Rønshave

Plejehjem gør bæredygtighed til integreret del af hverdagen

På Rønshave Plejehjem er grøn omstilling blevet en del af kulturen og et fast punkt på personalemødet.

Af Fremfærd 18/09/2024
Forhandlingsfællesskabet,
KL

Plejehjemsleder Dorte Soll og social- og sundhedsassistent Janni Foged er blandt det plejepersonale, der hver dag er med til at gøre grøn omstilling til en naturlig del af hverdagen på Plejehjemmet Rønshave i Aabenraa Kommune.

Som en fast del af deres personalemøder taler de om, hvordan plejehjemmet kan bidrage til den grønne omstilling.

Det har resulteret i, at plejehjemmet i dag næsten bugner af bæredygtige initiativer. Reduktion i plastforbrug, et tøjbyttehjørne, affaldssortering, svanemærkede indkøb og installation af lyssensorer. De enkelte initiativer er små, men hen over de seneste mange år har tiltagene hobet sig op.

Grøn omstilling er en del af kulturen

Initiativerne har tæt relation til plejepersonalets hverdag. Plejepersonalet tænker nemlig den grønne omstilling ind i de mange små arbejdsopgaver, personalet hver dag har.

- Vi prøver at tænke grønt, når det kan lade sig gøre, siger plejehjemsleder Dorte Soll.

Denne tilgang er med til at sænke tærsklen for, hvornår man kan tage del i og bidrage til den grønne omstilling. Det grønne fokus bliver mere overkommeligt for personalet, og det er med til at gøre den grønne omstilling til en del af kulturen.

- Al begyndelse er svær, og der vil altid være nogen, der til at starte med er kritiske overfor nye tiltag. Men når det er små ting, vi ændrer, så bliver det hurtigt implementeret, og nogle gange går der endda sport i den, siger Dorte Soll.

Inspiration fra bæredygtighedsgruppe

Dorte Soll selv har siddet i en bæredygtighedsgruppe i Aabenraa Kommune, og det er hér, inspirationen til et bæredygtigt fokus er opstået.

- Jeg følte mig inspireret af det, man snakkede om kommunalt – at det kunne vi overføre til vores hverdag, siger hun.

Som en del af plejehjemmets virksomhedsaftale, skal Plejehjemmet Rønshave desuden arbejde med verdensmålene. Her arbejder personalet både med ensomhed og accept af hinanden, men også med bæredygtighed.

En integreret del af personalemøderne

I dag betyder det, at bæredygtighedsfokusset er en fast del af personalemøderne. Alle medarbejdere byder ind med, hvor de synes, Plejehjemmet Rønshave kan blive mere grønne.

- Det er et fast punkt på dagsordenen. Vi tænker ud af boksen, ift. hvordan vi selv kan tage del i den grønne omstilling, og alle medarbejdere er involveret ift. at få det hele til at ske, siger Dorte Soll.

På personalemøderne drøftes forskellige grønne idéer og initiativer løbende. Når nye idéer bringes i spil, er der ikke langt fra tanke til handling.

Nye idéer afprøves, og hvis de virker, får de lov at blive. Hvis ikke, er personalet på Plejehjemmet Rønshave ikke for fine til at rulle de små initiativer tilbage igen. Med den tilgang er der ikke meget at tabe, og der er derfor ingen grund til at holde igen med de grønne idéer.

Nye måder at være grøn på

Plejehjemmet Rønshave har reduceret sit plastikforbrug ved at skifte plastikglas til medicin ud med små glas.

Dialogen til personalemøderne har givet anledning til mange nye og innovative idéer fra personalet. Én idé har bl.a. ført til, at Plejehjemmet Rønshave har reduceret sit plastikforbrug betydeligt.

- Tidligere brugte vi 58.000 medicinglas i plastik om året, hver gang vi gav beboerne medicin. Men nu har vi forsøgt at udfase dem. I stedet har vi købt små snapseglas og sat dymoer på med beboernes navne. De holder i vaskemaskinen, så det er rigtig nemt. Nu har vi reduceret antallet af plastikglas til 4000 om året, fortæller Janni Foged.

