5 råd til arbejdet med drømmeskemaer
Hvad skal I være opmærksomme på, når I vil i gang med drømmeskemaer og pusleplaner i jeres arbejde med at få flere op i tid?
I indsatsen En fremtid med fuldtid arbejder 200 kommunale arbejdspladser med at finde lokale løsninger, så flere medarbejdere får lyst til og mulighed for at gå op i tid eller på fuldtid.
En del af arbejdspladserne - på tværs af faggrupper - har sat fokus på drømmeskemaer eller pusle-vagtplaner for at give medarbejderne medindflydelse på deres arbejdsplaner. Her er medarbejderne selv med til at lægge deres vagtplan og "pusle" den på plads i deres gruppe eller team.
Erfaringerne fra kommunerne har konsulenterne i En fremtid med fuldtid samlet til 5 gode råd. I videoen her kan I se konsulent Janne Sørensen udfolde rådene.
Videoen varer fire minutter og er et uddrag af et længere webinar om drømmeskemaer og pusleplaner.
De 5 gode råd
- Start dialogen: Er drømmeskemaer det værktøj, vi vil afprøve, for at flere får lyst til at gå op i tid?
- Kig på arbejdsopgaverne: Hvad kan flyttes? Hvilke opgaver løses hvornår?
- Spørg medarbejderen: Hvor skal timerne ligge, for at du kan se dig selv gå op i tid?
- Vælg den form, der passer hos jer: Puslemøder, elektronisk, vagtplanlæggerens rolle?
- Overvej spilleregler
Når I fx vil kigge på arbejdsopgavernes placering, kan I bruge redskabet Opgaver og bemanding, som giver et overblik over arbejdsopgaver på en dag eller et døgn.
Det er med til at synliggøre, hvor spidsbelastningerne er, og derefter kan I tale om, hvilke opgaver der måske kan løses på et andet tidspunkt.
I kan også få inspiration til spilleregler her: