
Højt sygefravær – kan SPARK hjælpe?
Bliv klogere på, hvad et godt psykisk arbejdsmiljø kan gøre for din arbejdsplads.
- I SPARK får vi ofte spørgsmål om, hvorvidt vi kan hjælpe med at nedbringe et højt sygefravær, fortæller Marlene Schoop.
Hun er sekretariatsleder i SPARK – Samarbejde om Psykisk Arbejdsmiljø i Kommunerne – der tilbyder gratis forløb for TRIO’er og MED-udvalg på kommunale arbejdspladser.
- Vi tilbyder ikke indsatser, der direkte målrettes at nedbringe sygefraværet. Til gengæld ser vi, at arbejder TRIO/MED med at forbedre det psykiske arbejdsmiljø og får sat gode indsatser i gang, så kan der ofte ske fald i sygefraværet.
Der er nemlig en stærk sammenhæng mellem psykisk trivsel, godt kollegaskab, indflydelse i arbejdet og antallet af sygedage. Det viser både forskning og erfaringer.
LÆS ARTIKLEN: Vi har fået åbnet for de svære snakke
Psykologisk tryghed giver trivsel
Når SPARK støtter arbejdspladser i at styrke det psykiske arbejdsmiljø, så spiller graden af psykologisk tryghed en væsentlig rolle for, om det kan lykkes. Det gælder både internt i TRIO/MED og på hele arbejdspladsen.
Det handler i bund og grund om troen på, at man ikke bliver ydmyget eller straffet, hvis man taler højt om fejl, tvivl, spørgsmål, uenighed eller ideer, og hvor mennesker er trygge ved at udtrykke sig og være sig selv.
Derfor er der flere af SPARKs metoder og greb, der på forskellig vis arbejder med at højne graden af psykologisk tryghed.
Stærkt samarbejde nødvendigt
I SPARKs forløb får arbejdsmiljøgrupper, TRIOer og MED-udvalg input til, hvordan de selv kan gribe arbejdet med psykisk arbejdsmiljø an. For et godt psykisk arbejdsmiljø skal ikke være afhængigt af en konsulent udefra – man skal selv have kompetencer til at tage fat i udfordringer på arbejdspladsen, fortæller Marlene Schoop.
- Det er så vigtigt, at TRIO/MED får handlekompetencer og ved, hvad de kan gøre - også når konsulentens arbejde er slut, siger hun.
Derfor har SPARK altid fokus på at etablere det bedst mulige samarbejde mellem ledere og medarbejderrepræsentanter, da det er dem, der sammen kan involvere kollegerne i tiltag, der kan styrke det psykiske arbejdsmiljø.
Nye metoder og værktøjer
Samtidig stifter TRIO/MED og arbejdsmiljøgrupper bekendtskab med en række dialogmetoder og værktøjer, som de bruger for at komme i dybden med en eller flere udfordringer, som arbejdspladsen har valgt at arbejde med i SPARK-forløbet.
Ideen er, at hvis man i fremtiden støder på lignende problematikker, så kan TRIO/MED sætte metoderne i spil.
Vil I skabe mere trivsel?
Kunne I blive bedre til takle udfordringer på din arbejdsplads?
Når medarbejderrepræsentanter og ledere har været igennem et SPARK-forløb, kommer de ud med ny viden og metoder, der kan styrke det psykiske arbejdsmiljø på hele arbejdspladsen.
- For det første kan TRIOer og MED-udvalg på kommunale arbejdspladser søge et gratis forløb med SPARK og selv blive bedre til at handle på udfordringer med det psykiske arbejdsmiljø.
Se SPARKs forløb
- For det andet har SPARK samlet en række værktøjer, der alle har til formål at styrke det psykiske arbejdsmiljø på forskellige måder. Bl.a. ved at inddrage kollegerne, skabe en feedbackkultur eller dele oplevelsen af svære og følelsesmæssigt belastende situationer.
Dyk ned i værktøjskassen
- For det tredje har SPARK skabt et gratis email-kursus om psykologisk tryghed. Her får du både viden, værktøjer og historier fra arbejdspladser, som er lykkes med at skabe en højere grad af psykologisk tryghed.
Tilmeld dig kurset