Cafe Ingeborg

Både ældre og særlige medarbejdere finder mening i Cafe Ingeborg

Café Ingeborg i Ringsted Kommune har stor succes med at ansætte udviklingshæmmede, psykisk sårbare og andre særlige medarbejdere. Der laves nu god, hjemmelavet kvalitetsmad til kommunens ældre, mens de særlige medarbejdere udvikler sig på det personlige plan.

Af Nanna Fløjborg 26/01/2016
Fremfærd

Når man træder ind i Café Ingeborg på Knud Lavard Centret i Ringsted rammer duften af hjemmelavede frikadeller og nybagt rugbrød næseborene som det første. Rundt omkring sidder plejecentrets og byens ældre og spiser, mens smil, grin og latter fylder rummet. Her er ganske enkelt rart at være. Sådan har det ikke altid været. I starten af 2011 havde caféen eksisteret i tre-fire år, men stolene var tomme og der var ingen liflig duft fra køkkenet, fordi maden blev bragt fra centralkøkkenet. Café Ingeborg gav derfor et underskud på 300.000 kr. om året.

- Man havde forestillet sig, at caféen ville være Knud Lavard Centerets hjerte mellem træningscenteret, plejecenteret og ældreboligerne, men liv generer bare ikke sig selv, fortæller Anne Woergaard Mikkelsen, som i dag er leder for Café Ingeborg. 

Da der blev tænkt ud af boksen

Ringsted Kommune stod derfor over for valget, om hvorvidt man skulle lukke cafeen, eller om der skulle gøres noget andet. Efter inspiration fra Allerød Kommune valgte man at gøre en indsats for at få cafeen op at køre. Kerneopgaven blev, at kvaliteten af ældremad i kommunen skulle løftes, mens der skulle skabes et gladere ældreliv. Ved at tænke helt ud af boksen, er målet knap fem år efter i den grad nået. Ringsted Kommune besluttede, at der skulle laves mad i selve cafeen til glæde for de ældre, og dette skulle ske ved hjælp af både almindeligt køkkenpersonale, men også såkaldte særlige medarbejdere.

Mennesker med udviklingshæmning skaber liv, fordi de har en umiddelbarhed og er til stede i nuet. Samtidig får de meget ud af at være her, da de oplever, at de yder og giver noget. De ældre oplever det samme, da de netop føler, at de hjælper de udviklingshæmmede. De giver noget til hinanden, og det er ren win-win, forklarer Anne Woergaard Mikkelsen.

To ben: det sociale og det produktionsmæssige

Café Ingeborg startede op i maj 2011. Køkkenet fik meget travlt, fordi de udover at lave mad til caféens gæster, også havde budt ind på kantineordningen for kommunens medarbejdere. Man kunne derfor hurtigt se, at en kok, en smørrebrødsjomfru og seks særlige medarbejdere langt fra var nok.

- En virksomhed som denne skal gå på to ben, nemlig på det sociale og på produktionen. Vi kunne ikke bare producere, uden at tage os af de mennesker, som arbejdede her. Derfor virkede det naturligt at spørge både arbejdsmarkedscenteret og psykiatrien, om de kendte til nogen, der kunne have glæde af at komme i praktik her. Det havde de heldigvis, forklarer Anne.  

I dag er der ud over køkkenet også oprettet et gartneri, en it-afdeling og et grøntsagssnitteri. Fra at være den lille skare på ni mennesker, er der nu tilknyttet i alt 63 medarbejdere, som både er lønnede og i praktik. 13 er ordinære, som blandt andet tæller tre kokke, en bager, chauffører og to gartnere. Derudover er der 32 særlige medarbejdere i § 103, og unge i praktik. Cafeen gav i 2014 et overskud, der gav mulighed for at ansætte nogle af praktikanterne i fleksjob.  

En social arbejdsplads med plads til alle

Køkkenet laver ca. 250-300 kuverter om dagen, både til caféen, men også til kommunens kantineordning, et lille håndboldcollege, og til centralkøkkenet, hvis de har brug for supplering. Derfor er det helt nødvendigt, at deadlines for produktionen overholdes, hvilket alle medarbejdere er klar over. Hvis nogle har en dårlig dag eller har brug for at snakke med personalet om noget, så bliver det gjort, når man er færdig med dagens madlavning.

- Man skal tage det lidt på fingergefühl, for samtidig med at vi jo har at gøre med særlige medarbejdere, så skal det heller ikke blive for pædagogisk, forklarer kokken Jakob, og uddyber: Mange af de udviklingshæmmede er vant til, at de kan pjevse sig lidt ud af opgaverne, når de ikke gider. Det kan de ikke her, for det er ikke et beskyttet værksted, og det er jo ikke synd at gå på arbejde. Den tilgang kan de faktisk godt lide, fordi det så også giver mening for dem. 

Selvom der stilles krav til medarbejderne, så er mottoet stadig, at der skal være plads til alle i Cafe Ingeborg, og det kan mærkes, fortæller Mikkel på 21 år, der har aspergers syndrom. Han har været ansat i fleksjob i lidt over et år.

- Der bliver taget rigtig godt imod folk herude, og man kan sagtens mærke, at der er plads til alle her. Har man nogle skavanker, tages der hensyn til det, og det er også i orden at have en dårlig dag. Man føler virkelig, at man bliver værdsat her, siger han. 

 

Flødeskum på æggemadderne og rødkål til fiskefrikadellerne

Køkkenet kører i dag rigtig godt, men der er dog også udfordringer ved at drive en anderledes café med særlige medarbejdere. 

- Der er aldrig to dage, der er ens her. Man kan planlægge alt det, man vil, men man skal virkelig også være god til at improvisere, siger Gitte, der er ernæringsassistent og koordinator. Hun skulle selv vænne sig til, at køkkenet ikke lavede helt ens frikadeller á 250 gram per styk, som hun var vant til. I dag er det dog helt naturligt: - Så kan folk jo se, at det er hjemmelavet, griner hun. 

- Vi er et skævt køkken, og man kan ikke altid vide, hvad størrelse kagen har, siger Anne Woergaard Mikkelsen. Hun fortæller, at caféen har serveret flødeskum på æggemadderne i stedet for den hjemmerørte mayonnaise, fordi medarbejderen tog den hvide sprøjtepose uden lige at tjekke, hvad indholdet var. På samme måde blev menuen en dag fiskefrikadeller med rødkål og brun sovs, fordi det ikke var posen med frikadeller, der var blevet taget ud af fryseren. Alle tager det dog med smil, påpeger hun.

Ud over de produktionsmæssige overraskelser, var de ordinære medarbejdere også udfordret i at gå fra det traditionelle restaurant- eller industrikøkken til Café Ingeborg, hvor arbejdsopgaverne ikke kun er at lave mad.

- Vi arbejder meget med hjertet, og det er ikke et hårdt fysisk job, men mere psykisk hårdt. Man er altid på. I starten plejede jeg at sige, at jeg hellere ville tage en 16-timers bryllupsvagt end 8 timer i vores køkken, griner Jakob, og understreger, at alt kører godt og stille og roligt, nu hvor han har vænnet sig til denne måde at arbejde på. 

- Det er altid glade og giver så meget igen, siger han og bliver suppleret af Gitte:  - Det er en god arbejdsplads, og det gør bestemt noget, at man hver dag føler, man har gjort en forskel.

Glad når arbejdsdagen slutter

En forskel bliver der nemlig gjort, hvilket Mikkel kan berette om. Fra at være en indadvendt og stille dreng er han i løbet af sin tid hos Café Ingeborg vokset tre meter, som Jakob udtrykker det. 

- I starten var jeg meget intimideret. Jeg var ikke vant til det hurtige tempo, men nu synes jeg det er sjovt, når der er lidt stress i køkkenet. Jeg får et adrenalinkick af det, siger Mikkel. 

Også på den sociale front har Mikkel udviklet sig meget, hvilket både hans venner og familie har lagt mærke til. Han kommer mere ud nu end tidligere, og når han er på arbejde i caféen, nyder han at tale med de ældre under frokosten. 

- Jeg har nogle rigtig gode samtaler med de ældre her, hvor jeg kan få lidt vejledning og høre deres livserfaring. Min hverdag er blevet meget bedre, efter jeg er startet her, fastslår han. 

Det er ikke kun Mikkel, som har fået en bedre hverdag, efter at Ringsted Kommune valgte at satse på Café Ingeborg. Det er der mange som har, og derfor vil lederen Anne Woergaard Mikkelsen gerne udbrede den åbenlyse meningsfuldhed, som hun mener caféen giver. 

- Vi skal sørge for, at andre også får flødeskum på æggemaden, smiler hun.

Download rapport om Café Ingeborgs succes

Café Ingeborg har fået udarbejdet en rapport,der undersøger, hvordan ledelse udøves i den innovative kommunale enhed.

Download rapporten: Café Ingeborg - Værdilederskab og bottom-up-funderet inklusion i en innovativ offentlig produktionspraksis.

Om Café Ingeborg
  • Der er 63 medarbejdere ansat i caféen. 
  • 32 udviklingshæmmede er ansat under §103, der betyder, at kommunen skal tilbyde beskyttet beskæftigelse til personer, under folkepensionsalderen, som på grund af særlige omstændigheder ikke kan være på arbejdsmarkedet under normale vilkår. 
  • Caféen har fået støtte fra Fremfærd Særlige Behovs pulje til nyspecialisering og inklusion til at beskrive og dokumentere erfaringer og resultater. Læs mere om projektet her.
Om Knud Lavard Centeret
  • Knud Larvard Centeret er Ringsted Kommunes største plejecenter
  • Centeret har 122 plejeboliger og 40 centernære ældreboliger.
  • Udover Café Ingeborg ligger der også et sundheds- og træningscenter og en sygeplejeklinik
Projekt nyspecialisering og inklusion

Dette projekt har fået støtte af Fremfærd Borgere med Særlige behov gennem projekt 'Nyspecialisering og Inklusion'. I alt ni forskellige projekter i kommunerne har fået støtte.
Du kan læse mere om hvilke projekter, der har fået støtte her.

Du kan også læse mere om Fremfærd Borgere med særlge behov her.