"Vi vil virkelig gerne lytte til medarbejdernes ideer"
Hvorfor vælger kommunerne at sætte fokus på fuldtid? Og hvad overrasker dem, når de går i gang med at arbejde med dagsordenen?
Indsatsen "En fremtid med fuldtid" har inviteret projektledere og andre, som arbejder med fuldtidsdagsordenen i kommunerne, til seminar for at dele erfaringer.
For det er ikke lige til, når medarbejdere i velfærdsfagene skal arbejde flere timer eller fuldtid. Der er mange barrierer og fordomme om at arbejde flere timer og fuldtid - både blandt medarbejdere og ledere i kommunerne.
Så hvad oplever de kommuner, som er i gang, og hvad overrasker dem?
Det har vi spurgt fire af deltagerne om.
Hvorfor har I meldt jer til "En fremtid med fuldtid"?
- Vi er med, fordi vi ved, at antallet af børn og ældre stiger, og vi får færre medarbejdere. Så vi synes, at vi har et medansvar for at sikre velfærden. Vi ser det som en måde at skabe fleksible og attraktive arbejdspladser for vores medarbejdere og dermed sikre kvalificeret arbejdskraft til de vigtige velfærdsopgaver, siger Seniz Tas, der er projektleder for indsatsen i Solrød Kommune, som lige er startet op i En fremtid med fuldtid.
Derfor har Solrød Kommune endnu ikke konkrete erfaringer med, hvilke tiltag og løsninger der kan motivere deres medarbejder til at gå op i tid eller på fuldtid.
- Vi kan godt lide ideen om, at medarbejderne får mere indflydelse og får mulighed for at planlægge egen arbejdsdag. Erfaringen viser fra de andre kommuner, at når medarbejderne får medindflydelse, vil de bedste løsninger findes. Det vil medføre en øget kvalitet i opgaveløsningen, styrket arbejdsmiljø og bedre muligheder for faglig udvikling.
Seniz Tas ser flere fordele for både medarbejderne, men også for arbejdsgiverne.
- Medarbejderne kan få fleksibilitet og indflydelse. Og i Solrød Kommune vil vi virkelig gerne lytte og støtte op omkring de ideer og tiltag, som medarbejderne kommer med, siger hun.
Solrød Kommune deltager i indsatsen med tre arbejdspladser på ældreområdet og to på dagtilbudsområdet.
Martin Rasmussen fra Frederiksberg Kommune til højre.
I Vejle og Frederiksberg Kommune har flere arbejdspladser på blandt andet dagtilbuds- og ældreområdet været en del af En fremtid med fuldtid de senere år. Og det er der en særlig grund til.
- Vi er med, fordi vi ser behovet. Der er mangel på arbejdskraft, og det er en måde at imødekomme det på. Samtidig ønsker vi et mere sammenhængende borgerforløb, hvor borgerne i højere grad møder de samme medarbejdere, siger Martin Rasmussen, der er HR-konsulent i Frederiksberg Kommune og suppleres af Louise Baad Jensen, der er projektleder for fuldtidsindsatsen i Vejle Kommune.
- Det var arbejdskraftudfordringen, der gjorde, at vores HovedMED satte fokus på blandt andet normtid, siger hun.
HR-konsulent Simone Aslund til højre.
I Fredensborg Kommune er fuldtid også kommet på dagsordenen, og kommunen har sparret med konsulenterne i En fremtid med fuldtid om, hvordan de kan komme godt i gang.
- Vi er ikke en del af processen lige nu, men har i stedet valgt at kaste os ud i det selv. Vi er startet på et plejehjem i november, hvor vi er blevet mødt af god energi og positiv opbakning på de workshops, vi har holdt. Og der er allerede kommet flere ideer på banen for, hvordan man kan komme op i tid, som plejehjemmet vil arbejde videre med, fortæller HR-konsulent Simone Aslund.
Hun fortæller, at de i HR-afdelingen har støttet sig op ad de værktøjer, som En fremtid med fuldtid bruger, og som ligger tilgængelige på fuldtid.dk.
- Vi har brugt værktøjerne og fulgt processen, og det har været meget brugbart, siger hun.
Har du brug for sparring eller inspiration til at sætte en indsats i gang, så kontakt En fremtid med fuldtid.
Hvad har overrasket jer undervejs i arbejdet?
I Vejle har der været særligt to ting, som har overrasket arbejdsmiljøkonsulent i HR Louise Baad Jensen (billedet) i sit arbejde med flere på fuldtid. Her har man deltaget i En fremtid med fuldtids workshopforløb på dagtilbudsområdet.
- Fra min stol var det overraskende, at der ikke var flere ude lokalt, der kunne se arbejdskraftudfordringen. De gav udtryk for, at de ikke kunne mærke udfordringen, så de kunne ikke se, hvorfor de skulle arbejde med fuldtid, og de synes ikke, de havde økonomi til det, siger hun og fortsætter:
- På den positive side, så overraskede det mig, at dem, der har arbejdet med fuldtid og op i tid, fortæller, hvor meget det har løftet trivslen og arbejdsmiljøet. Det er egentligt det, som er i fokus og ikke så meget at gå op i tid, siger hun.
For Simone Aslund i Fredensborg har interessen for projektet overrasket hende.
- Det var da lidt en overraskelse for os, at der var flere, end vi havde troet, der ønskede at komme op i tid. Så er spørgsmålet bare, hvordan vi finder en løsning, så vi kan imødekomme både plejehjemmet og medarbejderne, så det giver mening i forhold til deres privatliv, siger hun.
Hvilket godt råd vil I give til andre, som skal starte med en fuldtidsindsats?
- Den ledelsesmæssige opbakning er vigtig. Så sørg for opbakning, og ikke kun fra de ledere, der deltager, men også deres leder, siger HR-konsulent Martin Rasmussen fra Frederiksberg og bakkes op af Louise Baad Jensen fra Vejle.
- Hvis det skal lykkes, så skal det bakkes op fra øverste hold. Det forstår man måske ikke lige, når man springer ud i det, men det er bare supervigtigt, siger hun.
Fra Solrød og Fredensborg Kommuner lyder det, at man skal prøve at kaste sig ud i det, selv om det er svært, og selv om medarbejdere og ledere ikke ser lyset i projektet lige fra start.
- På den første workshop blev vi introduceret for begrebet ”elsk idéen i fem minutter”. Og det er en god måde at se muligheder på. Og så skal man huske, at medarbejderne selv er med til at definere den ordning, de vil prøve af, og fordi det er en prøvehandling, så er de ikke bundet af det, hvis det ikke fungerer, siger Seniz Tas fra Solrød.
- Man skal kaste sig ud i det og prøve noget af. Og vær opmærksom på, at det er en kompleks proces, der tager tid, og en kulturforandring man skal igennem, siger HR-konsulent Simone Aslund fra Fredensborg.