Karrierlæringsforskere Rie Thomsen og  Randi Boelskifte Skovhus går ned ad en gang på universitetet

God ledelse af karrierelæring i skolen. Se de 5 kendetegn

Skoleledere og KUI-ledere har sammen med to forskere sporet sig ind på, hvad der kendetegner god ledelse af karrierelæring.

Af Pernille Søndergaard 05/05/2025
DLF,
KL

- Hvad er det egentlig god ledelse af karrierelæring og uddannelsesvejledning består i? Det kan man ikke slå op og læse nogle steder. Derfor har det været vigtigt for os at sætte fokus på det spørgsmål. Og vores første bud er 5 nye kendetegn.

Sådan lyder det fra karrierelæringsforskerne professor og ph.d. Rie Thomsen og lektor ph.d. Randi Skovhus.

De er begge en del af SamVej - et forsknings- og udviklingsprojekt, der skal booste de unges nysgerrighed og læring - før beslutningen om valg af uddannelse tages.

Samtidig er det projektets ambition at skabe viden om ledelse af karrierelæring og uddannelsesvejledning.

I regi af projektet har deltagere fra seks kommuner eksperimenteret med, hvordan lærere, ledere og vejledere i Den kommunale ungeindsats (KUI) kan arbejde endnu tættere sammen om at skabe kvalitet i folkeskolens uddannelsesvejledning.

Viden, refleksion og feedback

En hjørnesten i SamVej er forskningscirkler. Tre for lærere og vejledere og én for ledere.

Formålet med forskningscirklerne er at skabe et møde mellem forskningsbaseret og erfaringsbaseret viden med rum til fælles refleksion over praksis.

I forskningscirklen for ledere har det handlet om at finde nuancerede svar på, hvad god ledelse af læringsorienteret vejledning er for en størrelse - bl.a. set i lyset af de erfaringer, som lederne har høstet fra de prøvehandlinger, der er blevet sat i gang ude på skolerne som led i SamVej.

- Undervejs i forskningscirklen drøftede vi tidligere forskning i ledelse af vejledning og karrierelæring, og samtidig kom ledernes egne erfaring og refleksioner også i spil. Med det som afsæt lavede vi et udkast til de 5 kendetegn, og bad derefter lederne om at komme med deres feedback, inden vi landede på de endelige kendetegn, fortæller Randi Skovhus.

5 kendetegn for ledelse af karrierelæring og uddannelsesvejledning

Karrierelæring og uddannelsesvejledning i skolen ledes af ledere, der er forankret i hver sin organisation i kommunen, skolen og den kommunale ungeindsats. Det betyder, at lederne skal samarbejde om udmøntningen og kvalitetssikring af opgaven. Det kræver systematiske og kontinuerlige mødefora.

Skoleledelsen formulerer, gerne i samarbejde med lærerne, skolebestyrelsen og den kommunale ungeindsats, et formål for området. Formålet skal være afstemt med skolens vision, mission eller grundlag. Formålet skal formidles og være synligt, så det kan diskuteres i forskellige fora og danne grundlag for aktiviteterne med eleverne.

Lærere og uddannelsesvejledere er ansat under hver sin ledelse. Derfor er det vigtigt, at lederne sammen (og gerne i samarbejde med medarbejderne) skaber rammer for samarbejde fx i form af tid til fælles forberedelse og gennemførelse af karrierelæringsaktiviteter i skolen.

Skoleledelsen understøtter udarbejdelse og implementering af skolens årsplan for karrierelæring (og senere uddannelsesvejledning) for alle klassetrin. Ledelsen af den kommunale ungeindsats bidrager med indspil og afstemning til kommunens sammenhængende plan for skole- og vejledningsindsats. 

Lederne understøtter fælles kompetenceudvikling for lærere og vejledere. Løsning af opgaven på et kompetent niveau med høj kvalitet kræver, at ledere, lærere og vejledere har en fælles forståelse af formålet med at arbejde med uddannelse-, job- og arbejdslivsperspektiver i skolen, og opdateret viden.

Med afsæt i det praksisnære

De to karrierelæringsforskere oplever, at det er er hjælpsomt at kunne tage afsæt i noget, der er konkret, praksisnært og fagligt forankret, når man skal udvikle sin praksis. 

Netop derfor blev Projekt SamVej  for omkring et år siden skudt fra start med en præsentation af 9 kendetegn for kvalitet i uddannelsesvejledning og karrierelæring i skolen. 

- Vi oplever, at de 9 kendetegn har bidraget til, at der er nogle ting i forhold til uddannelsesvejledningen, der er blevet meget tydelige, fordi det blev muligt for deltagerne at kigge på deres egen skole og samarbejdet med KUI og helt konkret se på: 'Hvad gør vi allerede, og hvad gør vi ikke', og bruge det som grundlag for at prioritere og udvikle indsatsen, vurderer Rie Thomsen.

