
Skab arbejdspladser man vil blive på
Et godt psykisk arbejdsmiljø er afgørende for lavere personaleomsætning og godt samarbejde – SPARK kan hjælpe jer på vej.
Mange kommunale arbejdspladser kæmper i dag med rekrutteringsudfordringer, for der er mangel på kvalificeret arbejdskraft, særligt på velfærdsområdet.
Der er mange gevinster at hente ved at kigge nærmere på at mindske personaleomsætningen, så medarbejderne bliver længere tid på samme arbejdsplads.
En høj personalegennemstrømning påvirker nemlig både arbejdsmiljø og opgaveløsning: Ubesatte stillinger øger arbejdspresset på de tilbageblevne medarbejdere, og nye medarbejdere tager tid at lære op. Gode kollegaskaber bliver udfordret af mange udskiftninger, mens gode samarbejdsrelationer gør, at folk vælger at blive længere på deres arbejdsplads.
Attraktive arbejdspladser
- Et godt psykisk arbejdsmiljø er et kerneelement i forhold til at skabe lavere personaleomsætning. Fx har det at være en del af et godt fagligt og trygt arbejdsfællesskab stor betydning for, om arbejdspladsen er attraktiv at blive på.
Det siger Marlene Schoop, der er sekretariatsleder i SPARK – Samarbejde om Psykisk Arbejdsmiljø i Kommunerne.
SPARK er et gratis tilbud om støtte til kommunale arbejdspladser, der gerne vil arbejde med at forbedre det psykiske arbejdsmiljø.
- Psykisk arbejdsmiljø er en kompleks størrelse, og alle arbejdspladser er forskellige. Derfor gør vi i SPARK meget ud af skræddersy forløbene, så de tager udgangspunkt i netop de udfordringer, der findes på den enkelte arbejdsplads, fortæller Marlene Skytte Schoop.
SPARKs tilbud
Grundtanken i et forløb med SPARK – Samarbejde om Psykisk Arbejdsmiljø i Kommunerne – er, at arbejdspladserne skal rustes til selv at kunne arbejde med forskellige typer udfordringer med det psykiske arbejdsmiljø.
- SPARKs forløb er målrettet medlemmer af MED-udvalg og TRIO’er, da det er dem, der kan handle og sætte ting i gang i samarbejde med deres kolleger, som styrker det psykiske arbejdsmiljø. Det øger sandsynligheden for at det, de sætter i gang, også holdes fast på den længere bane, siger Marlene Schoop.
Når en arbejdsplads starter i et SPARK-forløb, så udvælges en eller flere konkrete udfordringer, som TRIO/MED får støtte til at udforske med forskellige perspektiver, for så at finde mulige løsninger i fællesskab.
Undervejs i et forløb præsenterer SPARK en række dialogmetoder og værktøjer, som arbejdspladsen så bruger for at komme i dybden med udfordringerne. På den måde får TRIO/MED en værktøjskasse, de kan gribe ned i, hvis de senere støder på lignende problematikker.
Eksempler på SPARK-forløb
Her er et par eksempler på, hvordan SPARK-forløb har gjort en forskel for kommunale arbejdspladser.
SPARK tilbyder støtte indenfor temaerne: