Hvad får seniorer til at blive og hvad skubber dem ud af jobbet?

God ledelse, indflydelse og faglige udvikling. Det er nogle af de faktorer, der får erfarne medarbejdere til at blive længere i jobbet.

Af Bettine Romme Andersen 30/11/2022
Forhandlingsfællesskabet,
KL

Hvorfor er der nogle medarbejdere, som forlader arbejdsmarkedet, når de er 61, mens andre arbejder videre til over folkepensionsalderen?

Det har professor Lars L. Andersen fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø nogle svar på.

Han har nemlig beskæftiget sig en del med, hvad der har betydning for, om seniorer har lyst til at blive længere i jobbet, eller om de trækker sig tilbage.

Han kalder det for ’push’ og ’stay’-faktorer. Og dem skal vi høre noget mere om i det her vidensrum, som Seniorparternskabet står bag.

Seniorpartnerskabet deler erfaringer

Seniorpartnerskabet er sat i søen af KL og de faglige organisationer på det kommunale område under Forhandlingsfællesskabet.

Partnerskabet består af i alt 43 kommuner, som er inddelt i tre netværk - syd, øst og vest. De mødes i det kommende år til en række fysiske workshops og digitale vidensdage.

Denne vidensdag er den første ud af flere. I optagelsen møder I også HR-konsulent Mie Døvling Andersen fra Odsherred Kommune, som fortæller om, hvordan de har arbejdet med viden fra Lars L. Andersens forskning om push og stay-faktorer.

Kommunale medarbejdere trækker sig tidligt tilbage

I dag er mere end hver fjerde kommunale medarbejder over 55 år, og med den nuværende tilbagetrækningsalder betyder det, at 100.000 medarbejdere går på pension frem til 2030.

Derudover trækker de kommunale medarbejdere sig tilbage i gennemsnit et år tidligere end deres kolleger i stat, region og det private.

Så hvis kommunerne sammen med de ældre og erfarne medarbejdere kan finde løsninger, der fastholder medarbejderne lidt længere, så er det en del af løsningen på udfordringen med mangel på arbejdskraft på mange velfærdsområder.

Følg med på Viden på Tværs og Seniorpartnerskabets egen side, hvor erfaringer og viden fra kommunerne samt de værktøjer, som skal udvikles i projektet, bliver delt.

Video med Mona Striib og Michael Ziegler

Se formanden for Forhandlingsfællesskabet, Mona Striib, og Michael Ziegler, formand for KL's Løn- og personaleudvalg, fortælle om, hvorfor de som kommunale parter er gået sammen om at skabe Seniorpartnerskabet, som 43 kommuner har tilmeldt sig.

 

Om Seniorpartnerskabet

KL og Forhandlingsfællesskabet har skabt Seniorpartnerskabet for at give flere seniorer lyst til og mulighed for at blive længere tid på det kommunale arbejdsmarked.

De ældre medarbejdere i kommunerne spiller en vigtig rolle, da deres kompetencer og erfaring har stor betydning for løsningen af kerneopgaven.

I dag er mere end hver fjerde kommunale medarbejder over 55 år, og med den nuværende tilbagetrækningsalder betyder det, at 100.000 medarbejdere går på pension frem til 2030.

Seniorpartnerskabet består af 43 kommuner og udvikler løsninger til den kommunale seniorindsats.

Kontakt Seniorpartnerskabet

Har I spørgsmål til Seniorpartnerskabet, kan I kontakte:

Nanna Vinkel, KL, på navi@kl.dk eller

Martin Møland Nielsen, Forhandlingsfællesskabet, mmn@forhandlingsfaellesskabet.dk

Læs også: Vi er pivringe til at anerkende seniorerne"

Seniorer er en eftertragtet gruppe, og kommunerne skal blive bedre til at spørge: "Hvad skal der til for, at I bliver lidt længere?"

Læs hele artiklen

Seniorpartnerskabet