Seden Fritter

Ud med sladder og gamle grupperinger – ind med fælles fokus

De havde slet ikke tid til et SPARK-forløb, men SFO'en på Seden Skole takkede alligevel ja og ville ikke have undværet det.

Af Sine Molbæk-Steensig 03/03/2023

- Vi har fået en helt anden energi i medarbejdergruppen. Vores forløb med SPARK har betydet, at vi nu aktivt søger at arbejde på tværs og prøve nye ting af. Medarbejderne har fået mere arbejdsglæde og ro – og det, kan vi se, smitter af på børnene.

Det fortæller tillidsrepræsentant i Sedens skoles fritidsordning Lajla Lykke.

Rød trivselsmåling

Der var ellers nok at tage fat på i SFO'en. Organisationsændringer, travlhed, corona og samarbejdsproblemer havde skabt en arbejdsplads med dårlig stemning, sladder og grupperinger baseret på gamle afdelinger.

Trivselsundersøgelserne blev år efter år mere og mere røde, og da TRIOen hørte om SPARKs tilbud om et gratis forløb om psykisk arbejdsmiljø, besluttede de sig for at søge.

Ny chef: Hård start – men fantastisk indsigt

Lige inden det første møde med SPARK fik SFO'en ny leder, og selvom Helle Moldrup, den nye leder, havde hænderne fulde og ikke selv havde været med til at søge om SPARK-forløbet, gik hun helhjertet ind i projektet.

- Det var selvfølgelig lidt overvældende at blive kastet ind i et forløb om manglende trivsel og samarbejdsproblemer som noget af det første, men jeg ville helt klart ikke have været det foruden, siger hun.

Forløbet gav nemlig en indsigt i fritidsordningens udfordringer og styrker, som ellers ville have taget meget lang tid at opbygge.

Skabte tillid i TRIOen

SPARK-forløbet var med til at gøde bunden for et frugtbart samarbejde i TRIOen.

- Vores første møde med SPARK-konsulenten var lidt af vild omgang. Hun kom ind, og i løbet af ingen tid blev der skabt et rum, hvor det var tilladt og trygt at sige de svære ting, fortæller arbejdsmiljørepræsentant Mette Jørgensen.

Lajla Lykke nikker og tilføjer, at det har været guld værd at få et par øjne med udefra, som ikke har aktier i stedets historik. 

Kollegerne skal med - ellers kommer vi ingen vegne

Inddragelse af kolleger har været et fokuspunkt fra dag 1, for det ændrer ikke noget, at TRIOen ser et problem og udtænker en løsning. Hvis der skal ske reelle forandringer, så skal kollegerne være med til at udtænke løsningerne. Det er TRIOen enige om.

- Lajla og Mettes arbejde som tillids- og arbejdsmiljørepræsentant med at få medarbejderne involveret har gjort en verden til forskel. Hvis jeg som leder bare var gået ud og fortalt mine medarbejdere, hvad de skulle gøre, så tror jeg ikke, at vi var nået særlig langt, siger leder Helle Moldrup.

Derfor blev alle kollegerne inviteret til at sætte ord på, hvor skoen trykkede allermest, og billedet blev hurtigt klart. Der var for meget snak om hinanden og for lidt samarbejde. Man hang ligesom fast i gamle konstellationer, hvor man tænkte mere på sin egen gruppe end på hele fritidsordningen, og det gav en utryg og nogle gange ubehagelig stemning.

Tale med hinanden og ikke om

De næste måneder blev en del af SFO'ens personalemøder brugt til at finde fælles fodslag og aftale nye spilleregler. I fællesskab blev der formuleret en ny team-aftale: Vi snakker med hinanden – ikke om hinanden. Og hvis noget er for svært at tale om, så går man til sin leder eller medarbejderrepræsentant og ikke sine kolleger.

