Sådan kan I bruge data i arbejdet med jeres seniorindsats

Hvordan kan I indhente data om seniormedarbejdere? Og hvilke data er gode til hvad? Bliv klogere på data, og se kommunale erfaringer i denne video.

Af Bettine Romme Andersen 02/03/2023
Forhandlingsfællesskabet,
KL

43 kommuner arbejder lige nu sammen i Seniorpartnerskabet med at finde løsninger på, hvordan kommuner kan give medarbejdere på alle fagområder lyst til og mulighed for at blive længere i job.

Men hvad handler det gode seniorarbejdsliv om for den enkelte? Hvad får nogle medarbejdere til at gå før andre? Hvad lokker dem ud af arbejdslivet, og hvad holder på dem?

Al den viden er god at have, når man som kommune skal finde de helt rigtige løsninger til den enkelte seniormedarbejder eller medarbejdergrupper, så de ønsker at arbejde lidt længere.

Data giver viden men er også svært

Derfor sætter Seniorpartnerskabet fokus på indsamling og brug af data i dette digitale vidensrum, som du kan se øverst i artiklen.

Det starter med et fagligt oplæg om anvendelsen af kvalitativ, kvantitativ og registerdata ved Anna Amilon, seniorforsker fra Vive. Hun er økonom og ph.d. og har arbejdet meget med seniorers tilbagetrækning. Anne Amilon giver gode råd til, hvornår og hvordan de forskellige typer data bedst anvendes.

I kan også møde tre kommuner, som på forskelligvis har kastet sig ud i arbejdet med at få viden om seniorerne ved hjælp af surveys og registerdata.

Halsnæs Kommune fortæller om deres spørgeskemaundersøgelse, og hvilken viden de har fået ud af at gennemføre den, men også om de udfordringer de stødte på, da den skulle udformes og sendes til medarbejderne.

- Vi ville sende spørgeskemaer ud via e-boks, men vi havde ikke det rigtige modul, så måtte vi ty til plan b og sende ud med e-mail. Og så fandt vi ud af, at en række medarbejdere faktisk ikke har en decideret Halsnæs-mail, og så skulle vi finde løsninger på det, så der har været en mange bump på vejen, siger HR-konsulent Anita Svensson om arbejdet.

Brøndby Kommunen fortæller om deres arbejde med at indsamle data forud for udformningen af en ny seniorpolitik. De har lavet et spørgeskema med syv kort formulerede spørgsmål, som de har sendt ud til 550 medarbejdere over 55 år.

Københavns Kommune fortæller om arbejdet med at bruge registerdata. De bruger data de allerede har adgang til via deres lønsystem.

Kommunale medarbejdere trækker sig tidligt tilbage

I dag er mere end hver fjerde kommunale medarbejder over 55 år, og med den nuværende tilbagetrækningsalder betyder det, at 100.000 medarbejdere går på pension frem til 2030.

Derudover trækker de kommunale medarbejdere sig tilbage i gennemsnit et år tidligere end deres kolleger i stat, region og det private.

Så hvis kommunerne sammen med de ældre og erfarne medarbejdere kan finde løsninger, der fastholder medarbejderne lidt længere, så er det en del af løsningen på udfordringen med mangel på arbejdskraft på mange velfærdsområder.

Følg med på Viden på Tværs og Seniorpartnerskabets egen side, hvor erfaringer og viden fra kommunerne samt de værktøjer, som skal udvikles i projektet, bliver delt.

Hvad får seniorer til at blive, og hvad skubber dem ud af jobbet?

Se det første digitale vidensrum i Seniorpartnerskabet, som satte fokus på de såkaldte push- og stay-faktorer.

 

Om Seniorpartnerskabet

KL og Forhandlingsfællesskabet har skabt Seniorpartnerskabet for at give flere seniorer lyst til og mulighed for at blive længere tid på det kommunale arbejdsmarked.

De ældre medarbejdere i kommunerne spiller en vigtig rolle, da deres kompetencer og erfaring har stor betydning for løsningen af kerneopgaven.

I dag er mere end hver fjerde kommunale medarbejder over 55 år, og med den nuværende tilbagetrækningsalder betyder det, at 100.000 medarbejdere går på pension frem til 2030.

Seniorpartnerskabet består af 43 kommuner og udvikler løsninger til den kommunale seniorindsats.

Seniorpartnerskabet