Her er startpakken der hjælper jer med at fjerne bøvl
Efter at være testet og brugt i hver tredje kommune er metoden ’Samskabt styring’ nu klar til at gribe for alle. Videoer viser vejen.
I hver tredje kommune er medarbejdere og ledere sammen om at fjerne bøvl og skabe mere mening i hverdagen gennem samskabt styring. Men endnu flere kommuner skal blive opmærksomme på metoden og de virkningsfulde erfaringer, som allerede er indhøstet.
Bøvl kan ændres lokalt
Derfor lancerer KL og de faglige organisationer i Forhandlingsfællesskabet - i regi af Fremfærd – en startpakke, der indeholder en række film og værktøjer, der skal hjælpe ledere og medarbejdere til at fjerne bøvl og skabe mere mening i hverdagen – til gavn for både medarbejdere og borgere.
- En del bøvl opdages først, når medarbejdere og ledere sætter sig ned sammen og taler om arbejdsgangene i det daglige. Ofte er det, der opleves som bøvl, noget der kan ændres på lokalt, og det giver mere luft i hverdagen til gavn for både borgere og medarbejdere, siger Tom Bjerregaard, der er specialkonsulent i FOA og repræsenterer Forhandlingsfællesskabet.
Film om roller, effekter og metode
Samskabt styring er blevet til i regi af Fremfærd og er afprøvet i 15 kommuner. Erfaringen er, at metoden giver bedre arbejdsgange. Og når arbejdsgangene bliver bedre, frigør det tid og ressourcer, som i stedet kan bruges på borgerne.
Fremfærd lancerer i alt fem nye film. Fire film giver en introduktion til samskabt styring og de forskellige faser og fortæller om effekter og betingelser for at gå i gang. Desuden lanceres én rollefilm, der går tæt på lederens, medarbejderens og tillidsrepræsentantens rolle.
I filmene deltager ledere, medarbejdere, konsulenter og forskere bl.a. kommunaldirektør i Høje-Taastrup Kommune, Lars Holte, tillidsforsker Tina Øllgaard Bentzen og Michael Seifert, miljømedarbejder og næstformand i Hovedudvalget i Glostrup Kommune.
Samskabtstyring.dk relanceres
Samtidig relanceres samskabtstyring.dk som et brugervenligt selvhjælpsunivers, der gør det nemt for kommunerne selv at starte et forløb med samskabt styring. Sitet er revideret og gennemarbejdet på baggrund af feedback fra kommunerne med nye tekster, ny grafik og en trin-for-trin guide til, hvordan man kommer sikkert gennem de forskellige faser fra fælles sprog til evaluering af løsning.
- Vi håber, at de kommende film og de værktøj, som findes på samskabtstyring.dk vil gøre det lettere for kommunerne at starte et forløb med samskabt styring og samtidig understøtte forståelsen af de forskellige roller og de forskellige faser i en samskabt styringsproces, siger Marie Engstrøm Graversen, der er specialkonsulent i Komponent - Kommunernes Udviklingscenter, og repræsenterer KL.
Hvad er samskabt styring, og hvordan gør man? Se videoerne, download værktøjerne, og læs om arbejdspladser, der har arbejdet med metoden.