
Ny viden: Trods alt - på arbejdet med et smil
Rapport stiller skarpt på forebyggelse af mentale helbredsproblemer, som skyldes høje følelsesmæssige krav i arbejdet.
Hvorfor er nogle arbejdspladser bedre til at forebygge udbrændthed i jobs med høje følelsesmæssige krav end andre?
Det ser rapporten Trods alt - på arbejdet med et smil nærmere på.
Rapporten er udkommet i regi af Arbejdsmiljøforskningsfonden og bygger på et flerårigt forskningsprojekt blandt medarbejdere i bl.a. ældreplejen, på specialskoler, familieafdelinger, døgninstitutioner og hospitalsafdelinger.
Hvad gør man rigtigt på arbejdspladser med lav grad af udbrændthed?
Rapporten redegør for forskellige tiltag, der kan forebygge udbrændthed:
- Arbejdspladser bør fremme en kultur af åbenhed og psykologisk tryghed, hvor medarbejderne tør vise følelser og sårbarhed.
- Høj viden om håndtering af følelsesmæssige krav reducerer risikoen for udbrændthed, så derfor bør medarbejdere og ledere undervises i at genkende og håndtere belastninger samt informeres om tilgængelige ressourcer.
- Ledelsens rolle er central i at skabe et godt psykosocialt sikkerhedsklima og bør understøtte stressforebyggelse, trivsel og involvering.
- Prioriter supervision, skab plads til drøftelser med kollegaer/leder om følelsesmæssigt krævende situationer, skab en kultur med hurtig feedback fra kollegaer/leder i forbindelse med en svær klient, skab rum til at "få luft" i forbindelse med svære opgaver, og muliggør opgaverotation.
SPARK - Samarbejde om Psykisk ARbejdsmiljø i Kommunerne - har god erfaring med at støtte arbejdspladser med høje følelsesmæssige krav.
Læs om eksempler på forløb, og overvej, om et gratis SPARK-forløb kunne være noget for jer: