Rudersdal gentænker organiseringen af hjemmeplejen: 'Vi sætter alt i spil'
Rudersdal Kommune efterlyste i 2019 samarbejdspartnere og gode ideer til nye måder at arbejde på i hjemmeplejen. I dag er de i gang med en total turnaround og deler viden og erfaringer i kommunalt netværk.
- Vi vil rigtig gerne høre fra dig, hvis I arbejder med nye løsninger eller har en idé til udviklingen af hjemmeplejeindsatsen, stod der i en folder, som Rudersdal Kommune for et par år siden delte ud til ledere, medarbejdere, foreninger og borgere landet over.
I dag er Rudersdal Kommune én af de seks kommuner, der deltager i Fremfærd Sundhed og Ældre-projektet 'Nærhed i Omsorg' - et udviklingsrum for kommuner, som har lyst til at arbejde med nye former for organisering af ældreplejen.
- Vi manglede kontakt til andre kommuner, som ligesom os arbejder på at ændre strukturen og organiseringen i hjemmeplejen. I dag er vi med i udviklingsrummet, og det er vi rigtig glade for, siger Susanne Tronier, der er centerchef for hjemmepleje og aktivitetstilbud i Rudersdal Kommune.
Rudersdal-model i spil
10 ledere og medarbejdere fra kommunens hjemmepleje deltog i den første workshop i udviklingsrummet i marts, og kommunen arbejder i øjeblikket på at implementere en såkaldt Rudersdal-model.
Modellen tager udgangspunkt i, at det rehabiliterende arbejde skal styrkes, og at medarbejderne i højere grad skal arbejde med udgangspunkt i borgerens ønsker. Den nye struktur skal også tage udgangspunkt i, at hjemmeplejen skal organiseres omkring tværfaglige teams, der opererer med en høj grad af selvstændighed.
- Vi var i Buurtzorg i Holland for tre et halvt år siden og blev inspireret, men vi ønsker ikke den fulde Buurtzorg-model. Vi tror på ledelse, og vi tror på, at vi skal arbejde sammen på tværs og understøtte og facilitere fagligheden i langt højere grad end tidligere, siger Susanne Tronier, der har store forventninger til udviklingsrummet i Fremfærd.
Her mødes seks kommuner både fysisk og virtuelt og deler vider og erfaringer i et faciliteret rum igennem et års tid.
- Vi forventer at kunne videregive vores erfaringer og høre, hvordan andre kommuner arbejder, og hvordan de løser nogle af de problemstillinger, vi står overfor, siger Susanne Tronier.
LÆS OGSÅ: Seks kommuner bytter viden og skaber fremtidens hjemmepleje
"Der er ting, der er mega svære"
I Rudersdal Kommune har man valgt at sætte 'alt i spil'. Der arbejdes i flere forskellige spor. Det gælder alt fra kvalitetsstandarder til beregningsmodel, økonomi, samarbejdet med borgeren, samarbejdet i tværgående teams, visitation og den første borgerkontakt, it og velfærdsteknologi.
- Vi tager hele paletten og glæder os til at dele erfaringer - også det, der er svært. For der er ting, der er mega svære, når man skal tænke hele vejen rundt og være bevidste om, hvordan de eksisterende strukturer påvirker vores styring og organisering. Samtidig skal vi være nysgerrige og udfordre de arbejdsgange, vi i kommunerne selv har skabt omkring eksisterende lovgivning, siger hun.
At BUM-modellen blev indført i starten af 80’erne, og at der er flere leverandører på blandt andet hjemmeplejeområdet, er nogle af de styringselementer, der er svære at ændre.
- Men samtidig er der virkelig mange områder, som vi kan og skal udvikle, siger Susanne Tronier.
I forbindelse med projektet har KL, FOA og Social- og Ældreministeriet nedsat en tværgående arbejdsgruppe, der bl.a. skal tage stilling til spørgsmål om BUM-model, lovgivning, overenskomster, visitation mv. og afdække, hvad der er muligt og ikke muligt.
Projektet kører frem til 2022.