Flere timer til medarbejderne uden at sprænge budgettet

Medarbejderne på botilbud ønskede at gå op i tid, men hvordan kunne det lade sig gøre uden at vælte budgettet?

Af Bettine Romme Andersen 24/04/2025
Forhandlingsfællesskabet,
KL

Bosager er et botilbud for voksne borgere med udviklingshæmning i Sønderborg Kommune, der har stået overfor en udfordring.

Medarbejderne har ønsket at få flere timer, men der har ikke været økonomi til det.

Men da de tænkte ud af boksen og fandt på at lave en ordning med puljetimer, så kunne medarbejderne gå op i tid, fortæller Ulla Holm Faaborg, der er arbejdsplanlægger.

Systemet fungerer på den måde, at alle medarbejdere har grundplaner på 30 timer, og så kan de derudover vælge mellem 1-5 puljetimer om ugen - alt efter, hvad de ønsker.

 Puljetimerne ligger ikke fast, så de bruges til at dække ind ved planlagt fravær, hvor man før ville have brugt vikarer, siger hun.

Tid og overskud til nærvær

Medarbejderne er glade for muligheden for at arbejde flere timer, da det giver bedre samarbejde med kollegaerne, færre skift i løbet af en arbejdsdag, og så kan det mærkes økonomisk, siger socialpædagog på Bosager Fie Grønning, der er gået fra 32 til 35 timer om ugen.

- Fordelen for mig er, at jeg får en bedre løn og mere i pension. Og så får jeg mere tid sammen med borgerne, og jeg får mere tid til team-arbejde. Jeg synes bare, at jeg har en anden feeling på gulvet. Jeg er mere til stede, og jeg synes, at der er mere tid og overskud til at være nærværende, siger hun.

Man skal turde være kreativ

Med puljetimerne lykkes det Bosager, der har 140 medarbejdere ansat og 42 beboere med udviklingshandicap, at holde normeringen og den økonomiske ramme, siger områdeleder Steen Boris Hansen.

- Man skal turde kigge kreativt på det, og så skal man ikke på forhånd tænke, at en merudgift begrænser én – for det kan godt hente sig ind på anden vis, siger han. 

Fx bruger de ikke så mange vikarer mere.

16 medarbejdere er gået op i tid, og der er kommet mere fast og uddannet personale på arbejdspladsen. Og nu er de klar til mere.

Bosager, der for nogle år siden var en del af indsatsen En fremtid med fuldtid, går nu i gang med en version 2.0 af deres indsats, som de kaldte "Fremtid med mer' tid".

- Jeg glæder mig til at komme i gang og se, hvad vi kan lykkes med denne gang, siger områdeleder Steen Boris Hansen.

Er I blevet interesseret i at deltage i En fremtid med fuldtid eller høre mere, så kontakt projektleder Nina Menoka Banerjee på 30523591.

Om fuldtidsindsatsen

KL og Forhandlingsfællesskabet arbejder sammen om en ”En fremtid med fuldtid” - en indsats, der skal få flere kommunale medarbejdere op i tid eller på fuldtid.

Parterne udvikler og afprøver i samarbejde med arbejdspladser i mere end 40 nøglekommuner løsninger, der gør det attraktivt og muligt at gå op i tid eller blive ansat på fuldtid.

De løsninger og metoder, som parterne og de kommunale arbejdspladser finder i fællesskab, bliver løbende delt med resten af landets kommuner, bl.a. her på fuldtid.dk.

En fremtid med fuldtid