Det med at gå til sin leder, hvis noget var svært, føltes dog lidt grænseoverskridende for mange af medarbejderne i starten, fortæller tillidsrepræsentant Lajla Lykke.

Men efter det lykkedes at hjælpe et par teams, der var kørt fast i forskellige problemstillinger, er det blevet meget nemmere for medarbejderne at gå til ledelsen, fortæller Helle Moldrup.

- Men det kræver, at vi har tillid til hinanden. Som ny leder tror jeg, at medarbejderne havde brug for at se mig lidt an og finde ud af, hvordan jeg gik ind i de situationer, siger hun.  

Nyt fokus: Hvor vil vi gerne hen sammen?

En anden gamechanger for SFO'en har været at vende blikket mod fremtiden og hvilken retning, man ønsker, at fritidsordningen skal bevæge sig i.

- Vi vælger simpelthen at fokusere på kerneopgaven. Hvordan skaber vi de bedste rammer for vores børn? Hvordan løser vi det, der ikke fungerer? Hvad kan vi forvente af hinanden? siger arbejdsmiljørepræsentant Mette Jørgensen.

De nye takter og den øgede lyst til at samarbejde på tværs har givet liv til en gammel drøm: I mange år har fritidsordningen haft et ønske om at arbejde mere værkstedorienteret og på tværs af årgange og teams, men det var svært at få til at fungere i praksis. Nu er der stort set værkstedsaktiviteter hver dag, og det afspejler sig blandt andet i mere ro i børnegruppen, fortæller Mette Jørgensen.

SPARK-forløb er ikke en tidssluger – bare kom i gang!

Mange arbejdspladser er tøvende med at søge hjælp udefra, når det psykiske arbejdsmiljø er under pres. Der er ofte en forestilling om, at arbejdet kræver gennemgribende ændringer og er meget tidskrævende.

Men sådan har SPARK-forløbet ikke været i SFO'en på Seden skole.

SPARK-konsulenten var meget obs på at finde måder at arbejde på, som udnyttede de rammer, der var i forvejen, så der ikke bare blev lagt ekstraopgaver oven i de eksisterende. Det har betydet, at processen og arbejdet har været til at overskue, fortæller en enig TRIO.

LÆS OGSÅ Alt for travlt? Det er de små skridt, der virker

Helle Moldrup runder af:

- Selvfølgelig kræver det noget af en arbejdsplads at tage fat i det psykiske arbejdsmiljø, men det kræver endnu mere og meget længere tid, hvis man ikke gør det. Og så vil vi i øvrigt anbefale et SPARK-forløb. Det har gjort en kæmpe forskel for os.

Billedtekst

TRIOen på Seden Skoles SFO. Fra venstre: arbejdsmiljørepræsentant Mette Jørgensen, leder af indskoling og SFO Helle Moldrup og tillidsrepræsentant Lajla Lykke.

Find ud af, hvor skoen trykker med ”Stærkere sammen”

Fritteren på Seden skole arbejdede bl.a. med BFA’s gratis materiale ”Stærkere sammen”, da de skulle sætte ord på, hvor skoen trykkede. De brugte redskaberne på side 7 og side 18-19.

Læs mere og få fingrene i materialet

Helt ny mødekultur

Der er sket store forandringer med personalemøderne i Seden Skoles fritidsordning i løbet af SPARK-forløbet.

- For at sige det ærligt, havde vi en rigtig dårlig mødekultur. Folk afbrød og snakkede hen over hinanden, kunne finde på at grine ad hinanden, og dagsordenen blev sjældent overholdt. Det betød, at mange slet ikke havde lyst til at deltage aktivt i møderne, fortæller Lajla Lykke.

Nu er møderne mere strukturerede og styrede, men også mere effektive. Det betyder, at der er blevet plads til at planlægge værksteder og samarbejder, men også at diskutere mere fagligt og se på, hvad SFO'en gerne vil stå for, og hvordan man sammen kommer derhen.

SPARK menu