""

"Nu tør vi godt springe ud i noget med biodiversitet"

I Vej og Park i Jammerbugt har et forløb med Bedre til ord, tal og IT været springbræt til flere grønne kompetencer og et stærkt sammenhold.

Af Pernille Søndergaard 27/03/2025

Den grønne omstilling er kommet for at blive på kommunale arbejdspladser, og det stiller helt nye krav til medarbejdernes kompetencer om at arbejde mere bæredygtigt og klimabevidst.  

Det ved de i Vej og Park i Jammerbugt Kommune, hvor der de senere år har været - og er - fokus på at dygtiggøre medarbejderne i at nedbringe CO2-udledning og fremme biodiversitet i løsningen af opgaverne.

Men før man kom så langt, skulle fundamentet hos medarbejderne i form af almene kompetencer først på plads, fortæller vej- og parkchef Flemming Kjeldgaard Larsen.

- Det er jo svært at fylde på med faglige kurser i biodiversitet og bæredygtighed, hvis man har svært ved at læse og regne og bruge IT, siger han.

Alle skulle med

Det var baggrunden for, at vej- og parkchefen i samarbejde med VUC Nord for tre års tid siden tog fat på at planlægge en indsats med Bedre til ord, tal og IT.

På det tidspunkt skulle medarbejde til at tage et helt nyt IT-system i brug. Det var en anden god grund til, at en indsats med Bedre til ord, tal og IT var relevant at sætte i søen.

- Pludselig skulle vi til at bruge iPhones og iPads på arbejdet, og det var vi slet ikke vant til, siger anlægsgartner Helle Svenningsen.

Hvad er Bedre til ord, tal og IT?

Indsatsen Bedre til ord, tal og IT yder økonomisk støtte til arbejdspladser i forbindelse med screening og efterfølgende kurser til medarbejdere på en FOA og/eller 3F overenskomst, der ønsker at blive bedre til enten at skrive, læse, regne og bruge IT i hverdagen.  
Læs mere

I MED-udvalget blev det besluttet, at de to materialegårde i Pandrup og Brovst skulle være med, og alle 65 medarbejdere blev kompetenceafklaret.

- Vi lagde vægt på, at det skulle være ens for alle. Det var obligatorisk, at alle skulle screenes, for hvis ikke så var det måske præcis dem, der havde mest brug for hjælp, som ikke ville screenes, siger Flemming Kjeldgaard Larsen.

I sin information til medarbejderne om forløbet valgte han at slå på behovet for at blive bedre til at bruge IT,  og det viste sig at være en ice-breaker i forhold til at motivere folk og få dem med ombord.

- Det er mere ufarligt at sige, at vi ikke er så dygtige til IT end at erkende, at det halter med dansk, for mange har dårlige erfaringer med danskundervisning med sig i rygsækken fra skolen, siger Flemming Kjeldgaard Larsen.

Skal vi læse digte?

I første omgang blev de sæson-ansatte anlægsgartnere sendt afsted på kursus i dansk, matematik og IT, og året efter fulgte de helårsansatte medarbejdere.

Undervisningen blev tilrettelagt i tæt samarbejde med VUC Nord, som sørgede for at inddrage hverdagens praksis i undervisningen.

- Nogle var bange for, at vi skulle til at læse og analysere digte i dansk. Men sådan var forløbet slet ikke. Tværtimod. Det var strikket sammen, så det passede til vores arbejde, fortæller Jytte Pedersen, som er anlægsgartner og tillidsrepræsentant.

Screeningen havde vist, at der var en del medarbejdere, der var læse- og skriveudfordrede. 

- Det lettede trykket meget, at man fra starten sagde, at dem, der var tal- eller ordblinde kunne få en særlig hjælp, siger Jacob Madsen, der er skov- og naturtekniker og AMR.

Støtter hinanden

For mange medarbejdere var det en stor omvæltning at skulle tilbage på skolebænken, men så hjalp det at vide, at man gjorde det sammen med kolleger, som var i samme båd, som én selv.

- Vi støttede hinanden og delte erfaringer. "Du kan hjælpe mig med noget IT, så hjælper jeg dig med dansk." De unge kan jo meget mere med IT, end vi ældre kan - og så hjalp de os. Nogle af de unge, som følte sig kasserede i skolen, fik bestemt også en oprejsning ved det her, vurderer Anne Mette Bak, som er sæsonansat anlægsgartner.

