Ny viden

SOSU-faglig viden breder sig som ringe i vandet på Læsø

Hvordan forankrer man ny viden? Det ved de noget om i ældre- og sundhedsplejen på Læsø, hvor 9 medarbejdere er sprunget ud som faglærte.

Af Pernille Søndergaard 16/08/2024

9 medarbejdere lyder umiddelbart som en dråbe i havet, men dét er det langt fra i Danmarks mindste kommune.

Her svarer de 9 medarbejdere nemlig til hele 36 procent af alle ufaglærte i ældreplejen.

Derfor var der meget at fejre den dag i foråret 2024, hvor de 9 medarbejdere fik papir på deres uddannelse som social- og sundhedshjælpere.

Uddannelsen kom til øen

Medarbejderne har gennemført uddannelsen som et på-vej-til faglært forløb med tilskud fra puljen Ufaglært til faglært.

Men som noget helt særligt har de taget uddannelsen hjemme på den lille ø i stedet for at tage den halvandens times sejlads til fastlandet for at gå i skole på SOSU Nord i Frederikshavn. 

Læsø Kommune indgik nemlig en aftale med skolen om at afholde størstedelen af undervisningen på øen suppleret med 9 dages online-undervisning.

Og det har haft en helt afgørende betydning, fortæller Thomas Plovgaard, som er en af de nyuddannede social- og sundhedshjælpere og tillidsrepræsentant.

- På Læsø har vi en høj andel af ufaglærte, men samtidig har mange medarbejdere et liv med børn og forpligtelser, hvor det ikke er muligt at tage til fastlandet for at opkvalificere sig. Så det har betydet ALT, at vi kunne tage uddannelsen på Læsø.

Kompetencefonden gør en stor forskel

Det har også været afgørende, at medarbejderne takket være Den Kommunale Kompetencefond ikke har oplevet en lønnedgang under uddannelsesforløbet, understreger projektleder i Læsø døgnpleje Marianne Uggerhøj.

- Det har gjort en kæmpeforskel, at vi har fået tilskud fra kompetencefonden. Det betyder, at vi er blevet kompenseret for at give medarbejderne fuld løn under uddannelsen. Vi havde aldrig med egne midler kunnet dække de udgifter, siger hun.

Stolthed over fagligt løft

Et halvt år før uddannelsens start, blev alle interesserede medarbejdere inviteret til informationsmøder.

De fleste vidste, at uddannelsen var i støbeskeen, for planerne om at bringe uddannelsen til Læsø havde længe haft stor bevågenhed på hele øen.

Og undervejs havde handicaphjælper Thomas Plovgaard i rollen som tillidsrepræsentant en særlig rolle med at motivere kollegerne til at overveje, om det var noget for dem.  

- Der var meget glæde og stolthed forbundet med, at vi kunne tilbyde et fagligt løft her på øen. Det har haft stor betydning for, at vi oplevede en opbakning fra alle medarbejdere og ikke kun dem, der skulle på uddannelse, vurderer Marianne Uggerhøj.

3 trin på vej mod faglært
  1. Først bliver medarbejderne i kommunen afklaret og tilbudt opkvalificering af deres basale færdigheder.
  2. Dernæst indgår medarbejderne i et på-vej-til faglært forløb bestående af to pakker af AMU-kurser. 
  3. Den sidste del af medarbejdernes rejse mod at blive faglærte er en 10-ugers erhvervsuddannelse, EUV1. 

                                                   LÆS MERE OM FORLØBET:  Faglært personale på vej

Link til den lokale praksis

Kommunen stillede selv lokaler, lektiecafé, træningslokaler og praktik til rådighed for medarbejderne.

Der blev desuden prioriteret at tilknytte en vejleder til uddannelsesforløbet. Det blev i skikkelse af Birgitte Nielsen, som til daglig arbejder som sygeplejerske i sundheds- og ældreplejen.

Hun har fulgt med i undervisningen og været en faglig vejleder i forhold til lektier, opgaver og cases undervejs på uddannelsen.

- Det var den erfarne underviser fra SOSU Nord, der satte retningen for undervisningen, mens jeg fungerede som et link til den lokale praksis og hele tiden kunne bringe relevante erfaringer ind, fortæller Birgitte Nielsen, som samtidig har været en uformel rygstøtte i forhold til de udfordringer, der kunne fylde med at få skole og hjemmefront til at spille sammen.

Et trygt læringsrum er en styrke

For Thomas Plovgaard er der ingen tvivl om, at Birgittes Nielsens funktion som vejleder helt tæt på både den enkelte medarbejder og på praksis har skabt nærvær og tryghed i læringsrummet.

