Trioer går den snoede vej frem mod fuldtid
"Det er hårdt, det passer ikke ind i mit privatliv, og jeg mister en fridag". Sådan lyder tre barrierer for at gå op i tid.
Trioer fra 7 kommuner er samlet til workshop i København. De kommer fra dagtilbud, ældrepleje og socialområdet.
Temaet for dagen er, hvordan man gør det attraktivt for flere i velfærdsfagene at arbejde fuldtid.
"Det er ikke en lige motorvej. Der vil være sving og rundkørsler på vejen".
Sådan siger Rikke Jensen, der er driftsleder i hjemmeplejen enhed 2 i Helsingør Kommune.
Hun sidder sammen med sine trio-kolleger og en HR-konsulent og afprøver værktøjet "Vejen til flere timer og fuldtid".
Det er En fremtid med fuldtid, som har inviteret trioerne ind til en dag, hvor de bliver introduceret til en række værktøjer, som kan gøre dem i stand til at arbejde med temaet op i tid/fuldtid, når de kommer tilbage på deres arbejdspladser.
Hvad er gevinsterne og barriererne ved fuldtid?
Værktøjet "Vejen" er nøje udvalgt som det første, trioerne skal prøve, her taler man om, hvilke barrierer og gevinster der er ved at arbejde flere timer eller fuldtid.
- Det er et virkelig godt redskab til at starte dialogen om, hvad der fylder på den enkelte arbejdsplads, og hvad der står i vejen for flere timer. På den måde får man helt konkret viden om, hvilke barrierer medarbejderne oplever, og derefter kan man se på, hvilke løsninger der kan prøves af, siger projektlederne i En fremtid med fuldtid Nina Menoka Banerjee og Trine Dahl Iversen.
Mere i løn, men hvad med fritiden?
Blandt gevinsterne nævner trioen fra Helsingør mere i løn og pension og mere fælles ansvar, når flere er på arbejde samtidig.
Barriererne handler om, at flere timer og fuldtid er hårdt og skaber ubalance mellem arbejds- og privatliv. De ser det også som en barriere, at man som det er nu mister en fridag ved at gå på fuldtid - og dermed mister man selvbestemmelse over egen tid.
Men måske er der alligevel en vej til flere timer.
- Hvis man kunne tilrettelægge sin arbejdstid sammen med sine kolleger, så har man stadig noget indflydelse, og man kan måske finde en måde, hvor man stadig kan beholde en fridag, selvom man går op i tid, siger Rikke Jensen.
Ok til mere sammenhængende arbejdstid
For at give trioerne inspiration bliver de præsenteret for eksempler fra andre arbejdspladser, som er lykkes med, at flere er gået op i tid.
Nogle arbejdspladser har lavet 4-dages arbejdsuge og mulighed for hjemmearbejde, andre har givet medarbejderne indflydelse på deres arbejdstid via drømmeskemaer eller lavet længere vagter.
Og det inspirerer en af deltagerne fra Køge Kommune.
- Jeg vil faktisk gerne have flere sammenhængende arbejdstimer i weekenden. Når jeg alligevel er mødt ind, så kan jeg lige så godt blive lidt længere, siger Ayse Özer, der er social- og sundhedsassistent og tillidsrepræsentant på plejecenter Nørremarken i Køge Kommune.
Hun glæder sig til at komme tilbage til sin arbejdsplads og introducere kollegerne for nogle af de tanker og værktøjer, som hun har fået indblik i.
Klar til flere timer
I trioen i Børnehuset Skovstjernen i Rudersdal Kommune har deres deltagelse i workshoppen allerede givet pote. For pædagog og afdelingsleder Tina Achen står det nemlig klart, at hun meget snart skal ændre på sin arbejdstid.
- Jeg går op på fuldtid fra december, har jeg besluttet. Jeg er på 35 timer og kan godt bruge noget mere tid til det administrative, og det vil give mig mere fokus på børnene, når jeg er sammen med dem, siger hun.
Børnehusets trio kan også godt se for sig, at flere af deres pædagogkolleger kunne gå op i tid, hvis de fik tid til forberedelse og alt det skriftlige, som også følger med.
- Vi har ikke timer til forberedelse, som man har i skolen, og alligevel er kravene til vores kvalitet bare blevet større og større, siger Tina Achen.
Rundtur på fem caféer
På den sidste del af workshoppen går deltagerne rundt mellem fem forskellige opsatte "caféer". Der bliver ikke budt på caffe latte og cookies men drømmeskemaer, opgaveplanlægning, økonomi og mandat til fuldtids-indsatsen.