Mod grønnere kompetencer

Da medarbejderne i Vej og Park havde fået opfrisket deres almene kompetencer, ventede kurser i grøn omstilling, bæredygtighed og biodiversitet på AMU Nordjylland og AMU Sandmose.

Det betød, at medarbejderne skulle sige farvel til ”plejer” for at kaste sig ud i at udvikle deres faglighed i nye og grønnere retninger.

- Nu er det fx vigtigere at tænke på, hvordan vi passer bedst på vandressourcerne i undergrunden, end at den dér græskant skal være snorlige, siger Flemming Kjeldgaard Larsen.

Mere selvtillid og mod

Han oplever, at forløbet med Bedre til ord, tal og IT har givet de fleste medarbejdere mere selvtillid og blod på tanden i forhold til at lære mere.

Det kan anlægsgartner Anne Mette Bak bekræfte.

- Folk er blevet mere modige, og det gør jo, at nu tør de springe ud i noget med biodiversitet. Så ruller bolden, og man får smag for ”at vi kan jo egentlig godt”.

Det er bl.a. blevet til flere kvasbunker, vildthegn og pindsvinebo og en øget bevidsthed om at mindske CO2-udslippet fra transport og maskiner.

Ikke mere dem og os

Men sidegevinsten ved den opkvalificering, som Bedre til ord, tal og IT har kickstartet, er ikke bare et løft til den grønne omstilling i Jammerbugt Kommune. 

Den har også bidraget til at styrke sammenholdet og det kollegiale og sociale samarbejde på tværs.

Jammerbugt er en stor kommune, og i Vej og Park gik der en usynlig linje mellem øst og vest, der delte medarbejderne i 'dem og os'. Den betød, at man ikke bare ringede til en kollega i Fjerritslev eller Brovst for at få hjælp. Så hellere finde en anden løsning.

Den linje er ved at være udvisket, efter medarbejderne har været afsted på kursus på blandede hold, fortæller vej- og parkchefen.

- Når man er sammen en hel dag, så finder man ud af, at kollegerne er fine nok, siger Flemming Kjeldgaard Larsen.

Rækker ud efter hinanden

- Vi er blevet bedre til at kommunikere og sparre med hinanden. Vi har fundet ud af, hvilke spidskompetencer vi hver især har, og så kan vi lige ringe til hinanden, hvis vi har brug for hjælp. Vi skal ikke altid forbi en leder først, siger anlægsgartner Helle Svenningsen.

Hun og kollegerne rækker ikke kun ud efter hinanden på jobbet, men dyrker også fælles interesser sammen i fritiden.

- Vi har jo en fælles interesse i blomster, så nu tager vi rundt og kigger på haver og går på udstillinger sammen. En indsats med Bedre til ord, tal og IT giver meget mere end arbejdspladsen regner med i første omgang, siger Anne Mette  Bak.

Vej- og parkchef Flemming Kjeldgaard Larsen

Et forløb med Bedre til ord, tal og IT handler ikke bare om det faglige, men også om personlig udvikling. Der er nogle vigtige ting i livet, man også bliver opkvalificeret til, som fx for første gang at kunne læse godnathistorie for sine børn.

Når man får løftet de almene kompetencer, bliver man bedre til at passe sit arbejde, men det sker samtidig også i kraft af, at man fungerer bedre socialt og menneskeligt.

Har du medarbejdere som har svært ved at læse og skrive ?

Der er hjælp at hente til medarbejdere, der har svært ved at løse deres arbejdsopgaver på grund af udfordringer med IT, læsning, skrivning eller matematik.

Kommunale arbejdspladser kan få afklaret medarbejderes kompetencer i dansk, matematik og IT og få lønrefusion, når medarbejderne deltager i kursus. 

Indsatsen 'Bedre til ord, tal og IT' henvender sig til ansatte på FOA eller 3F-overenskomster i kommunerne, og arbejdspladsen søger om midler gennem Den Kommunale Kompetencefond.

Vil du vide mere, så kontakt Den opsøgende indsats. Vi sidder klar til at hjælpe dig videre

Du kan også læse mere om Bedre til ord, tal og IT her

Uddannelse & kompetenceudvikling