Samtidig har det sikret en lokal forankring af den faglige viden, som medarbejderne skulle igennem på uddannelsen.

Og på samme måde spiller det også en stor rolle for trygheden, at medarbejderne havde kendskab til hinanden på forhånd.

-  Vi fik et stort sammenhold på tværs, og vi har en intention om, at vi skal samles igen i år og dele, hvordan det har været at komme tilbage i jobbet med den nye faglige viden. Det lokale nærvær er på den måde en stor styrke, pointerer Thomas Plovgaard.

Den nye viden skal omsættes

Allerede mens han og kollegerne var i gang med uddannelsen, snakkede de om, hvordan man kunne sikre, at al deres nye viden kom i spil.

- Man ser tit, at man er på kursus og lærer en masse ting. Og hvad sker der så? Vi glemmer at blive konkrete og relatere den nye viden til den lavpraktiske adfærd, siger Thomas Plovgaard.

Det var også en opmærksomhed som Birgitte Nielsen havde med sig i baghovedet: Hvorfor ikke fortsætte det stærke læringsrum, der var blevet skabt via uddannelsen - og samtidig brede det ud til endnu flere?

Derfor har hun siden maj til morgenmøder undervist medarbejderne i forskellige faglige emner og relateret dem direkte til praksis.

- Her til morgen har jeg fx undervist i demens og koblet de borgere på, som hjælperne kender. Det handler om at få dét i spil, vi hver især kan lære af hinanden, understreger hun.

- Jeg gør ikke noget andet end tidligere, men de faglige overvejelser jeg gør mig, har en anden kvalitet end før, siger Thomas Plovgaard.

Viden på tværs på Læsø

I støbeskeen er nu et tilbud til alle medarbejdere, som er blevet døbt "Viden på tværs på Læsø".

- En eftermiddag om måneden vil Birgitte stå til rådighed for alt personale på vores plejehjem og i vores udegruppe. Vi laver et årshjul med forskellige faglige emner, så man kan komme og gå alt efter interesse og faglighed, siger Marianne Uggerhøj.

For Thomas Plovgaard er det den helt rigtige tilgang til at forankre og skabe ny viden.

- Det handler om at møde medarbejderen dér, hvor medarbejderen er. Vi skal løfte fagligheden lige dér, hvor medarbejderen kommer hjem fra en borger og er motiveret for at få løst en udfordring.

Som ringe i vandet

Det faglige løft, som uddannelsen var startskuddet til, spreder sig som ringe i vandet.

26 medarbejdere har netop været på et magt- og omsorgskursus, som er kommet i kølvandet på uddannelsen. Og i ledelsen oplever de, at der er skabt en tryghed, der gør, at medarbejderne byder ind og stiller spørgsmål til gængse rutiner i meget højere grad end tidligere.

-  Det er en kulturændring, vi er i gang med, som har fokus på at løfte fagligheden for alle medarbejdere til et niveau, vi ikke har set før, siger Marianne Uggerhøj.

Nu krydser hun sammen med mange andre fingre for, at der bliver grønt lys til i samarbejde med SOSU Nord at sende endnu et hold ufaglærte medarbejdere på uddannelse på Læsø.

Uddan dine medarbejdere til faglærte med Ufaglært til Faglært puljen

Der kan søges tilskud til de medarbejdere, der ønsker en faglært uddannelse eller et forløb på-vej- til at blive faglært.

Den fleksible social- og sundhedshjælper tager 17 uger fordelt på 15 ugers AMU i et på-vej-til faglært forløb og 2 ugers EUV-forløb.

Medarbejderen skal være omfattet af en 3F eller FOA-overenskomst, have et års anciennitet i kommunen og være over 25 år.

På-vej-til faglært:
Tilskuddet beregnes med et fast beløb på 118,38 kr. pr. medarbejder pr. time.

100 procent af deltagerbetalingen.

Tilskuddet kan kombineres med enten VEU godtgørelse på 127,03 kr. pr. medarbejder pr. time eller med jobrotation.

Et fuld faglært EUV-forløb: Tilskuddet dækker differencen mellem ordinær løn og elevløn/uddannelsesløn inkl. pension (hvor det er aftalt) pr. måned.

Se trin for trin-guide til Ufaglært til faglært-puljen

Kontakt den opsøgende indsats

Har I brug for en en snak om mulighederne for at opkvalificere medarbejdere og for at få viden om de økonomiske muligheder?
Kontakt teamet

Hvem er vi?

Her kan du møde teamet bag Den opsøgende indsats for uddannelse & kompetenceudvikling.

Se medarbejderne

Uddannelse & kompetenceudvikling