Hvordan kan vi forstå og arbejde med innovation? Og hvad kendetegner de organisationer, der lykkes med innovation? Anders Seneca giver et bud på, hvordan innovation og kerneopgaven bliver en del af hverdagen på arbejdspladsen i kommuner og regioner.
Kerneopgaven i hverdagen
Medarbejdere kommer til te hos nye beboere på plejehjem. Når personalet lærer beboerne at kende, kan de give god, grundlæggende pleje.
Susanne Rasmussen er områdeleder i Horsens Kommune og har deltaget i projekt om grundlæggende pleje. Her er hendes vigtigste erfaringer.
FOA og KL vil skabe udviklingsmuligheder og karriereveje på ældreområdet og inviterer derfor til dialogdage i tre byer til maj.
Tillidsbaseret styring og ledelse giver mere skræddersyede løsninger for borgerne og bedre mulighed for at udnytte medarbejdernes faglighed. Men kontrol er ikke altid af det onde, viser ph.d.-projekt.
Medarbejdere og leder på Sengeløse Skole peger i fællesskab på det, der kan gøre deres og elevernes hverdag enklere.
Ledere og medarbejdere på skoleområdet skal ud af de firkantede roller og turde gøre tingene på en ny måde.
Medarbejdere og ledere i hjemmeplejen i Høje-Taastrup Kommune har over to workshops sat fingeren på det, der bøvler og spænder ben for at udføre kerneopgaven.
Det skaber både mere velfærd til borgerne, bedre arbejdsmiljø og mere effektiv løsning af opgaverne, når medarbejdere og ledere sætter sig omkring et bord og taler om, hvad der bøvler.
35 arbejdspladser i Handicap og Psykiatri i Herning Kommune skal i den kommende tid undersøge deres egen praksis. Håbet er at styrke fagligheden, samarbejdet på tværs og udvikling af opgaverne.