Sosu-hjælper: "Jeg går glad på arbejde og kommer glad hjem"

Medarbejdere og ledere fra Haderslev og Ringsted kommuner fortæller i denne video om, hvad det betyder at arbejde i små, faste teams.

Af Sine Molbæk-Steensig 12/09/2022
Fremfærd

Faste teams i ældreplejen er blevet et indsatsområde i størstedelen af de danske kommuner. Meget tyder på, at reorganiseringen af ældreplejen med fokus på mindre, selvstyrende teams, kan være en del af løsningen på mange af de udfordringer, som landets kommuner står overfor.

Flere kommuner fortæller bl.a. om højere tilfredshed blandt borgerne og dalende sygefravær og øget trivsel blandt medarbejderne.

Erfaringer fra landets kommuner

I videoen ovenfor møder du medarbejdere og ledere fra Haderslev og Ringsted Kommune.

Begge kommuner deltager i 'Udviklingsrum for kommuner om faste teams i ældreplejen', en indsats etableret af Fremfærd Sundhed og Ældre. Her deler 22 kommuner deres viden med andre kommuner og får støtte i deres udviklingsproces. 

Læs mere om Faste teams i ældreplejen

Nysgerrig på kommunale erfaringer med faste teams? Dyk ned i nogle af de artikler, som VPT har skrevet.

Hedensted skaber bedre hjemmepleje med opstartsmøder, små teams og faglig stolthed

Hedensted vil have en hjemmepleje med glade borgerne, og hvor medarbejderne har lyst til at arbejde. "Vi er slet ikke i mål, vi er på vej som alle andre", siger leder Jesper Kleis Smith Nielsen.

Læs artiklen

Læs også: Ny lederrolle i hjemmeplejen: "Det var nemmere at være den, der fikser alt"

Et pilotprojekt i hjemmeplejen i Ringsted Kommune skal bringe de ansatte tættere på borgerne og øge tværfaglighed og kvalitet. Hør teamleder i Ringsted hjemmepleje Karin Sørensen fortælle om overgangen til selvstyrende teams.

Læs artiklen om Ringsted

Selvstyrende teams skal skabe nærvær og omsorg i hjemmeplejen i Haderslev

Haderslev Kommune eksperimenterer i øjeblikket med at skabe en markant anderledes form for ældrepleje, inspireret af den hollandske organisation Buurtzorg.

Læs artiklen

København: Farvel til stive regler og goddag til tværfaglighed og borger­inddragelse

Den hollandske Buurtzorg-model for hjemmesygepleje og hjemmepleje inspirerer i disse år mange kommuner. Hør, hvordan Københavns Kommune vil lykkes med at slippe hjemmeplejen fri og skabe mindre selvstyrende teams.

Læs artiklen

Rudersdal gentænker organiseringen af hjemmeplejen: 'Vi sætter alt i spil'

Rudersdal Kommune efterlyste i 2019 samarbejdspartnere og gode ideer til nye måder at arbejde på i hjemmeplejen. I dag er de i gang med en total turnaround og deler viden og erfaringer i kommunalt netværk.

Læs artiklen

Faste teams i ældreplejen

Danske kommuner står over for en voksende udfordring i form af et stigende antal ældre borgere, ofte med komplekse problemstillinger. Samtidig er der mangel på hænder i ældreplejen. I en stor del af landets kommuner er der en bevægelse i gang, hvor organiseringen af ældreplejen gentænkes, bl.a. inspireret af den hollandske Buurtzog-model.

Projekt "Udviklingsrum for faste teams i ældreplejen" skal styrke og kvalificere arbejdet med at udvikle en ny, dansk model med mindre, faste teams og er et samarbejde mellem KL og FOA i regi af Fremfærd Sundhed og Ældre.

Dette sker ved etablering af forskellige typer udviklingsrum, hvor 22 kommuner mødes, udveksler erfaringer og inspirerer hinanden.
Mere om baggrunden for projektet

Temaside om faste teams i ældreplejen