Flere er gået op i tid på Christians Have

Vi har mere tid til nærvær efter vi er gået op i tid

Hvad sker der, når 14 medarbejdere fra både dag- og aftenholdet går op i tid på et plejecenter? Gør det nogen forskel?

Af Bettine Romme Andersen 21/05/2025
Forhandlingsfællesskabet,
KL

Ja, det gør det.

På Christians Have Plejecenter i Solrød Kommune har plejepersonalet - både i aften- og dagvagter - oplevet mærkbare ændringer, efter de er gået op i tid.

De har fået mere tid til at skabe hyggelige stunder med borgerne og være nærværende i aktiviteterne. Der er kommet mere videndeling mellem vagtlagene, og der er god trivsel og sammenhold på afdelingerne.

Christians Have deltager i indsatsen En fremtid med fuldtid, som sætter fokus på, hvordan kommunale arbejdspladser kan gøre det attraktivt for medarbejderne at gå op i tid og på fuldtid.

Indflydelse på eget skema

De 1-2 timer om ugen, som de 14 medarbejdere hver især er gået op, er ikke bare placeret tilfældigt af deres gruppeleder. 

Nej, her har medarbejderne haft indflydelse på, hvornår timerne ligger. Selvfølgelig med blik for, hvornår det også giver mening i forhold til kerneopgaven, at der er brug for deres arbejdskraft.

- Det allervigtigste har været, at man selv har kunnet sætte sit præg på det og samtidig få den fleksibilitet, man ønsker, siger social- og sundhedsassistent og teamkoordinator Natacha Bundgaard.

Selv er hun på 35 timer om ugen og ønsker lange dage, så der stadig kan lægges nogle fridage ind, mens andre kolleger hellere vil have flere korte dage.

Ny fortælling om at arbejde fuldtid

Zarah Poulsen er gruppeleder for to afdelinger på Christians Have med i alt 30 medarbejdere. Hun laver alles seks ugers grundrul, som medarbejderne kan 'kigge ind i' og præge.

- Vi er meget fleksible i forhold til medarbejdernes ønsker, så længe det kan gå op i en højere enhed. Så der er fuld forståelse for, at alle ikke kan have fri mandag og fredag, siger hun.

For at motivere medarbejderne til at arbejde flere timer har projektgruppen brugt kræfter på at skabe et nyt narrativ omkring det at gå op i tid og arbejde på fuldtid. For mange tænker, at det er for hårdt.

- Det er så vigtigt at tale ind i, at arbejdsmængden bliver mindre, når flere er på arbejde. Jo flere vi er i fremmøde, jo flere er der til at løfte de til tider tunge opgaver, siger Zarah Poulsen, der også er uddannet social- og sundhedsassistent.

Mere tid til nærvær

Og det mærker social- og sundhedsassistent Natacha Bundgaard og hendes kolleger. For efter flere er gået nogle timer op, og nogle af aftenvagterne også får en dagvagt om ugen, giver det mere luft.

- Vi har mere tid til de "usynlige opgaver" som at være nærværende. Det kan være at gå en tur med en borger eller sætte sig i solen med en kop kaffe og få en god snak, siger hun.

De sætter også flere aktiviteter i gang og laver 'stjernestunder' med borgerne.

Forleden oplevede Natacha Bundgaard også, at der var overskud til at sende flere kolleger afsted til en times undervisning, som en læge står for to gange om måneden på plejecenteret.

- Der var fire kolleger til en times undervisning, mens vi var to tilbage på afdelingen og klarede skærene.

Aftenvagter har dagvagter

I ældreplejen plejer man at sige, at aftenarbejde på 28 timer om ugen svarer til at være på fuldtid. For at udfordre den tradition har Christians Have tilbudt de aftenvagter, som har lyst, dagvagter for at øge deres timetal.

Og det giver super god mening, oplever gruppeleder Zarah Poulsen.

- Aftenvagterne fortæller, at de sætter stor pris på at se, hvordan det fungerer i dagvagt, og de får gode dialoger med kolleger om arbejdsgange og beboerne, siger hun.

Og som ekstra bonus kan de hyppigere sparre med terapeuterne, som kommer i dagtimerne. Og det styrker fagligheden, siger Zarah Poulsen.

Husk fokus på arbejdsmiljø

Man kan ikke sige fuldtid og flere timer - uden også at sige arbejdsmiljø. Det skal der sættes fokus på, ellers kommer man ingen vegne, lyder det samstemmende fra Christians Have.

- Man skal arbejde med at højne arbejdsmiljøet og den sociale kapital. Det skal være rart at være på arbejde, og vi skal være til stede, for at det har en gevinst. Det nytter ikke at sætte folk op i tid og så have et højt sygefravær, siger Zarah Poulsen.

Og på Christians Have er der en stærk social kapital med gode samarbejdsrelationer og tillid, fortæller social- og sundhedsassistent Natacha Bundgaard.

- Vi har det godt med hinanden, og vi føler et ansvar overfor hinanden. Så hvis man en morgen er i tvivl om, man er helt frisk, så møder man ind og ser, hvordan det går. Hvis det så ikke går,, siger vi, "tak fordi du prøvede". På den møde er vi der for hinanden, og vi passer på hinanden.

Mindre sårbart med flere timer

I det hele taget bliver hverdagen på Christians Have mindre sårbar, fordi der er flere til at løfte opgaverne - men også til at dække hinanden ind ved fx sygdom.

- Vi har talt en del om den her forståelse af, at selv om vi er et stort hus med mange afdelinger, så er vi samhørende, og man skal være villig til at blive trukket ud fra sin egen afdeling for at dække ind i en anden, siger leder af plejecenteret Caroline Klenø Nøjgaard.

Og den forståelse er der også, bekræfter social- og sundhedsassistent Natacha Bundgaard.

Jeg synes tit, vi er oppe at hjælpe ovenpå, og i en periode var det os, der fik hjælp den anden vej, siger hun.

Om Christians Have

Christians Have er et plejecenter i Solrød Kommune.

Der er 7 bogrupper og 1 rehabiliteringsafdeling.

Der er ca. 150 medarbejdere.

I projektet er 14 medarbejdere gået op i tid.

Om fuldtidsindsatsen

KL og Forhandlingsfællesskabet arbejder sammen om en ”En fremtid med fuldtid” - en indsats, der skal få flere kommunale medarbejdere op i tid eller på fuldtid.

Parterne udvikler og afprøver i samarbejde med arbejdspladser i mere end 40 nøglekommuner løsninger, der gør det attraktivt og muligt at gå op i tid eller blive ansat på fuldtid.

De løsninger og metoder, som parterne og de kommunale arbejdspladser finder i fællesskab, bliver løbende delt med resten af landets kommuner, bl.a. her på fuldtid.dk.

En fremtid med fuldtid