Didaktiske samtaler er tilrettelagte samtaler om undervisningens mål og evaluering af undervisningen, og hvordan undervisningen kan tilrettelægges for at fremme alle elevers læring, udvikling og dannelse.
Samarbejde
Fase fire er samtalens afslutning: Her skal man sammen spørge sig selv, hvad lærte vi, og hvad er næste skridt?
I den røde fase sammenholdes data, og ny viden skabes blandt deltagerne. I denne fase kan deltagerne enten fordybe sig i data (3A) eller fordybe sig i praksisteori (3B).
Nu er det tid til at fremlægge de data, som den efterfølgende undersøgelse skal bygge på. Se videoer med nogle af de former for data, I kan bruge: observationer, årsplaner, elevinterviews, trivselsmålinger, uddannelsesparathedsvurderinger, standpunktskarakterer mm.
Lederen kan indtage forskellige roller i didaktiske samtaler, eksempelvis som undersøger, coach eller vejleder. I alle roller er det vigtigt, at lederen udvikler færdigheder i at mærke samtalens behov for mål og retning.
Hvad er fokuspersonens perspektiv? Her skal lederen lytte og stille åbne spørgsmål for at få fokuspersonens oplevelser og tanker på banen.
Didaktisk samtaler har en struktur, hvor man følger fire faser med en talerækkefølge, og hvor deltagerne tilbydes forskellige roller og opmærksomhedspunkter undervejs.
KL og Skolelederforeningen præsenterer her et nyt materiale, som kan styrke den faglige ledelse i skolen. Materialet indeholder en 4-trins-model til at afholde didaktiske samtaler.
Her er 12 videoer, der viser forskellige eksempler på didaktiske samtaler og fase 1-4.
Her kan du downloade materialer fra de to projekter om faglig ledelse i skolen, som KL og Skolelederforeningen har lavet sammen. Du kan også finde støttekortene til de didaktiske samtaler.