Maria Hjortsø Pdersen fortæller om sin ph.d. om faste teams

Forsker om faste teams: Tag forandringen i mindre bidder

Faste teams giver medarbejderne øget arbejdsglæde, trivsel og forudsigelighed, men der knytter sig mange dilemmaer til at arbejde på en ny måde.

Af Irene Aya Schou 11/11/2024

- Det bliver en stor mundfuld, hvis man på samme tid både vil frisætte det faglige, give medarbejderne selvstyre på vagtplaner, arbejde tværprofessionelt i små teams, rykke dem ud i lokalområdet og lade dem selv lave kørelister.

Sådan lyder det fra Maria Hjortsø Pedersen, der har skrevet ph.d. om selvstyrende teams og til daglig arbejder som konsulent hos FOA.

I sit ph.d.-projekt har hun undersøgt, hvordan implementeringen af selvstyrende teams i ældreplejen påvirker bl.a. organiseringen af pleje og omsorg og omsorgsroller for social- og sundhedshjælpere og -assistenter.

Start ét sted og byg ovenpå

Og konklusion er, at overgangen fra at arbejde efter rigide kørelister med minutydelser til at indgå i faste, tværfaglige og selvstyrende teams er enorm.

Derfor er det bedre at starte med én ting og så bygge ovenpå derfra, end at tage det hele på én gang, lyder Maria Hjortsø Pedersens råd til kommunerne.

- Min opfordring vil være at starte med at finde formen for det tværfaglige samarbejde og så lave den integrerede organisation ud fra det. Få styr på mødeformer og på hvornår, der tages beslutninger om borgerne. Inddrag medarbejderne og få det formelle og uformelle samarbejde på plads, inden I går videre, siger Maria Hjortsø Pedersen.

LÆS OGSÅ: Forsker: Selvstyrende teams skal løse nye dilemmaer

Kørelister styrker helhedsplejen

Derefter kan det give mening at kigge på kørelisterne, så kontinuitet, den tværfaglige helhedspleje  og den mere borgernære visitation bakkes op af, at medarbejderne selv planlægger deres besøg.

- Når medarbejderne  selv  laver kørelisten, kan social- og sundhedsassistenten fx sige til ergoterapeuten: 'Jeg har brug for, at du kommer med op til denne borger'. Eller sige til kollegerne i teamet: 'Jeg er ved at lave et relationsarbejde til denne borger og har derfor brug for, at der bliver lagt lidt luft ind her', siger hun.     

Fælles ansvar for kørelister

Maria Hjortsø Pedersens forskning bygger bl.a. på casestudier i to kommuner og viser, at medarbejderne overordnet set oplever overgangen til selvstyrende teams som en forbedring af deres arbejdsvilkår.

Det skyldes bl.a. større indflydelse på kørelister og vagtplaner. Tidligere blev kørelisterne delt ud til medarbejderne på papir hver morgen. I dag hænger en stor skærm i grupperummet, der viser alles kørelister om morgenen. 

- Det skaber et fælles ansvar for kørelisterne, at man kan stå sammen foran skærmen og snakke om, hvordan borgerne skal fordeles, og hvem der måske har tid til at tage en ekstra borger, siger Maria Hjortsø Pedersen, der har brugt ca. tre år på sin forskning og også har kigget nærmere på hollandske Buurtzorg og svenske Västervik.

Svensk model for hjemmepleje med ultra små teams vækker interesse

Borgeren som opgavestiller

Men øget frihed og ansvar giver også potentielle konflikter og ændrede magtrelationer, hvor medarbejderne i højere grad skal forhandle faglighed, opgaver, tidsallokeringer og kørelister med hinanden. 

Også relationen til borgeren ændres. Med de tværfaglige teams bliver borgerens behov og ønsker i langt højere grad end tidligere retningsgivende for den faglige indsats. Det kan blive en udfordring for medarbejderne i det daglige, at borgeren nu er en slags opgavestiller, pointerer Maria Hjortsø Pedersen.

- Tidligere arbejdede medarbejderen efter klart visiterede ydelser. Så kunne man sige til borgeren: ’Det kan jeg ikke. Det er du ikke visiteret til.’ I dag oplever nogle medarbejdere at stå i et dilemma, hvor borgeren ønsker noget, som medarbejderen ikke kan give dem, hvorefter borgeren siger: ’Men det gør din kollega’. 

Vil ikke tilbage til det gamle

I det hele taget betyder overgangen til faste teams, at der bliver behov for at kigge på roller og kompetencer. Når man ændrer styringen, ændrer man også på måden, man er professionel på. Det betyder bl.a., at relationsarbejdet kommer mere i fokus.

- Den relationelle del af omsorgen både til borger og pårørende kommer mere i spil. For alle skal have en fælles forståelse af, hvad der er bedst for fru Hansen. Samtidig bliver kørelisteplanlægningen og vagtplanlægningen også en mulighed for at drage omsorg for hinanden som kollegaer, siger Maria Hjortsø Pedersen, der glæder sig over, at selvstyrende teams vinder frem i mange kommuner.

- Overgangen til selvstyrende teams er én lang, sej vej med mange potentielle udfordringer. Når det er sagt, møder jeg medarbejdere, der ikke vil tilbage til det gamle, og jeg ser et potentiale for mere attraktive arbejdspladser med højere arbejdsglæde, som, jeg synes, er vildt positivt, siger hun.

Læs ph.d.-afhandling
Kort om forskningen:
  • Afhandlingen tager udgangspunkt i to cases i to kommuner og bygger på dokumenter, interviews og observationer.
  • Afhandlingen er baseret på et etnografisk studie bestående af centrale og lokale policy-dokumenter samt feltarbejde med udgangspunkt i to ældreplejeenheder i to danske kommuner. 
  • Fra politisk side er håbet, at mindre, selvstyrende teams kan være en vej til mere attraktive arbejdspladser, og at øget frihed og medbestemmelse på den måde vil gøre det nemmere at rekruttere og fastholde medarbejdere.