

Og det hele kan komme meget tæt på, når man møder den borger eller pårørende, man har haft en episode med eller havner i en lignende situation.

Derfor skal en arbejdsplads og et team have hinandens ryg. Man skal kende, forstå og respektere hinanden og sammen både kunne bearbejde episoder, men også forebygge og nedtrappe konflikter i hverdagen.

Vold og trusler kan se ud på mange måder

Når konsulenterne fra SPARK er ude og hjælpe på arbejdspladserne, så møder de mange forskellige former for konflikter og situationer, der opleves ude af kontrol eller ubehagelige, fx:

  • Verbale trusler
  • Digital chikane
  • Truende adfærd
  • Slag, spark, bid mm
  • Borgere med udadreagerende adfærd

Hvad gør SPARK?

SPARK kan bl.a. hjælpe jer med at:

  • Opbygge beredskab. Hvad skal der ske, hvis der opstår farlige eller ubehagelige situationer? Hvordan sikrer I, at ingen kommer til at stå alene?
  • Skabe rammer i hverdagen, der hjælper med at forebygge, at vold og trusler opstår. Der er mange konkrete, velafprøvede metoder til dette.
  • Afdække forskelligheder i teamet, så det bliver nemmere at forstå og afkode hinanden i en tilspidset situation.
  • Styrke den psykologiske tryghed i teamet, så man i fællesskab kan lære af voldelige episoder og forebygge, at de sker igen.

SPARK tilbyder både netværk og forløb, hvor kernen handler om at arbejde med vold og trusler på arbejdspladsen.

Vi er blevet bevidste om, hvor forskellige vi er, og at en krænkelse for én medarbejder måske ikke opleves som en krænkelse for en anden. Derfor må man bare sige: Hvis man føler sig krænket, så er det en krænkelse

Conny Overgaard Jørgensen, Daginstitutionen Galaksen, deltager i SPARK-forløb 

Kunne et gratis SPARK-forløb være noget for din arbejdsplads?

Få inspiration til at arbejde med vold og trusler på arbejdspladsen

Her er viden og eksempler på arbejdspladser, der fik håndteret problemerne.

SPARKs metoder og værktøjer
Få fingrene i SPARKs værkstøjskasse

Se SPARKS værktøjskasse med ideer, tips og redskaber til at udvikle det gode samarbejde.

Ring til SPARK-linjen

33 70 34 00

Her bliver du mødt af erfarne konsulenter, der kan hjælpe med sparring.

SPARK-linjen er åben mandag til torsdag mellem 9-14.

SPARK menu