Det kan KUI-leder i Vesthimmerland Erik Krogh Pedersen nikke genkendende til.

Han har løbende brugt de 9 kendetegn for karrierelæring i det samarbejde, han har med skoler og vejledere om kommunens sammenhængende plan for skole- og vejledningsindsats.

- Med udgangspunkt i de 9 kendetegn har vi både fået dyrket et fælles sprog og sat fagkompetencerne i spil. Og det gav bare så god mening at starte på en frisk: Altså at gå fra Uddannelsesparathedsvurderingen til at tale om: Hvad skal vi nu? Hvad er det, vi bygger op sammen? Og hvordan støtter vi de unge mennesker, som vi gerne vil have rigtig godt videre fra grundskolen? siger han.

Ledelse af det gode samarbejde

KUI-lederen hilser de 5 nye kendetegn for ledelse af af karrierelæring velkommen.

Han vurderer, at især de kendetegn, som handler om at skabe rammer for, at lærere og vejledere kan samarbejde i dagligdagen, kommer til at gøre en forskel.

- Det samarbejde mellem lærere og vejledere, som er fulgt i kølvandet på projekt SamVej, har været ufatteligt værdifuldt - og det skal vi holde fast i, siger Erik Krogh Pedersen.

I skolerne i Vesthimmerland har ledelsen indført klassekonferencer, hvor vejledere og lærere sidder sammen omkring de enkelte klasser og drøfter vejledningsaktiviteterne.

- Her ser jeg et forum for også at fokusere på karrierelæring, og hvordan vi får masseret det ind i den daglige undervisning i fagene. Det giver rigtig god mening at skabe rammer for, at vejledere og lærere kan gå i dialog om, hvordan de får sat hinandens fagligheder i spil, siger han.

Rykker tættere sammen

I Odense Kommune er man fra kommunalt niveau meget optaget af skabe det bedst mulige samarbejde mellem skoler og KUI omkring karrierelæring og uddannelsesvejledningen.

Og her har de 9 kendetegn for karrierelæring og deltagelsen i SamVej bidraget til, at man er rykket endnu tættere sammen omkring de unge og har skabt rammer og fælles modeller for samarbejdet.

Det fortæller specialkonsulent i Skoleafdelingen Charlotte Lyhne, som har været tovholder for kommunens deltagelse i SamVej.

Fælles udgangspunkt

Ligesom i Vesthimmerland Kommune er de 9 kendetegn for karrierelæring blevet indarbejdet i kommunens sammenhængende plan for skole- og vejledningsindsats.

-  På den måde er de 9 kendetegn blevet et fælles udgangspunkt for skoler og den kommunale vejledning i forhold til de obligatoriske vejledningsaktiviteter, som vi har i vores årshjul, siger Charlotte Lyhne.

Og inspirereret af de 5 nye kendetegn for ledelse af karrierelæring er det nu planen at blive endnu tydeligere på formålet med karrierelæring i Odense.

- I den sammenhængende plan vil vi give mere opmærksomhed til, hvorfor det er, vi skal samarbejde om karrierelæring og uddannelsesvejledning og få det beskrevet lidt nærmere, siger Charlotte Lyhne.

På kommunalt niveau ser man desuden et potentiale i at skabe fora for ledersamarbejdet om karrielæring og uddannelsesvejledningen.

- Vi skal være nysgerrig på, hvilke fora vi kan få i spil i en ledelsesmæssig sammenhæng. Vi har har valgt at sætte karrierelæring på dagsordenen i vores ungeleder-grupper - altså de ledelsesgrupper, der er for vores ledere i udskolingen. Og vi er også meget nysgerrige på, hvordan vi konkret kan styrke samarbejdet med vejledningen, siger hun.

Og netop ledelsesmæssige veje til at styrke samarbejdet med vejledningen vil resultaterne af SamVej projektet give endnu flere konkrete forslag til, når analyserne er færdige i sensommeren, understreger Randi Skovhus og Rie Thomsen.

Kort om SamVej-projektet:
  • Projekt SamVej: "Samarbejde om udvikling og ledelse af læringsorienteret uddannelsesvejledning" er et udviklings- og forskningsprojekt udført af DPU, Aarhus Universitet og VIA, finansieret af Fremfærd Børn og med inddragelse af viden og oplæg fra Danmarks Evalueringsinstitut, EVA. 
  • Formålet med projektet er at styrke samarbejdet mellem lærere i udskolingen og UU-vejledere om en mere praksisnær og anvendelsesorienteret tilgang til læring og vejledning.
  • Seks kommuner deltager: Ballerup, Ringsted, Odense, Fredericia, Haderslev og Vesthimmerland.
  • Projektet arbejder med fire forskningscirkler som metode for kompetenceudvikling, praksisudvikling og fælles videnskabelse. Tre forskningscirkler for lærere og vejledere og én for ledere.