Handling trumfer holdning: Få liv i jeres seniorindsats

Bliv klogere på, hvad der skal til for, at I kommer i mål med jeres implementering af indsatser på seniorområdet.

Af Bettine Romme Andersen 20/04/2023
Forhandlingsfællesskabet,
KL

Strategi er jo ikke andet end et papir, før nogen gør noget anderledes.

I Seniorpartnerskabet arbejder 43 kommuner med en række indsatser og tiltag, som skal give deres ældre medarbejdere lyst og mulighed for at blive lidt længere på arbejdsmarkedet.

Og for at få de nye tiltag - som seniorpolitik, senior-samtaler, seniornetværk mv. - ud at leve og blive en del af kulturen, så kræver det stor opmærksomhed på, hvordan det nye bliver implementeret.

Få viden om og gode råd om implementering

Vi har nok alle hørt citatet: "Kultur spiser strategi til morgenmad". Det er nemlig ikke en let opgave at implementere nye tiltag.

Men der er viden og erfaring på området, og I dette vidensrum får I gode råd til, hvordan I kan virkeliggøre jeres indsatser.

Først hører vi Andreas Lindemann, der er partner i rådgivningsvirksomheden Promentum, fortælle om, hvad adfærd og kultur har at sige i forhold til forandringer. Han sætter fokus på, at handling trumfer holdning, og at man skal tænke stort - men starte småt.

Kommunale erfaringer fra Aarhus og Aalborg

Vibeke Jørgensen, der er specialkonsulent i Sundhed- og Omsorgsforvaltningen i Aarhus Kommune, fortæller, hvordan de har udviklet og brug HMU og LMU i implementeringen et seniornetværk for deres medarbejdere over 60 år.

Læs også: Det skal være spændende, hvis jeg skal arbejde efter 64

Fra Aalborg Kommune deltager Lars Bloch, der er chefkonsulent i HR og Arbejdsmiljø. Han fortæller om kommunens arbejde med at udvikle en seniorpolitik og en samtaleguide til seniorsamtalen.

Og Maria Roosewelt Andersen, der er udviklingskonsulent i Aalborg Kommune, fortæller, hvordan de på voksenhandicap-området har udrullet seniorsamtalen, så alle medarbejdere over 55 år får tilbudt en samtale. Det er 400 medarbejdere.

- Vi har i implementeringen været meget opmærksomme på involvering. Og det har gjort en verden til forskel, at vi har haft de faglige organisationer og TR'er med, siger hun.

Om Seniorpartnerskabet

KL og Forhandlingsfællesskabet har skabt Seniorpartnerskabet for at give flere seniorer lyst til og mulighed for at blive længere tid på det kommunale arbejdsmarked.

De ældre medarbejdere i kommunerne spiller en vigtig rolle, da deres kompetencer og erfaring har stor betydning for løsningen af kerneopgaven.

I dag er mere end hver fjerde kommunale medarbejder over 55 år, og med den nuværende tilbagetrækningsalder betyder det, at 100.000 medarbejdere går på pension frem til 2030.

Seniorpartnerskabet består af 43 kommuner og udvikler løsninger til den kommunale seniorindsats.

Implementering af indsatser til seniorfasholdelse

Seniorpartnerskabet