
Ny analyse: 3 overordnede barrierer for flere på fuldtid
Analysen fra Aarhus Kommune peger på, hvad der står i vejen, men også hvad der gør det attraktivt at arbejde fuldtid.
Som mange andre kommuner står Aarhus over for en fremtid, hvor der kommer flere borgere med brug for omsorg og pleje, mens andelen af medarbejdere ikke ser ud til at stige i samme takt.
Derfor ønsker Aarhus Kommune at motivere de medarbejdere, de allerede har ansat på velfærdsområderne, til at arbejde fuldtid frem for deltid.
En ny analyse fra kommunen viser, hvad der står i vejen for, at medarbejderne kan og vil gå op i tid, men også hvad der kan være med til at forandre en fastlåst deltidskultur, så flere går op i tid.
3 overordnede barrierer
Analysen peger på tre barrierer i systemet, som gør, at medarbejderne ikke oplever det attraktivt at gå op i tid eller på fuldtid.
- Medarbejderne oplever et tidspres med manglende mulighed for restitution, højt sygefravær og hyppig brug af vikarer. Et arbejdsmiljø, de ikke kan se sig lægge flere timer i.
- Lederne oplever et krydspres mellem hensynet til borgerne/børnene, medarbejdernes ønsker i forhold til fleksibilitet og økonomien.
- Kultur, vaner og fortællinger fastholder mange på deltid: Blandt de mest dominerende fortællinger er, at fuldtid vil føre til yderligere tidspres. Det kan ikke lade sig gøre inden for de økonomiske rammer, og fuldtid er en tvungen og ikke tilvalgt opgave.
Løftestænger til fuldtid
Analysen ser også på, hvad der kan være løftestang for, at flere ønsker og vælger fuldtid eller et højere timetal.
Her peges blandt andet på at gentænke økonomistyringen, så der afprøves modeller med budgetfrihed og midlertidig budgettryghed for ledere, mens forskellige tiltag prøves af.
De, der er tæt på opgaven, skal have mere magt - lav prøvehandlinger, hvor medarbejderne har mere selvbestemmelse, og fortæl endnu mere om fordele ved fuldtid og de gode cases.
Gør de lokale medlemmer af MED til fuldtidsambassadører, og tilbyd gerne mere håndholdt administrativ understøttelse til lederne.
En fremtid med fuldtid
Aarhus Kommune er en del af den fælles indsats En fremtid med fuldtid, som arbejdsgiverne, KL, og lønmodtagernes faglige organisationer står bag.
Her deltager en række arbejdspladser i workshopforløb, som sætter fokus på gevinster og barrierer ved flere timer og fuldtid.
Og efter disse forløb prøver medarbejdere forskellige løsninger af i en afgrænset periode for at få erfaringer med at gå op i tid.
Seks dagtilbud fra Aarhus Kommune har indtil nu været med i indsatsen, mens arbejdspladser fra ældre og socialområdet skal i gang i efteråret 2025.