Fleksibel uddannelse er vejen frem
SOSU Nord og Læsø Kommune har sammen tænkt ud af boksen for at give ufaglærte medarbejdere et fleksibelt tilbud om uddannelse.
Det er en stor udfordring for de fleste kommuner at rekruttere faglært personale til ældre- og sundhedsplejen.
Men for Læsø er manglen på uddannet personale til øens plejecenter og hjemmepleje en ekstraordinær hård nød at knække. Øen huser ikke bare Danmarks ældste befolkning, men ligger også halvanden times sejlads fra Frederikshavn.
- Vi arbejder rigtig meget på at rekruttere folk. Vi arbejder rigtig meget for at fastholde folk. Men vi er også godt klar over, at det ikke er nok. Der er samtidig brug for, at vi gør en indsats for at hæve uddannelsesgraden hos kommunens ufaglærte medarbejdere, forklarer Helle Carlsson Kunckel Christensen, der er forvaltningschef i Ældre og Sundhed i Læsø Kommune.
Brug for at tænke ud af boksen
Men det er lettere sagt end gjort bare at sende ufaglærte medarbejdere fra Læsø afsted på uddannelse på SOSU-skolen på fastlandet.
- Mange af vores medarbejdere er gift med folk fra fiskeriet, som er på havet flere dage i træk, og hvis du har børn, så er det faktisk rigtig svært at tage væk på uddannelse, siger Helle Carlsson Kunckel Christensen.
Der er brug for at tænke ud af boksen. Hvad nu hvis man kunne give medarbejderen mulighed for at tage social- og sundhedshjælperuddannelsen på øen?
SOSU Nord klar på samarbejde med Læsø
Det var en løsning, som social- og sundhedsskolen SOSU Nord var parat til at kaste kræfter ind på at realisere. Det fortæller skolens chef for rekruttering, partnerskaber og kompetenceudvikling Maybritt Skak Pedersen.
- Vores opgave er at servicere de nordjyske kommuner og imødekomme behovet for uddannet arbejdskraft, som de enkelte kommuner har. Og da vi tager over og besøger Læsø, står det helt klart, at det er uddannelse PÅ øen, der skal til, før vi kan gøre en forskel.
God hjulpet på vej af Den opsøgende indsats
Det blev starten på et tæt samarbejde mellem forvaltningschefen og SOSU-skolen om at bringe hjælperuddannelsen til øen i form af et fleksibelt på-vej-til forløb med støtte fra 'Ufaglært til Faglært-puljen.'
Og godt hjulpet på vej af Den opsøgende indsats.
- Det var supergodt, vi fik Den opsøgende indsats på banen. De var rigtig dygtige til at vejlede os i alle muligheder, og hvordan vi kunne rydde de økonomiske benspænd af vejen og søge økonomisk støtte til fuld løn under uddannelsen, siger Helle Carlsson Kunckel Christensen.
Og Maybritt Skak Pedersen tilføjer:
- De går ned i en detalje-grad i deres vejledning, hvor vi ikke kan være med som skole. Så det har været rigtig stærkt at have Den opsøgende indsats med på sidelinjen.
Målet var klart, men ikke vejen dertil
Selvom både Helle Carlsson Kunckel Christensen og Maybritt Skak Pedersen var enige om målet, var det fra starten langt fra klart, hvordan de skulle nå dertil.
Uddannelsesforløbet er nemlig omfattet af to forskellige lovgivninger: AMU-loven og erhvervsuddannelsesloven, og det var derfor med Maybritt Skak Pedersens ord "tricky" at få enderne til at mødes.
Der var mulighed for at tage over halvdelen af uddannelsen med meritgivende AMU-pakker. Dem giver AMU-loven mulighed for, at skolen fleksibelt kan planlægge, som de vil. Så her var der ingen ko på isen i forhold til at sende undervisere afsted til Læsø.
Men den samme form for fleksibilitet gjaldt ikke sidste del af uddannelsen, som er omfattet af erhvervsuddannelsesloven.
Her skal man have en godkendelse, så da der på et tidspunkt åbnede sig en mulighed for at søge om udbudsgodkendelse til at lave den sidste del af uddannelsen på Læsø, var Læsø Kommune ikke sen til at sende en ansøgning afsted.
Vedholdenhed og tæt dialog
Da der endelig kom grønt lys tilbage fra undervisningsministeriet, var der stor lettelse og glæde hos både skole og kommune over, at det lykkedes at indfri målet om at bringe hjælperuddannelsen til øen.
- Vi startede noget op, som vi rent faktisk ikke vidste, om vi kunne færdiggøre på Læsø. Det var et vilkår, og vi har virkelig kastet mange timer ind i at få det til at ske. Det har krævet dialog, kreativitet og vedholdenhed - især vedholdenhed, siger Helle Carlsson Kunckel Christensen.
Maybritt Skak Pedersen peger desuden på, at samarbejdet med Læsø Kommune har udmærket sig ved helt konkret at tage afsæt i Læsøs Kommunes behov efter flere faglærte medarbejdere.
- Som skole plejer vi at lave et udbud til kommunen. Med Læsø Kommune er det omvendt: Her er vi gået i dialog om, hvornår det passer arbejdsmarkedet, og så har vi lavet udbuddet efter det. Det er en anden måde at uddannelsesplanlægge på, end vi plejer på EUD-delen af hjælperuddannelsen.
Nyt fleksibelt uddannelsestilbud
I maj måned sprang det første hold faglærte social- og sundhedshjælpere ud på Læsø. Det var en stor dag for ikke bare de ni nyuddannede medarbejdere, men for hele den lille ø, som har brug for al det faglærte personale, de kan få.
Ambitionen er, at alle ufaglærte medarbejdere i kommunens ældre- og sundhedspleje skal have mulighed for at gennemføre uddannelsen på øen.
Og næste gang SOSU Nord og Læsø Kommune skal samarbejde om et uddannelsesforløb, kan det ske under nogle helt nye lovgivningsmæssige rammer.
I juni 2024 landede et nyt uddannelsestilbud som supplement til de øvrige uddannelsesveje til social- og sundhedshjælper.
Tilbuddet hedder 'Fleksibel social- og sundhedshjælper' og er rettet til ufaglærte, som ønsker at blive faglært social- og sundhedshjælper, og som har brug for at tage uddannelsen i bidder og med fleksibel varighed.
Kilde: Sevu.dk
KLIK OG SE BILLEDET I STORT FORMAT
Fleksibilitet er kommet for at blive
- Når eleverne har mulighed for at veksle mellem skole og arbejde mere fleksibelt, så kan vi i vores undervisningsplanlægning i højere grad tage højde for, at driften ude i kommunerne skal kunne køre. Der er mange kommuner, der har manglet den fleksibilitet. Det hjælper jo ikke, at skolen udbyder noget, hvis kommunen ikke kan undvære arbejdskraften i praksis, siger Maybritt Skak Pedersen.
Helle Carlsson Kunckel Christensen er enig og tilføjer:
- Jeg tror, at både arbejdsgivere og skoler skal lære, at fleksibilitet er kommet for at blive. Det er den vej, vi skal, hvis vi skal sikre os, at flere ufaglærte kommer med på uddannelsesvognen.
Så kom med, når Den opsøgende indsats afholder et webinar om mulighederne i på-vej-til faglært forløb, herunder bl.a. Den fleksible social- og sundhedshjælper. Så sæt kryds i kalenderen den 8. oktober 2024 allerede nu.
Tilmeld dig Den opsøgende indsats' nyhedsbrev og få tilsendt invitationen.