Sådan lykkes dagtilbud i Aarhus med at få flere op i tid

Bedre balance mellem arbejdsliv og privatliv er en af grundene til, at flere pædagogiske medarbejdere i Aarhus er gået op i tid.

Af Bettine Romme Andersen 20/03/2025
Forhandlingsfællesskabet,
KL

Bliv klogere på, hvordan arbejdet med drømmearbejdsplaner og fokus på work-life-balance har gjort en forskel på dagtilbud i Aarhus Kommune.

En forskel, der er resulteret i, at 11 medarbejdere samlet er gået 29 timer op i tid om ugen.

Barrierer og virksomme greb

I webinaret fra 'En fremtid med fuldtid' møder I blandt andre ledere og tillids- og arbejdsmiljørepræsentanter fra forskellige dagtilbud, som fortæller om, hvordan de i samarbejde har fundet frem til det, som motiverer til at gå op i tid.

- Vi fandt ud af, at barriererne for flere timer især gik på privatlivet, så vi fandt frem til, at vores greb skulle være drømmearbejdsplaner, hvor medarbejderne selv er med til at lægge timerne og dermed får indflydelse på skemaet, siger Pia Kristiansen, pædagogisk leder i Vuggestuen Silkeborgvej.

Hun oplever også, at selv få timer kan gøre en forskel. Hun har fx nogle medarbejdere,  som er gået en time op i tid om ugen.

- De kommer ind kl. 9 i stedet for 9.30 og kan nå at være med til samling, og det skaber ro, og samtidig skal de ikke lave overlevering lige dér, hvor aktiviteterne går i gang, siger hun.

Hør om de forskellige tiltag

I webinaret kan I høre mere om de greb, som de deltagende dagtilbud fra Aarhus har arbejdet med så som:

  • Øget fleksibilitet for den enkelte: Der arbejdes med fleksible mødetider, som giver bedre sammenhæng mellem arbejdsliv og privatliv. 
     
  • Stærkere pædagogiske fællesskaber: Flere timer skaber kontinuitet, så børnene oplever nærværende relationer og mere gennemførte pædagogiske aktiviteter 
     
  • Inkluderende læringsmiljøer: Indsatsen understøtter ”Dagtilbud for alle” og sikrer, at specialpædagogiske principper gavner hele børnefællesskabet.

I kan også få mere viden om en ny analyse, som Aarhus Kommune har lavet om, hvad der står i vejen for, at medarbejderne kan og vil gå op i tid, men også hvad der kan være med til at forandre en fastlåst deltidskultur, så flere går op i tid.

Analysen hedder "Et arbejdsliv i balance".

Fakta og deltid og fuldtid på dagtilbudsområdet

48,6 procent er på deltid, 19,8 procent er timelønnede, 31,5 procent er på fuldtid.

Fuldtidsprocenten er steget med 1,5 procent på seks år - det svarer til 6000 medarbejdere.

Den store deltid, de medarbejdere som arbejder 32-36 timer, er steget med 9 procent.

11 medarbejdere er gået 29 timer op i tid

Vuggestuen Silkeborgvej

32 børn

10 ansatte:

  • 2 på fuldtid
  • 6 på deltid
  • Øvrige

Op i tid: 5 på deltid er gået i alt 17 timer op.

Bavnebakken

64 børn (integreret institution)

13 ansatte

  • 1 på fuldtid
  • 11 på deltid
  • Øvrige

Op i tid: 6 på deltid er gået i alt 12 timer op

En fremtid med fuldtid