En trappe af små klodser med tal fra et til fem, hvor en hånd sætter den sidste klods på.

5 grunde til at du skal gå op i tid

Kan man blive mindre stresset og stadig få privat- og arbejdsliv til at hænge sammen på fuldtid? Ja, siger dem, som prøver det.

Af Bettine Romme Andersen 13/01/2025
Forhandlingsfællesskabet,
KL

Der kan være mange grunde til, at man ikke har lyst til at gå op i tid eller på fuldtid.

Nogle siger, "det bliver for hårdt", mens andre tænker, "det passer ikke med mit privatliv". Men mange af de medarbejdere på velfærdsområderne i kommunerne, som prøver at gå op tid, bliver overraskede over, hvordan det er.

For når arbejdspladserne i En fremtid med fuldtid laver prøvehandlinger med flere timer, så indretter de sig også anderledes, så arbejdsmiljøet passer til at gå op i tid.

Her i artiklen kan du møde pædagoger, social- og sundhedsmedarbejdere, sygeplejersker og rengøringspersonale, der fortæller om de erkendelser og oplevelser, de har gjort sig med flere timer - og hvad de har fået ud af det.

1) Få sat din faglighed mere i spil

På flere af de arbejdspladser, som er en del af En fremtid med fuldtid, har de sat fokus på, at den tid, medarbejderne går op, bliver brugt på fordybelse og kvalitet. Det betyder, at der er overskud til at sætte fagligheden mere i spil.

- Det skaber plads til fordybelse med børnene og kolleger imellem, og giver en stund som er rar at være i, og vi oplever, at vi kommer i mål med vores opgaver, fortæller pædagogmedhjælper Cecilie Langhoff fra Børnehuset Spiralen i Hillerød.

På et plejecenter på Frederiksberg i hovedstaden er oplevelsen af fuldtid også, at de bedre kommer i mål med deres opgaver. Der er et bedre flow, fortæller både social- og sundhedsassistent Fjóla Ágústa Ásgeirsdóttir og sygeplejerske Helene Maria Hansen.

- Når jeg går hjem, så synes jeg, at jeg har lavet mit arbejde godt. Jeg er færdig med mine opgaver, og jeg kan altid følge op på det dagen efter, siger sosu-assistenten.

2) Få mere overskud og mindre stresset arbejdsdag

I dagtilbuddet Blåkilde i Høje-Taastrup er 11 medarbejdere gået op i tid, fordi de har indflydelse på, hvornår de ekstra timer skal ligge, og samtidig har de fået fast tid til forberedelse. Og det gør en stor forskel for pædagogmedhjælper Rikke Peetz.

- Jeg kan mærke det på mit humør og overskud, jeg føler mig ikke så stresset, og mine kolleger siger, at jeg er meget mere afslappet. Når jeg er sammen med børnene, er jeg 100 procent til stede, siger hun.

Hendes kollega Linea Schwartzmann Philip er gået tre timer op om ugen og mærker også mere overskud til kerneopgaven.

- Jeg synes, vi kan fordybe os i længere tid sammen med børnene. Jeg kan bedre lege med dem, for jeg skal ikke gå fra på samme måde eller have nogle distraherende tanker kørende i baghovedet, siger hun.

I et andet dagtilbud - i Lyngby-Taarbæk Kommune - han man også givet medarbejderne dedikeret tid til forberedelse, hvilket har givet en ny ro, da medarbejderne har klarhed over dagen.

- Man kan mærke, at det stress og pres der har været, det er der ikke mere, vi kan regne med hinanden, vi kan planlægge bedre, og man står ikke pludselig alene med 16 børn, fordi der en, der går fra, fortæller Maria Zinck Greisen, der er pædagog og arbejdsmiljørepræsentant. Og der mærker børn og forældre også.

- Den kontinuitet, som børnene oplever, når vi er der mere, giver dem mere ro. Og forældrene mærker det også, fordi vi har været sammen med deres børn hele dagen og kan fortælle, hvordan de har haft det, siger hun.

3) Få mere arbejdsglæde og trivsel

I Hjemme- og sygeplejen i distrikt Midt i Odsherred Kommune har man givet medarbejderne mere indflydelse på vagtplanen, så de stadig kan få privat- og arbejdsliv til at hænge sammen, selv om de går op i tid eller på fuldtid.

- Det, at man selv kan vælge, betyder bare, at arbejdsglæden bliver større, siger arbejdsmiljørepræsentant Frederikke Madsen.

Det smitter også af på trivslen, fortæller teamleder Tomas Kisbye Frandsen.

- Hvis man giver fleksibilitet, så får man som regel også fleksibilitet tilbage igen fra medarbejderne - samtidig med at det smitter af på trivslen, siger han.

I et børnehus på Frederiksberg er trivslen også steget i takt med flere er gået op i tid. Medarbejderne har fået bedre tid til forberedelse og er flere til stede på stuerne i institutionens 'rush hour' om morgenen og eftermiddagen.

- At vi er flere, der er gået op i tid, skaber klart bedre trivsel. Man kommer på arbejde med ro i maven, og man går hjem med ro i maven, siger pædagog og tillidsrepræsentant Jeanett Winther Christensen.

4) Få fleksibilitet og indflydelse på din arbejdsplan

Mange af de 250 kommunale arbejdspladser, som er en del af En fremtid med fuldtid, har sat fokus på fleksibilitet og indflydelse på arbejdsplanen for at skabe lyst til flere timer. En af de arbejdspladser er Furesø Kommunes Sygepleje, som tilbyder fleksible timer til de sygeplejersker, der er på fuldtid.

- Jeg har fået en langt bedre arbejdsgang og mere struktur på mit arbejde. Jeg oplever en stor tilfredshed, fordi jeg selv kan placere min arbejdstid, når det passer mig. Derudover giver borgerne også udtryk for, at vi har bedre styr på deres situation, siger sygeplejerske Pernilla Hanna Therese Nilsson.

På plejecenteret Kildebo i Guldborgsund Kommune er syv medarbejdere gået op i tid, fordi de har fået medindflydelse på, hvordan deres skema skal se ud. Social- og sundhedshjælper Clarie Elizabeth de la Haye er gået tre timer op om ugen. Hendes timer ligger mellem kl. 13 og 14, fordi det passer hende godt ikke at gå for tidligt og heller ikke for sent.

- Jeg får rigtig meget ud af den time. Det er en dejlig time, hvor der er eftermiddagskaffe, og det giver mig tid til at snakke med beboerne og opbygge min relation til dem, siger hun.

5) Få mere i løn og pension

Da social- og sundhedshjælper Shahida Mohamed fandt ud af, hvor meget mere hun ville få i pension ved at arbejde fuldtid, gik hun straks op på 37 timer.

- Når jeg går på pension og har været på 32 timer hele tiden, så har jeg ikke råd til at sidde i mit hus, hvis jeg gerne vil det. Men med 37 timer kan jeg blive i huset, siger hun.

Pædagog Camilla Wegge Andreasen fra Eventyrhuset i Høje-Taastrup Kommune gik for nogle siden fra 30 til 37 timer om ugen. Og det kan hun godt mærke på pengepungen.

- Jeg kan sagtens mærke den økonomiske forskel, det gør noget at være på fuldtid. Og man sparer jo ikke lige så meget op til pension på deltid, så der kommer det også til at gøre en forskel senere hen, siger hun.

På rengøringsområdet er mange medarbejdere på deltid. Men i Mariagerfjord Kommune har man i rengøringsenheden lavet store stillinger tæt på fuldtid. Og det har haft stor økonomisk betydning for rengøringstekniker Karin Eriksen, som før hen måtte have et ekstra job for at få det til at løbe rundt.

- De ekstra timer jeg havde, var der ingen pensionsopsparing af eller overenskomst på området. Så nu hvor jeg kun har én arbejdsgiver, står jeg bedre og føler mig mere tryg, siger hun.

Dyk mere ned i fortællingerne

Er du interesseret i at læse endnu mere om de omtalte medarbejdere og lederes erfaringer med op i tid og fuldtid?

Så gå på opdagelse i En fremtid med fuldtids casesamling.

 

Om fuldtidsindsatsen

KL og Forhandlingsfællesskabet arbejder sammen om en ”En fremtid med fuldtid” - en indsats, der skal få flere kommunale medarbejdere op i tid eller på fuldtid.

Parterne udvikler og afprøver i samarbejde med arbejdspladser i mere end 40 nøglekommuner løsninger, der gør det attraktivt og muligt at gå op i tid eller blive ansat på fuldtid.

De løsninger og metoder, som parterne og de kommunale arbejdspladser finder i fællesskab, bliver løbende delt med resten af landets kommuner, bl.a. her på fuldtid.dk.

En fremtid med fuldtid