Plejehjemmet Teglgårdsparken

Vi er ikke plejen, og køkkenet. Nej, vi er ét hus

Det styrker helhedsplejen, når køkkenpersonalet deltager på triagemøder og bidrager med observationer og viden.

Af Irene Aya Schou 16/06/2025

Det er ikke tilfældigt, at køkkenet ligger i hjertet af Plejehjemmet Teglgårdsparken i Kolding. Køkkenet er omdrejningspunkt for det daglige liv, og mad og måltider er langt mere end bare ernæring.

- Hele måltidet er vigtigt. Det handler ikke kun om den mad, der bliver spist. Det handler også om størrelsen på tallerkenen, farven på kanden, om der er hygge ved bordene og én til at holde samtalen i gang, lyder det fra plejehjemsleder Jette Vinding Samuelsen, der viser rundt på det hyggelige plejehjem i hjertet af Kolding by. 

Flere madder til borger

Det er heller ikke tilfældigt, at køkkenleder Alice Riis-Vestergaard ugentligt deltager i triagemøder og borgerkonferencer og bidrager med vigtig viden om borgernes ernæringstilstand. Det har hun gjort det sidste års tid. For skal helhedsplejen styrkes, skal alle fagligheder bidrage.

- I går drøftede vi en borger, der er begyndt at tabe i vægt. Vi aftalte med Alice klokken 9, at borgeren skulle have et kvart stykke mere på tallerkenen, og klokken 11.30 til frokost er der det kvarte stykke ekstra, siger plejehjemsleder Jette Vinding Samuelsen, der kalder det naturligt at inddrage køkkenpersonalet i plejen. 

- Det gør, at vi kan handle hurtigere til gavn for borgeren, siger hun.

"Alice kommer med et andet perspektiv"

Teglgårdsparken har deltaget i et Fremfærd-projekt om tværfaglighed og organisering på plejehjem, hvor konsulenthuset Substans har interviewet fem plejecentre om, hvordan de arbejder med at udvikle tværfaglighed omkring deres beboere.

I rapporten "Plejehjem - organisering og tværfaglighed" fremhæves Teglgårdsparken bl.a. for deres inddragelse af køkkenpersonale i plejen.

For Mette Kristensen, social- og sundhedsassistent og gruppeleder for plejen, er det en gevinst at have Alice Riis-Vestergaard med til både triagemøder og de lidt længerevarende borgerkonferencer.

- Alice kommer med et andet perspektiv og stiller andre spørgsmål, end vi andre tænker på. Det bryder med vanetænkningen at have andre faggrupper med, siger Mette Kristensen og understreger, at man aldrig italesætter det som "det er plejen" og "det er køkkenet".

- Nej, det er ét hus, siger hun.

Deltager i ernæringsscreeninger

Som køkkenleder deltager Alice Riis-Vestergaard også i ernæringsscreeninger, når nye borgere flytter ind. Her snakker hun med borgeren om, hvad de kan lide af mad, hvad de fx spiser til morgenmad, om de kan lide fisk, og om de har livretter de særlig gerne vil have.

Det kan også være, at borgeren har gavn af at få proteinberiget kost eller dysfagikost, fordi de har tygge og synkebesvær. Så går Alice og hendes tre ernæringsassistenter straks i gang i køkkenet med at lave protein-isterninger eller gelekost. 

- Det betyder noget, når man sidder sammen med andre og spiser, at den mad, man får, ligner det, de andre får, selvom det har en helt anden konsistens, siger Alice Riis-Vestergaard.

"Vi er ikke proppet væk"

Hun er glad for at deltage i tværfaglige møder om borgerne, og mener, at det betyder noget, at køkkenet har en central placering.

- Køkkenet er det første rum, man møder i huset. Vi bliver set og hørt og inddraget på en anden måde end de steder, hvor køkkenet er proppet væk, siger Alice Riis-Vestergaard, der netop har holdt måltidsmøder med borgerne på de enkelte etager for at høre, om borgerne får den mad, de ønsker. 

Efterlyste skrædderduelse

Her kom det frem, at nogle gerne vil have lever, mens andre efterlyste skrædderduelse, en særlig sønderjysk ret med bacon, løg, kartofler i en mælkesovs. 

- Så lavede vi en spisegruppe til frokost for alle, der gerne vil have lever og selvfølgelig også skrædderduelse, siger Alice Riis-Vestergaard, der synes, at det er spændende at arbejde tværfagligt, men også lidt svært.

- Sommetider kan jeg føle mig lidt malplaceret, når jeg deltager i en borgerkonference, men jeg vil ikke være det foruden, for jeg synes, det er spændende at prøve at forstå borgernes hverdag og forhåbentlig bidrage med noget en gang imellem, siger hun. 

Læs flere artikler fra Plejehjemmet Teglgårdsparken
Kort om Plejehjemmet Teglgårdsparken

Plejehjemmet har 31 boliger, og 39 medarbejdere foruden afløsere fordelt i små faste grupper. Ledelsen består af én plejehjemsleder, der er sygeplejerske, og en gruppeleder, der er social- og sundhedsassistent. 

Personalet berstår af social- og sundhedshjælpere, social- og sundhedsassistenter, ufaglærte afløsere, én centersygeplejerske, én aktivitetsmedarbejder, der er uddannet social- og sundhedsassistent og husassistenter til rengøring.

I køkkenet, der er en integreret del af huset, er der ansat køkkenleder og ernæringsassistenter. 

Hver formiddag klokken 9 afholdes der et kort triagemøde (kaldet TOBS: Tidlig Opsporing af Begyndende Sygdom) med deltagelse af sygeplejerske og daglig leder. En gang om ugen deltager også køkkenlederen. 

Der er ikke ansat terapeuter på plejehjemmet. Men de inviteres ind til eksempelvis borgerkonferencer, der bruges når man vurderer, at borgerens behov ændres, og der er brug for nye tiltag. 

Kort om "Plejehjem – organisering og tværfaglighed"

Pilotprojektet beskriver udvikling og organisering på plejehjem, der har arbejdet systematisk med at udvikle tværfaglighed omkring deres beboere.

Formålet er at få fælles viden om tiltag og udfordringer i plejehjemsregi, når organiseringen udvikles i forhold til styrket tværfaglighed.

Denne viden skal danne baggrund for et kommende udviklingsprojekt, hvor der sættes fokus på dialog og vidensdeling mellem plejehjem, der arbejder med at ændre/styrke organiseringen og det tværfaglige arbejde omkring borgerne.

Projektet udføres af konsulenthuset Substans, der laver observationer, workshops og interviews på fem plejehjem. 

Læs rapporten Plejehjem - organisering og tværfaglighed