
Lynsparring - få luft og nye perspektiver
Brug 5 minutter, og skab små koncentrerede refleksionsrum, hvor de rette spørgsmål hjælper jer med selv at finde handlingsmuligheder.
Det er særlig vigtigt at have et stærkt arbejdsfællesskab at læne sig opad i jobs med høje følelsesmæssige krav.
Det viser rapporten Trods alt - på arbejdet med et smil, der udkommer i regi af Arbejdsmiljøforskningsfonden og bygger på et flerårigt forskningsprojekt blandt medarbejdere i bl.a. ældreplejen, på specialskoler, familieafdelinger, døgninstitutioner og hospitalsafdelinger.
For det kan slide i længden, når man som medarbejder indgår i relationer, der kan være vanskelige at håndtere, og hvor der jævnligt opstår følelsesmæssige belastende situationer. Her har man som kolleger en vigtig rolle i at passe på hinanden - både fagligt og følelsesmæssigt.
Redskab fra BFA
Når vi får mulighed for at fortælle om vores udfordringer, bliver problematikkerne tydeligere for os, og ofte kan vi selv få ideer til, hvad vi kan gøre ved det.
BFA har derfor lanceret redskabet Lynsparring i hverdagen, som SPARK nogle gange bruger sammen med arbejdspladser, hvor medarbejderne oplever høje følelsesmæssige krav. Redskabet skaber en ramme for at styrke opgaveløsningen, øge den faglige dialog i hverdagen og skabe kollegial støtte.
Hvorfor lynsparring?
Når mennesker i jobs med høje følelsesmæssige krav bliver presset over tid, så kan det bunde i, at de ikke får talt om dagligdagens frustrationer og udfordringer, og lige så stille hober det sig op.
Hyppig og kortvarig sparring skaber både faglig refleksion og øger oplevelsen af, at det ikke er den enkelte medarbejder, der skal bære det udfordrende alene.
Har man en god daglig sparring, skaber man en kultur, som gør det lettere at bede om hjælp og støtte, når der opstår alvorlige hændelser.
Især hurtig feedback efter en svær klient, mulighed for at lufte en svær sag og generel drøftelse af håndtering af følelsesmæssige krav, havde størst effekt
Citat fra rapporten "På arbejde med et smil - trods alt"
Sådan gør I
Lynsparring kan bruges alle steder i hverdagen eller som start på møder.
Tid: Fem minutter.
Deltagere: To kolleger.
1. Den kollega, der har brug for sparring, fortæller kort om sin problemstilling/udfordring.
2. Herefter stiller den lyttende kollega mindst tre spørgsmål til det, han eller hun har hørt.
Stil spørgsmål, som sætter fokus på, hvornår og i hvilke sammenhænge problemet er mindre, hvilke ønsker og forventninger der kan være på spil, hvad der før har virket, hvilke gode erfaringer kollegaen har fra tidligere og lignende.
Eksempler på spørgsmål:
- Hvornår har borgeren været mest interesseret i din hjælp?
- Hvilke forventninger og ønsker har borgeren mon til din hjælp?
- Hvordan har du før lykkedes med at komme ud af en afmagtssituation?
3. Når spørgsmålene er stillet, er processen færdig. Problemejeren skal altså ikke svare, men kan bruge spørgsmålene i sin videre refleksion over problemstillingen.
I BFA's materiale om kollegial sparring finder I fem enkle redskaber, der kan hjælpe med at skabe en god sparringskultur på jeres arbejdsplads.
Download hos BFA