Seks kendetegn ved god faglig ledelse i ældreplejen
Nyt magasin formidler lederes bud på de særlige vilkår for faglig ledelse, der er i ældreplejen, og hvordan god faglig ledelse ser ud i praksis.
Hvad er god faglig ledelse i ældreplejen? Hvad gør, at vi kan lykkes med faglig ledelse? Og hvilke organisatoriske og styringsmæssige greb kan understøtte det i praksis?
Disse spørgsmål besvares i magasinet "God faglig ledelse i ældreplejen".
Magasinet peger på seks kendetegn ved god faglig ledelse i ældreplejen og er fundet og formuleret på baggrund af interview med cirka 100 ledere, chefer og medarbejdere i sektoren.
Sparringspartner for medarbejdere
Fremfærd Sundhed og Ældre står bag magasinet, der især er skrevet til ledere, som har personaleansvar og er tæt på driften. Andre kan dog også med fordel læse med.
- Vi er i gang med en stor omorganisering af ældreområdet, hvor vi skal arbejde i mindre teams og være tættere på borgeren. Det kræver en stærk faglig ledelse at bakke op om og være sparringspartner for medarbejdere, der i stigende grad skal træffe faglige beslutninger, siger Torben Klitmøller Hollmann, sektorformand i FOA og næstformand i Fremfærd Sundhed og Ældre.
Magasinet kan bruges som ledelsesudvikling
Ønsket er, at magasinet bruges som oplæg til temamøder i organisationen, i ledernetværk eller samarbejdsfora, men også at de enkelte kendetegn kan vælges ud og sættes til diskussion med medarbejdere eller lederkolleger i hverdagen.
- Magasinet er rigtigt anvendeligt. Både indhold og layout er lige til at gå til og kan bruges som en form for ledelsesudvikling, hvor man tager de enkelte elementer og temaer op og arbejder dem igennem i en ledergruppe, siger Marianne Krarup, der er hjemme- og sygeplejechef i Sønderborg Kommune.
I Sønderborg Kommune er planen at koble de seks kendetegn ved god faglig ledelse til de 'hovedspor', der allerede arbejdes med i kommunen, som katalysatorer for en kommende kulturudvikling.
- På velfærdsområdet arbejder vi i Sønderborg Kommune med udviklingsspor på tværs af organisationerne. De seks kendetegn og deres indhold vil både direkte og indirekte være særdeles anvendelige. Vi er desuden en chefgruppe og et nyvalgt politisk udvalg, der om kort tid skal have temadrøftelser bl.a. om borgerinddragelse, tillidskultur, tværfaglighed og rekruttering. Her vil de seks kendetegn for faglig ledelse i magasinet naturligt bringes i spil, siger hun.
Monofaglighed og tværfaglighed
I Odense Kommune er ældre- og handicapchef Margrethe Kusk Pedersen i gang med en seminarrække med 122 ledere i hendes forvaltning.
Her vil "God faglig ledelse i ældreplejen" være udgangspunkt for en debat om, hvad der egentlig kendetegner god faglig ledelse.
- Hvad er forskellen på fælles faglighed, tværfaglighed og monofaglighed? Og hvorfor er det, at man som leder er leder for det hele. Det er noget af det, vi skal snakke om, og som publikationen giver nogle svar på, siger Margrethe Kusk Pedersen.
LÆS OGSÅ: Ældre og handicapchef: Faglig ledelse handler om at kende kerneopgaven
Stigende kompleksitet fordrer faglig ledelse
Den nye publikation indeholder fire eksempler på faglig ledelse fra den kommunale hverdag og en beskrivelse af de særlige vilkår, som faglig ledelse skal bedrives under i ældreplejen.
Dorthe Boe Danbjørg, næstformand i Dansk Sygeplejeråd, er optaget af, at der er fokus på den kompleksitet, der er i det nære sundhedsvæsen med flere ældre borgere, der lever længere med forskellige sygdomme og en sammensat medarbejdergruppe med mange ufaglærte.
- Det kræver meget af lederne at navigere i dette felt. God faglig ledelse er afgørende, og magasinet leverer gode argumenter for, hvorfor det er vigtigt at fokusere på den faglige del af ledelsen, fordi de faglige udfordringer er så store, siger hun.
Publikationen kan frit downloades og printes fra vpt.dk og fra de deltagende organisationers hjemmesider. Der forventes endvidere trykt 1000 eksemplarer af publikationen.
Spørgsmål til publikationen kan rettes til
- Anne-Sofie Fischer Petersen, chefkonsulent, KL
Tlf. 3370 3700 e-mail: ASPF@kl.dk - Tom Bjerregaard, specialkonsulent, FOA
Tlf: 46972594, email: tob001@foa.dk - Heike Penzien, chefkonsulent, DSR Tlf: 21218771, email: hpe@dsr.dk