Fleksible arbejdstider giver plads til familie

Fleksible arbejdstider får familieliv og arbejdsliv til at hænge sammen på Næsby Pleje- og Aktivitetscenter i Odense. Da Grethe Hedegaard startede som leder for de 35 ansatte, lagde hun mærke til, at de faste mødetider i plejecentret var hårde for nogle af de ansatte:

Af Lena Fels 21/11/2011
KL,
KTO

'Når de unge medarbejdere møder kl. 7.00, så er de trætte, inden de er i gang. Efter 6-8 timer skal de hjem og hente børn igen. Sikke en arbejdsdag tænkte jeg,' fortæller Grethe Hedegaard.

Hun mødte også vikarer, der foretrak vikarbureauerne, fordi det gav dem frihed til at vælge de vagter og mødetider, som passede til deres familieliv. Det fik Grethe Hedegaard til at tænke over, om ikke medarbejderne selv kunne bestemme deres mødetider.

Medarbejdernes ønsker former arbejdsplanen

Grethe Hedegaard begyndte stille og roligt at tale med personalet om mere fleksible arbejdstider. Sammen med sin assisterende centerleder planlagde hun en temadag, hvor medarbejderne blev spurgt, om de arbejdede på det tidspunkt og det antal timer, de gerne ville.

'I januar 2006 nedsætter vi en arbejdsgruppe med dag-, aften-, nattevagt og tillidsrepræsentant og skulle prøve at se, hvordan vi kunne få det her til at gå op i en højere enhed. Sort/hvidt var det ikke. For en natpige ville faktisk arbejde nat. Aftenvagten ville arbejde aften,' forklarer Grethe Hedegaard.

Resultatet blev en vagtplan, hvor medarbejderne kan møde lidt før eller efter de faste vagtskifter kl. 7.00, 15.00 og 23.00, hvis det passer bedst til deres behov. Vagtplanen sikrer fortsat god pleje af borgerne, men personalet kan tilpasse arbejdsdagen til privatlivet. Personalet har også selv foreslået ændringer i bemandingen på weekendvagterne og fordelingen af vagter på helligdagene for at få kabalen til at gå op.

Familieliv og faglig udveksling

Medarbejderne er blevet rigtigt glade for de fleksible arbejdstider, som giver bedre plads til børn og familie. Nogle møder senere for at kunne aflevere børn i skole. Andre møder tidligere for at have mere tid om eftermiddagen. Jane Bogarch er en af dem, der har ændret sine dagvagter fra 7-15 til 6-14:

'Jeg er et stort A-menneske, så det passer mig og mit familieliv at få lov til at møde kl. seks. Jeg kommer hjem på en god tid og kan hente min børnebørn.'

En anden fordel er, at dag-, aften- og nattevagter lærer hinanden bedre at kende. Grethe Hedegaard fortæller, at de forskellige vagtlag tidligere hver især kunne føle sig mere travle end kollegerne. Nattevagten følte sig lidt alene og uden kontakt til dagens arbejde.

Nu hvor der er overlappende vagter på grund af de fleksible arbejdstider, får medarbejderne tid til at snakke med hinanden. Det giver samtidig en god faglig udveksling om beboerne. Det sikrer en bedre og mere ensartet service og pleje, forklarer Jane Bogarch, som møder så tidligt, at nattevagten endnu er på arbejde:

'Vi kan lige summere op på, hvad der er sket om natten, det er en god overlapning at have. Det giver en god sparring mellem nat og dag.'

Medarbejderne støtter de nye tider

Grethe Hedegaards vigtigste råd er, at medarbejderne skal synes, at det er i orden at ændre arbejdstiderne: 'Det er utroligt vigtigt, at medarbejderne er med på det her. De skal sige go for it,' siger centerlederen, der i dag kan glæde sig over, at de fleksible arbejdstider er blevet en fast del af kulturen.

Grethe Hedegaard er et skridt tættere på sin drømmearbejdsplads, der giver medarbejderne plads til et familieliv, der hænger sammen med arbejdslivet. Næste skridt kan være muligheden for hjemmearbejde. Det er ellers i sagens natur svært på plejecentret, men Grethe Hedegaard ser muligheder:

'Jeg tygger lidt på den. Når der kommer en beboer, skal der udarbejdes handleplaner og plejeplaner, så kunne man sige til en medarbejder, du får lige en pc’er med hjem, og så kan du lave hjemmearbejdsplads i morgen!'

Om projektet "Medindflydelse i kommunerne"

Artiklen er en del af projektet 'Medindflydelse i kommunerne,' der har samlet erfaringer, inspiration og metoder til arbejdet med medindflydelse.

Kontakt vedrørende 'Medindflydelse i kommunerne'

Henrik Vittrup, KTO, hv@kto.dk, 3347 0614

Steen Ballegaard, KL, sbb@kl.dk, 3370 3370