Flere på fuldtid kræver en stor indsats - men det lønner sig
Der er gevinster at hente på arbejdsmiljø, sygefravær og faglighed, når medarbejdere går fra deltid til fuldtid, viser erfaringer, der er samlet i et nyt inspirationskatalog.
At få flere på fuldtid kræver en stor indsats - men det lønner sig. Sådan lyder den foreløbige konklusion efter fem år med ”En fremtid med fuldtid” - en fælles indsats mellem KL og Forhandlingsfællesskabet, der skal få flere kommunale medarbejdere op i tid eller på fuldtid.
Den fælles indsats startede tilbage i 2018. Nu er de to samarbejdspartnere på gaden med et nyt casekatalog, der samler op på erfaringerne og kommer med inspiration til, hvordan man kan arbejde med fuldtidsindsatser på ældre-, dagtilbuds- og socialområdet.
- Det er en utrolig vigtig dagsorden for vores velfærdssamfund og de ansatte, der knokler for det. Hvis vi også skal kunne levere tilfredsstillende service til borgerne i fremtiden, skal vi gerne have flere op i tid, siger Michael Ziegler, formand for KL’s Løn- og Personaleudvalg.
Giver mere tid til at udføre opgaver
Også Mona Striib, formand for Forhandlingsfællesskabet, glæder sig over det fælles fokus på fuldtidsindsatsen. Hun påpeger, at der er fordele for såvel velfærdssamfundet som for den enkelte medarbejder, når flere kan se sig selv arbejde flere timer.
- Det er godt, at vi lytter til erfaringerne og medarbejderne derude. Nogle er bekymrede for, om de kan holde til flere timer, fordi de i forvejen løber alt for stærkt. Men erfaringerne viser, at de, der går op i tid, faktisk oplever et bedre arbejdsmiljø, fordi de får mere tid til at udføre og fuldende deres opgaver. Det har også betydning for dem, de drager omsorg for i deres arbejde, siger hun.
Eksemplerne i det nye inspirationskatalog viser bl.a., at der ligger en stor kulturændring og venter. Fx er der en række barrierer blandt både ansatte og arbejdsgivere, som skal overkommes, hvis det skal lykkes at få flere til at arbejde flere timer.
Godt med indflydelse på arbejdstider
Hvis flere deltidsansættelser skal omsættes til fuldtidsansættelser, er det også nødvendigt at give de ansatte mere fleksibilitet, påpeger Mona Striib.
- Vi kan se, at det gør en forskel at give de ansatte indflydelse på deres komme- og gåtider. Selv små ændringer kan gøre det langt lettere at få arbejdsliv og familieliv til at gå op - og give større arbejdstilfredshed. På store dele af arbejdsmarkedet er det muligheden for hjemmearbejde, som giver de ansatte fleksibilitet i hverdagen. Det er der faktisk også nogle, som har haft fine erfaringer med på dagtilbudsområdet. Jeg ser gerne, at flere går på opdagelse i mulighederne for at løse nogle af opgaverne hjemmefra, siger hun.
Arbejdstilrettelæggelse er et sted at sætte ind. Medarbejderne er ikke nødvendigvis interesserede i at arbejde flere dage om ugen, men måske de vil tage et par timer mere på deres vagter. Det er et vigtigt greb, understreger Michael Ziegler.
- Vi står over for store udfordringer med rekruttering og fastholdelse af medarbejdere i vores velfærd, og det at få flere på fuldtid er en vigtig del af løsningen. Vi er nødt til at gøre det attraktivt for vores medarbejdere og imødekomme nogle af deres ønsker, siger han.
Resultaterne af at få flere ansatte på et højere antal timer er - udover mere arbejdskraft - mere kontinuitet, højere faglighed og flere kendte ansigter for borgerne, viser erfaringerne fra kommunerne. Det resulterer i bedre arbejdsmiljø, færre vikarer og fald i sygefraværet.
Du kan læse mere om fordelene og erfaringerne i casekataloget her: