Kompeteneudvikling til pædagoger

Ny pulje løfter pædagog og naturvejleders faglige niveau

Med støtte fra Den Kommunale Kompetencefond har naturvejleder Sascha Ravn Åxman opkvalificeret sin viden om naturforståelse.

Af Bettine Romme Andersen 26/03/2025
BUPL,
KL

Under en gammel træstamme pibler det frem med masser af bænkebidere. De kravler rundt oveni hinanden, og duften af rådden skovbund rammer næseborene.

"Adr", lyder det højt fra en lille pige, mens en anden siger, "jeg vil gerne røre".

Og røre, det må de 10 vuggestuebørn fra dagtilbuddet Uglebo gerne, mens de er på besøg hos Sascha Ravn Åxman, pædagog og naturvejleder ved Brøndby Naturskole.

Børnene er på en lille gåtur på krible-krable-stien, som er en del af Naturskolen. De er på besøg for at lære om bænkebidere og indsamle dem til et lille terrarium, som de skal have med hjem til vuggestuen.

Ny viden om naturforståelse

I efteråret var Sascha Ravn Åxman på et todages opkvalificeringskursus, som hun selv havde fundet via foreningen Naturvejledning Danmark og Naturakademiet.

Kurset handlede om naturforståelse, og det har bygget nye lag på Sascha Ravns viden, som hun nu bruger bredt i sin formidlingsopgave på Naturskolen.

- Et er at kunne lære børnene om naturens kredsløb, noget andet er også at kunne give pædagogerne mere viden, for jeg oplever, at de spørger meget og selv er interesseret i at kunne lære børnene om natur, udeliv og science, siger hun.

Sascha Ravn Åxman og Naturskolen Brøndby har fået støtte til kurset i naturforståelse via en ny pulje i Den Kommunale Kompetencefond for medarbejdere ansat på overenskomst mellem KL og BUPL. Puljen stiller ikke krav til ECTS-point, og der gives støtte til 80 procent af kursusudgiften samt materialer og vikardækning.

Formålet med puljen er at understøtte styrkelse af pædagogers praksisnære kompetencer i det pædagogiske arbejde. Puljen er derfor målrettet praksisnære uddannelses- og kompetenceforløb, der understøtter eksempelvis børns leg, udvikling, trivsel og deltagelse i børnefællesskaber samt udvikling af musiske og kreative kompetencer.

Bænkebidere bærer sine unger på maven

Naturvejleder og pædagog, Sascha Ravn Åxman

30 forskellige slags bænkebidere

"Hvor mange ben, tror I, en bænkebider har?" spørger Sascha Ravn Åxman og holder en bænkebider-bamse frem, som alle kan se. Det ved børnene ikke, og sammen går de i gang med at tælle hvert ben i kor - helt til 14.

"Jeg har to ben", er der en, der siger.

"Og vidste I, at der findes 30 forskellige slags bænkebidere i Danmark?" Og nej, det er der ingen der ved - heller ikke de tre pædagogiske medarbejdere fra vuggestuen.

For Sascha Ravn Åxman har det været godt, at hun selv har kunnet finde et kursus, der passer til hendes interesser og ønsker til kompetenceudvikling, men også at det ikke har været et langvarigt forløb.

- Det er rart, at det er så kort og lige til at bruge. Og så har jeg mulighed for at komme på flere små kurser, siger hun.

Økonomisk støtte er vigtig

At der er støtte fra Den Kommunale Kompetencefond spiller også en vigtig rolle.

- Når man er kommunalt ansat, er der ikke afsat særlig mange penge til efteruddannelse, så den her mulighed betyder utrolig meget, siger naturvejleden.

Og det bakker hendes leder, Thomas Duelund Gravsen, op om. 

- Når en i forvejen dygtig medarbejder ønsker at kompetenceudvikle sig og selv har orienteret sig om kompetencefondens støttemuligheder, var det en smal sag at bakke op om, siger han.

Og da puljens formål er at støtte pædagogers praksisnære kompetencer med fokus på børns leg, udvikling, deltagelsesmuligheder og trivsel, rammer det også plet.

- Den type kompetenceudvikling understøtter dagligdagen i Brøndby Naturskole og taler lige ind i kommunes strategi og politikker på området, siger Thomas Duelund Gravsen.

Sang om bænkebideren og terrarium 

Med fulde bakker af bænkebidere og blade sætter børnene sig ved naturskolens borde-bænke-sæt for at lave terrariet, de skal have med hjem, så de kan følge naturens kredsløb.

- Se i bunden lægger vi køkkenrulle, som skal være fugtig, og så skal de bare have masser af blade at spise, siger Sascha Ravn Åxman.

Helt forsigtigt drysser børnene bænkebiderne ned i den gennemsigtige plastikbøtte.

- Og når alle blade er spist, så er hele bunden dækket af små sorte kugler, som I sammen med børnene kan gætte på, hvad er, siger hun.

Dagen slutter med madpakker og en fællessang - sangen om bænkebideren, der går på melodien "Mon du bemærket har".

Sangen om bænkebideren
Særlig pulje til praksisnær kompetenceudvikling

Ved OK24 har KL og BUPL aftalt at afsætte en særlig pulje til praksisnær kompetenceudvikling under Den Kommunale Kompetencefond.

Puljen kan søges af ansatte under BUPL’s forhandlingsområde, og der kan søges om støtte på op til 30.000 kr. inden for en periode på 12 løbende måneder.

I puljen stilles der ikke krav om ETCS-point, men forløbene skal understøtte en styrkelse af pædagogers praksisnære kompetencer i det pædagogiske arbejde. De praksisnære lærings- og kompetenceforløb kan være tilrettelagt i andre og nye formater, end det der ellers gives tilskud til på BUPL’s fondsområde i Den Kommunale Kompetencefond.

    Puljen følger reglerne for Den Kommunale Kompetencefond, hvor fonden dækker 80 procent af det ansøgte beløb.

    Læs mere og søg

    Det kan du fx søge til:

    Inkluderende læringsmiljøer for børn i udsatte positioner

    • Viden om at skabe deltagelsesmuligheder for børn i udsatte positioner
    • Målrettede pædagogiske greb til at tilrettelægge det pædagogiske læringsmiljø på måder, der er fællesskabende.

    Musiske og kreative kompetencer

    • Udvikling af musiske og kreative kompetencer til arbejdet med den styrkede pædagogiske lærerplan samt arbejdet med leg og relationer

    Børnesyn og inddragelse af børneperspektiv

    • Pædagogiske greb til at inddrage børns perspektiver i pædagogiske aktiviteter

    Pædagogisk IT og digitale læringsmiljøer

    • Anvende digitale værktøjer til at differentiere undervisningen og skabe motiverende og engagerende læringsmiljøer
    • Mestre metoder til digital produktion og design af læringsmiljøer, der fremmer børn og unges kreative og innovative kompetencer

    Friluftsliv og fritidspædagogik

    • Værktøjer til at skabe fritidspædagogiske rammer, som understøtter leg og kreative fællesskaber mellem børn og voksne 
    • Undervisning og vejledningskompetencer i arbejdet med børn og unges trivsel