Tillidsvalgte kan spille nøglerolle i grøn omstilling
Ny rapport viser, at de tillidsvalgte med fordel kan inddrages yderligere for at sikre en meningsfuld og inkluderende grøn omstilling.
Den grønne omstilling sker nu og her - både i hjemmet og på arbejdspladsen.
Hver dag udføres store og små klimahandlinger på skoler, i borgerservice eller på plejecentre, og det er nødvendigt, hvis vi skal nå Danmarks klimamålsætning om at reducere CO2-udslippet med 70 procent frem mod 2030.
Men hvad betyder klimakrisen og den grønne omstilling helt præcis for de ansatte og deres arbejdsmiljø? Og hvad er de tillidsvalgtes muligheder og rolle i det hele? Det bliver der sat fokus på i ny rapport.
Både spændende og krævende
Rapporten "Tillidsvalgte og grøn omstilling på arbejdspladsen: Viden og anbefalinger" er udgivet af DM og forskerne Malene Friis Andersen, Ulrik Gensby og Christian Uhrenfeldt Madsen og bygger på kvalitative interviews med tillidsvalgte og ledere samt en omfattende vidensoversigt.
Rapporten gennemgår tre konkrete arbejdspladser, der allerede har erfaringer med at arbejde målrettet, både med det formelle og uformelle samarbejde mellem ledere og tillidsvalgte samt med at involvere interesserede medarbejdere i omstillingsprocessen.
Analyser viser, at det både er spændende og engagerende, men også krævende for de tillidsvalgte at navigere i den kompleksitet, der er forbundet med grøn omstilling.
- Flere af de tillidsvalgte har erfaringer med at engagere sig i formelle og uformelle fora for at fremme eller håndtere de konsekvenser, som den grønne omstilling medfører for forandringshastigheden, det psykiske arbejdsmiljø, medarbejderinvolvering og arbejdsvilkår, fastslår rapporten.
Inddrages mest ved udfordringer
Rapporten beskriver, at de tillidsvalgtes rolle med fordel kan udvikles yderligere for at sikre en inkluderende og meningsfuld grøn omstilling, og at der er stor variation i både tillidsrepræsentanters og arbejdsmiljørepræsentanters erfaringer med at blive involveret i den grønne omstilling.
- De interviewede ledere fortæller ligeledes om at have mest erfaring med at involvere de tillidsvalgte, når de grønne tiltag skaber udfordringer eller problemer for de ansatte i form af fx frustrationer eller øget tidsforbrug, hvor de tillidsvalgte får en mere reaktiv frem for en proaktiv rolle, skriver rapporten.
Begyndende splittelse i kollegagruppen
Selvom arbejdet med grønne tiltag kan være spændende og engagerende, fortæller de tillidsvalgte også, at det er vigtigt at gå frem med små skidt, så alle kolleger føler, at de er med i processen.
- Nogle tillidsvalgte fortæller om begyndende eller potentiel splittelse i kollegafællesskabet mellem dem, der er meget pro grøn omstilling, og dem, som ser nogle af de ”klimatunge” arbejdsrelaterede muligheder som flyrejser, kød i kantinen og indkøb af nye materialer som en central del af deres arbejdsglæde eller selvforståelse, står der i rapporten.
Ny viden skal sikre medindflydelse
Forskerne og DM håber med rapporten at kunne styrke samarbejdet om en bæredygtig omstilling, så det på én gang sikrer medarbejderinddragelse, udvikler kvaliteten i opgaveløsningen og styrker det psykiske arbejdsmiljø.
- Det er håbet, at vi med denne rapport bidrager med ny viden, som kan kvalificere dialogen om grøn omstilling på arbejdspladsen og sikre medindflydelse på måske en af vor tids vigtigste dagsordener, fastslår rapporten.
Læs rapporten "Tillidsvalgte og grøn omstilling af arbejdspladser Viden, analyser og perspektiver til fremtiden".