Noget af det, der kan hjælpe jer, er at fokusere på at styrke arbejdsfællesskabet og finde et nyt fælles fagligt fundament, lyder det fra SPARK.
SPARK
Nu får ledere og tillidsvalgte i jobcentre og familieafdelinger mulighed for at blive del af SPARKs netværk og styrke det psykisk arbejdsmiljø.
Faglige refleksioner og dybere snakke om børnesyn må ofte vige pladsen for praktikaliteter på dagtilbudsområdet. Men der skal findes tid, for et fælles fagligt udgangspunkt gavner både børn og voksne.
På socialområdet er vold og trusler en af de ting, der kan udfordre det psykiske arbejdsmiljø. SPARK kan hjælpe jer med at finde et fælles udgangspunkt, så arbejdspladsen forebygger og løser konflikter i fællesskab.
Vej og Park-områdets medarbejdere har meget forskellig baggrund og opgaver, og det kan udfordre den daglige kommunikation. Et af SPARKs greb til at forebygge konflikter er mikrokommunikation.
Her finder I værktøjer og metoder fra SPARK til at arbejde med det psykiske arbejdsmiljø på jeres arbejdsplads. Se videoen, læs manualen og udskriv skabelonen. Så er I i gang.
Læs hvad arbejdspladser har fået ud af et SPARK-forløb
Når samarbejdet mellem pårørende og medarbejdere ikke fungerer, går det ud over borgerne og giver et anstrengt arbejdsmiljø. Derfor har Smedegade Plejecenter sat fokus på at styrke samarbejdet.
Samarbejde, forandringer og kommunikation. Det er nogle af de udfordringer, SPARK oftest støder på blandt ledere og medarbejdere.
SPARK viser jer, hvordan I selv kan arbejde med det psykiske arbejdsmiljø på jeres arbejdsplads. I får nye værktøjer og bliver introduceret til SPARKs tilgang til psykisk arbejdsmiljø.