Anders Seneca giver et bud på, hvordan innovation og kerneopgaven bliver en del af hverdagen på arbejdspladsen i kommuner og regioner.
Kerneopgaven i hverdagen
Faglig refleksiv praksis mellem kolleger sker ikke af sig selv. Den skal understøttes organisatorisk, siger ekspert i refleksiv sparring.
God kommunikation fra MED-udvalget er med til skabe sammenhæng i organisationen, for det giver medarbejdere og ledere en oplevelse af, at de har en fælles forståelse for samarbejde, opgaver og mål.
Bogen ’Kend din kerneopgave – Innovation til hverdag’ giver et indspark til, hvordan ledere og medarbejdere kan løse hverdagens udfordringer på en innovativ måde.
Hvordan definerer I kerneopgaven? Hvordan samarbejder I om kerneopgaven? Det er nogle af de spørgsmål, som et nyt gratis undervisningsforløb til kommunale arbejdspladser vil hjælpe med svar på.
En gang om ugen rykker medarbejdere fra børne- og familieafdelingen ud af deres sædvanlige kontorer og ind i Åben Anonym Rådgivning, hvor sagsmapper må vige pladsen for uformel snak og god tid.
Jo flere, der taler om ”kerneopgaven”, jo vigtigere er det at definere fænomenet præcist, lyder det fra professor Peter Hasle.
Hvordan får man gang i den vigtige dialog på arbejdspladsen om kerneopgaven? Her er fire enkle steder at starte.
I de senere år har økonomiopgaverne i kommunernes ændret sig markant. KL og HK sætter spot på ændringerne i en ny publikation.
Personalet på Plejecenter Søndervang har brugt metoden fremtidsværksted til at skabe forandring. Målet var en bedre relation til borgerne.