Deltagerne kan på hver café høre om de redskaber, som En fremtid med fuldtid bruger, når de er ude på lokale arbejdspladser for at facilitere processer, så flere får lyst til at gå op i tid eller på fuldtid.
Hvordan kan man arbejde med drømmeskemaer?
På drømmeskema-caféen fortæller konsulent Anne Tellerup fra En fremtid med fuldtid blandt andet, hvordan en af de arbejdspladser, de har arbejdet med, blev nødt til at gøre op med den gamle retfærdighedstanke om, at alle skal have det samme. Sådan behøver det ikke være.
- Der er nogle, som godt kan lide at sove længe, andre går til håndbold om tirsdagen, nogen er skilt og vil arbejde mere den ene uge end den anden. Så ved at sætte sig sammen og tale om sine ønsker kan mange få rigtig meget indflydelse på, hvordan deres drømmeskema kan se ud, fortæller hun.
Det vækker stor nysgerrighed. Blandt andet bliver der spurgt ind til, hvordan man kan arbejde med gruppedynamikker, når medarbejderne sammen skal lægge deres plan.
- Det er en god idé at sikre taletid til alle. Man kan eventuelt lave en bordrunde, hvor alle viser deres drømmeskema frem, så det ikke kun er de højtråbende, som får taletid, siger konsulenten.
Overblik over opgaverne
På caféen med "opgaveplanlægning" viser konsulent Julie Malene Eichstedt Sørensen, hvordan man som arbejdsplads sammen kigger på alle opgaver i løbet af en dag og lægger dem ud på en tidslinje for på den måde at skabe overblik.
Redskabet hedder Opgaver og bemanding og kan synliggøre, om der er opgaver, som med fordel kan flyttes til andre tider og dermed mindske spidsbelastningen - hvilket kan være med til, at man bedre kan holde til at gå op i tid.
- Man fordeler opgaverne mere jævnt over dagen, fortæller konsulenten.
Og det kunne social- og sundhedsassistent Dina Neergaard-Nielsen fra de midlertidige pladser på Kildegården i Gladsaxe Kommune godt tænke sig mere af.
- Hos os taler jeg meget om, at vi er på arbejde fra 7-15 og ikke kun fra 7-10, hvor folk knokler på. Der er mange arbejdsopgaver, som godt kan gøres om eftermiddagen og på den måde sprede belastning ud, siger hun.
Dina Neergaard-Nielsen er også arbejdsmiljørepræsentant og kunne godt se for sig, at de brugte redskabet til opgaveplanlægning hjemme hos dem.
- Det vil helt klart kunne visualisere vores opgaver, så vi kan se, hvad der kan rykkes. Og så vil det ikke være så hårdt at gå op i tid, fordi man spreder opgaverne ud over hele arbejdsdagen, siger hun.
Nu skal arbejdshandskerne på
Trioerne sluttede af med at skrive tre ting ned, som de vil gå hjem og arbejde videre med.
Gladsaxe Kommune fortalte, at de vil præsentere værktøjet "Vejen til flere og fuldtid", som de selv har prøvet af på workshoppen, for deres 36 arbejdsmiljøgrupper.
- Vi talte også om, at vi skulle inddrage vores vagtplanlægger i de her møder, fordi der nok skal tænkes anderledes, fortæller daglig leder Marie Thorsager.
I Skive Kommune var de meget interesseret i, om lange tjenester på 12 timer kunne være noget, som de kunne arbejde videre med, mens Slagelse Kommune fortalte, at de var interesseret i at prøve værktøjet til planlægning af arbejdsopgaver af.
Workshoppen for trioer er arrangeret af En fremtid med fuldtid.
Konsulenterne i En fremtid med fuldtid har i fire år arbejdet med 250 kommunale arbejdspladser om fuldtid og flere timer.
- Der er mange steder i landet, man gerne vil i gang med en indsats for flere timer. Og vi ved, at det er en god idé at tage udgangspunkt i trio. Derfor vil vi gerne prøve det her format af, hvor vi inviterer trioer ind og klæder dem grundigt på ved at introducere dem for vores værktøjer til selv at gå i gang, siger projektleder fra Forhandlingsfællesskabet Nina Menoka Banerjee.
Det er første gang, at En fremtid med fuldtid afholder trio-workshoppen.
- Vi er spændte på, hvor langt vi kan komme med en enkelt dag. Derfor vil vi også vende tilbage til trioerne om nogle måneder for at følge op på, hvad de har taget fat i, og hvor langt de er kommet, siger projektleder fra KL Trine Dahl Iversen.
Det er Kommunernes Landsforening (KL) og de faglige organisationer i Forhandlingsfællesskabet, der står bag En fremtid med fuldtid.