Nåede du ikke at være med live, så har du her muligheden for at se det første af en række webinarer om fuldtidsindsatsen i kommunerne.
Arbejdstid
Kom med på webinar om fuldtid, og hør konkrete erfaringer fra Aalborg Kommunes ældrepleje med at få flere medarbejdere op i tid. Hvilke barrierer har de mødt, og hvordan har de grebet arbejdet an?
Langt flere medarbejdere skal gå op i tid eller arbejde på fuldtid. Det er arbejdsgivere og lønmodtagere enige om. Derfor sætter de gang i en ny indsats, som skal finde lokale løsninger, der kan spredes og inspirere.
Måske er fremtidens sosu-hjælper allerede ansat i et andet job i kommunen. I Esbjerg Kommune arbejder man målrettet med intern rekruttering og tilbyder medarbejdere opkvalificering og uddannelse.
Efteruddannelseskurser nogle timer om ugen i arbejdstiden har givet social- og sundhedshjælpere og -assistenter i Esbjerg mod på at gå op i tid.
Esbjerg Kommune har succes med at få flere medarbejdere i rengøringen til at gå på fuldtid. Gennemsnitsarbejdstiden er på få år steget fra 31 til 35 timer om ugen.
Her finder I artikler og videoer fra kommuner, som på forskellig vis har arbejdet med at få flere medarbejdere op i tid eller på fuldtid. Du kan også læse om erfaringer fra Sverige og Norge.
Der er overraskende meget at komme efter, hvis du skifter deltid ud med fuldtid. Her kan du se, hvad du går glip af i løn og pension, hvis du fortsætter med at arbejde deltid resten af dit arbejdsliv.
Kom med på webinar om fuldtid og få gode råd fra kommuner og lokale afprøvninger med at få flere medarbejdere op i tid.
Hvordan kan Hovedudvalg og de øvrige MED-udvalg bidrage til at planlægge en indsats for at få flere medarbejdere op i tid eller på fuldtid? Det kan arbejdsbogen fra Forhandlingsfællesskabet og KL hjælpe med.