Samarbejde: Alle vil det - alligevel er det ofte svært
Godt samarbejde er ikke noget, man skaber en gang for alle. SPARK hjælper jer med at udvikle og fastholde det i en foranderlig hverdag.
Bøvler samarbejdet for alvor, eller er der et ønske om, at det gode samarbejde kan blive endnu bedre? Gør forskelligheder det svært at finde fodfæste?
Der er masser af gode grunde til, at samarbejdet skal have opmærksomhed og en kærlig hånd. Men det er ikke altid nemt at løse udfordringerne selv. Nogle gange kræver det inspiration og sparring udefra. Det er her, SPARK kommer ind i billedet.
Hvorfor er samarbejde så afgørende?
Arbejdslivet er fyldt med komplekse opgaver, der kalder på bredde i kompetencer og erfaringer, særligt i kommunerne, hvor opgaverne tit skal løses tæt på og/eller sammen med borgeren.
Et godt samarbejde, hvor vi hjælper og lærer af hinanden, skaber trivsel. Men allervigtigst så løser vi opgaverne bedre – til gavn for borgerne.
Derfor bøvler samarbejdet
Når konsulenterne fra SPARK er ude og hjælpe på arbejdspladserne, så er der det sjældent muligt at pege på en enkelt årsag eller finde et hurtigt kvikfix til, at samarbejdet bøvler.
Men nogle af de ofte forekommende kilder til et svært samarbejde er:
- Mange fagligheder der skal samarbejde
- Sammenlægninger og omstruktureringer
- Uklarhed om opgaveløsning, prioritering og kvaliteten af arbejdet
- Manglende tid til gode overleveringer
- Mangelfuld planlægning
- Personkonflikter
- Høj personaleomsætning
- Ledelse på distancen
Intet menneske er en ø, en verden for sig; ethvert menneske er et stykke af fastlandet, en del af det hele.
John Donne. 1624
Hvad er nøglen til det gode samarbejde?
Vi er alle sammen mennesker, og vi er alle forskellige. Lige så naturligt, som vi kan finde hinanden, lige så naturligt er det, at det kan være svært.
Et godt samarbejde får man ikke foræret. Det er en aktiv investering, som alle bidrager til, og hvor både individ og team er trygge. Hvor der er respekt for såvel styrker som svagheder, og hvor man kan inkludere, hjælpe og gøre hinanden bedre.
Her er psykologisk tryghed afgørende.
Hvad gør SPARK?
SPARK tilbyder både netværk og forløb med omdrejningspunkt i det gode samarbejde om kerneopgaven.
Et forløb vil typisk både dreje sig om løsning af aktuelle problemstillinger og forebyggelse.
Vi er blevet meget mere åbne for hinandens perspektiver og kommer hurtigere til sagens kerne – det betyder, at vi er blevet skarpere på, hvad der er vigtigt, og hvordan vi rykker på det.
Deltager i SPARK-forløb
Inspiration til forbedret samarbejde
Her er udvalgte historier om, hvordan nye indsigter og løsninger har skabt en bedre hverdag og et mere naturligt samarbejde på forskellige arbejdspladser.
SPARK tilbyder støtte indenfor temaerne: