Idrætsklubber og udviklingshæmmede borgere fandt sammen i Slagelse Open

Idrætsklubber og udviklingshæmmede borgere fandt sammen i Slagelse Open

I uge 31 åbnede Slagelse Kommune for første gang op for Slagelse Open. En uge, der bød på en række sportslige aktiviteter for borgere med særlige behov. Projektet er blandt andet støttet af Fremfærd Særlige Behov og har som målsætning at bygge bro mellem idrætsklubberne og kommunens unge og voksne udviklingshæmmede.

Af Christina Lagoni 31/07/2015
Fremfærd

Sidste år var fritidsguide hos Social Resursecenter, Asger Romme Andersen, idémanden til at starte et håndboldhold for udviklingshæmmede i en af kommunens lokale klubber. Her træner borgerne en gang i ugen og spiller kampe mod hold rundt omkring på Sjælland. Det er blandt andet processen i forbindelse med opstarten af håndboldholdet, der har givet inspiration til Slagelse Open i uge 31. 

- Der var en masse arbejde i at finde en klub, som havde mulighed for at starte et hold, og finde trænere, der følte de kunne løfte opgaven. Ved at samle aktiviteterne på én uge kan vi give foreningerne en mulighed for at deltage helt uforpligtende for at se, om det kunne være noget for dem at starte hold op for denne målgruppe eller integrere dem på de hold, de allerede har, fortæller Asger Romme Andersen, da Fremfærd besøger Slagelse Open og forklarer, at der er rigtig mange forskellige idrætsgrene, der gerne vil repræsenteres på dagen, og at de faktisk har været nødt til at vælge nogle fra.

Deltagerne skulle på forhånd melde sig til de aktiviteter, de havde lyst til at deltage i. For at sikre læringen bedst muligt skulle man helst deltage i den samme aktivitet over to dage. Ugens første dage byder blandt andet på petangue, basketball, volleyball, bordtennis og boksning. De forskellige aktiviteter er styret af repræsentanter for idrætsklubberne, og særligt Eggeslevmagles pentanqueklub er stillet med et stort hold. 

- Det er meget givende at være med i dag, siger en af klubbens medlemmer, mens han går og samler de tunge kugler. En ældre herre, som selv er aktiv på pensionistholdet to gange i ugen, mener også sagtens, at dagens deltagere kan indgå på et hold i deres klub. Flere af deltagerne giver også udtryk for, at de gerne vil komme og spille petangue en anden gang. 

Slagelse Opens deltagere er både unge og ældre udviklingshæmmede, og som det fremgår på billedet, tiltrækker pentangue særligt den ældre generation, hvor der også bliver tid til en kaffepause. De unge deltagere løber samtidig rundt inde i Skælskørhallen med enten basketballs eller bordtennisbat. 

På forhånd var der tilmeldt omkring 40 deltagere, og selvom arrangørerne Asger Romme Andersen og kultur- og fritidskonsulent Sussanne Kjæp havde håbet på flere, er de glade for, at de deltagere og frivillige, der var tilmeldt, er dukket op med et stort engagement og et smil på læben. Det  har givet plads til, at omkringliggende kommuner også kan deltage. F.eks. er  Holbæk Kommune repræsenteret med ti borgere.

 

Efter frokost  er det blevet tid til boksetræning med både hård fysisk opvarmning og en masse øvelser med handskerne på. Selvom deltagerne får sved på panden, bliver træningen holdt på et niveau, hvor alle kan være med. 

Alle deltagere, som Fremfærd taler med, giver udtryk for, at det er sjovt at være med. Desuden er nogle af de deltagende også allerede spillere på håndboldholdet, hvor de træner en gang i ugen. Og netop de skal også være med til at udbrede lysten til at dyrke motion og komme ud i idrætsklubberne, mener Asger Romme Andersen, og påpeger: Det er vigtigt for de udviklingshæmmede, at de får noget luftforandring og møder andre end dem, de kender fra arbejdet, eller pædagogerne. 

- Deres hverdag er præget af, at der er nogen, der er personale, og der er nogen, der har et handicap. Det ville være rigtig godt, hvis de også kunne komme ud på holdene i klubberne, hvor de kan mødes på lige fod som sportsfolk siger han. 

 

Udfordringen ved dette års Slagelse Open har været at få borgerne til at melde sig til. De skal selv have lysten til det, og det kan være skræmmende at kaste sig ud i de forskellige idrætsgrene, når man ikke kender noget til dem, forklarer arrangørerne. Derfor håber de også på, at årets deltagere kan sprede budskabet blandt deres venner, så de får mod på at deltage næste år. For Slagelse Open skulle gerne blive en fast sommeraktivitet for udviklingshæmmede. Den skal netop placeres i sommerugerne, fordi borgernes normale aktiviteter er sat på pause her. 

 

Når flere forhåbentligt dukker op til Slagelse Open næste år, vil der højst sandsynligt være lige så stor opbakning fra foreningslivet, som der har været denne sommer. I hvert fald hvis man spørger de to unge basketballspillere, der har stået for træningen de første dage. 

Jeg synes, det har været rigtig sjovt. De er gode til at lytte efter, og faktisk kunne vi godt have hævet niveauet på træningen, fortæller Christian på 20 år fra Slagelse Basket.

Både han og kammeraten Tobias har haft en positiv oplevelse med sig, og de kunne sagtens forestille sig at have et hold bestående af denne målgruppe eller at få dem ud på nogle af de etablerede hold.

- Vi har nogle hold, som jeg tror, de godt kunne være med på. Jeg har selv trænet U12-drenge, og der må jeg sige, at dem, vi har i dag, er meget bedre til at lytte efter og gøre, hvad der bliver sagt, siger Tobias på 16 år. 

- Jeg har faktisk ikke haft nogle betænkligheder ved, at det var udviklingshæmmede, vi skulle træne. Det har jeg ikke tænkt så meget over, det lød bare som en sjov opgave. Det eneste, jeg var bekymret for, var, om de kunne følge med, og det kunne de sagtens, afslutter Christian. 

Download kogebog til Slagelse Open

Slagelse Open har udformet en kogebog, hvor de beskriver ingredienserne i projektet. Du kan blive inspireret af deres erfaringer og gode råd. 

 

Om Slagelse Open

Slagelse Open er støttet af Fremfærd Særlige Behovs puljemidler til projekter om nyspecialisering og inklusion.

Læs mere om Slagelse Open på Slagelse Kommunes hjemmeside

Projekt nyspecialisering og inklusion

Dette projekt har fået støtte af Fremfærd Borgere med Særlige behov gennem projekt 'Nyspecialisering og Inklusion'. I alt ni forskellige projekter i kommunerne har fået støtte.
Du kan læse mere om hvilke projekter, der har fået støtte her.

Du kan også læse mere om Fremfærd Borgere med særlge behov her.