Reduktion i antallet af vaske

Plejehjemmets tøjbyttehjørne er et andet bæredygtigt tiltag. Her kan personale og beboere aflevere tøj, de ikke selv bruger længere, og som andre kan tage i brug.

Investeringer i lyssensorer og armaturer med sensor er andre tiltag, der sparer plejehjemmet for energi. Investeringer, der giver særligt god mening i situationer, hvor demente beboere glemmer at slukke for vandhanen eller lyset.

Plejehjemmet gør også en særlig indsats for at minimere antallet af gange, de tænder for vaskemaskinen. I stedet for at vaske viskestykker i løbet af dagen, vasker aftenvagterne alle viskestykker på én gang.

- Nu vasker vi én gang i stedet for fem gange. Det er godt for miljøet, og det betyder i virkeligheden også, at vi reducerer personaletimerne, der bruges på at vaske, siger Dorte Soll.

Personalet på Plejehjemmet Rønshave har opstillet et tøjstativ, hvor personale og beboere kan hænge tøj, de ikke længere bruger, og som andre kan få gavn af.

Det handler om at tænke anderledes

Eksemplet med viskestykkerne er et godt billede på, at det ikke behøver at koste penge at handle grønt – tværtimod.

For Dorte Soll handler det mere om at træne sig selv til at tænke i de grønne løsninger.

- Det er kun tænkningen, man skal ændre. Det handler om at blive bevidst om, hvor man kan være mere bæredygtig, siger hun.

Hvis man tænker, at det kommer til at tage for mange ressourcer, så tager man fejl. Nogle gange kan det faktisk være lige omvendt.

Dorte Soll, plejehjemsleder

Grønne handlinger smitter af på hverdagen

Janni Foged mærker tydeligt, hvordan det grønne mindset smitter af på hverdagen – også når hun stempler ud af arbejdspladsen.

 - Jeg tænker meget over det. Jeg er blevet mere opmærksom på, hvor meget plastik vi bruger. Når jeg køber frugt og grønt, undlader jeg i dag plastikposerne. Jeg tænker også mere over, hvor meget vand og el, vi rent faktisk bruger, siger Janni Foged.

Janni Foged er glad for, at de på Plejehjemmet Rønshave gør en ekstra indsats for at tænke og handle grønt.

- Det betyder meget for mig, at vi arbejder med det. Det er det, vi kan og skal gøre, siger hun.

Tre råd til dig, der også vil invitere den grønne omstilling ind på arbejdspladsen
  1. Start med små ændringer: Introducer praktiske og enkle grønne vaner, som nemt kan integreres i hverdagen. Det kan være med til at træne det grønne mindset og nedsætte tærsklen for at bidrage til den grønne omstilling.
     
  2. Involver hele medarbejderstaben: Gør bæredygtighed til en fast del af personalemøderne, og giv medbestemmelse i udviklingen af grønne idéer. Det er med til at forankre det grønne fokus hos alle.
     
  3. Fælles kommunikation: Sørg for at sikre en fælles forståelse af, hvorfor bæredygtighed er vigtigt, og kommunikér klart om vedtagne tiltag til alle medarbejdere, fx via intranet eller nyhedsbrev.
Billedtekst

Bæredygtighed er en fast del af personalemøderne. Alle medarbejdere byder ind med, hvor de synes, Plejehjemmet Rønshave kan blive mere grønne.

Plejehjemmet Rønshaves grønne tiltag

Listen af grønne initiativer på Plejehjemmets Rønshave er lang. Medarbejdere har bl.a. været med til at implementere følgende tiltag:

  • Investeringer i lyssensorer og armaturer med sensor
  • Brug af strømbesparende LED-lamper
  • Fokus på affaldssortering
  • Udelukkende indkøb af svanemærkede rengøringsmidler
  • Genbrug af plastikposer
  • Snapseglas i stedet for plastikglas til medicin
  • Etablering af tøjbyttehjørne
  • Reduktion i antallet af vaske, fx ifm. vask af viskestykker.

Medarbejdernes grønne ideer