Bliv klædt på til at fjerne bøvl på 11 minutter

Videoguide: Forstå samskabt styring og kom selv i gang.

Af Irene Aya Schou 15/08/2022
Fremfærd

Med samskabt styring kan I skabe bedre arbejdsgange og mere tid til kerneopgaven.

Princippet i samskabt styring er, at de ledere og medarbejdere, der har ”aktier” i en given styring, skal involveres i at undersøge, udvikle og implementere meningsfuld styring, så resultatet bliver mindre bøvl og mere mening.

Men inden I går i gang, skal fundamentet være på plads, og I skal kunne svare på de tre grundlæggende spørgsmål:

  • Hvad er samskabt styring? 
  • Hvorfor er samskabt styring en god ide?
  • Hvordan kommer man i gang med samskabt styring?

I videoen giver forsker Tina Øllgaard Bentzen jer den praktiske og teoretiske viden, der skal til for at starte processen med at gå fra bøvl til mening. Videoen varer 11 minutter. 

Se videoen bid for bid: Videoen indeholder seks temaer. Derfor har vi også delt videoen op i seks mindre bidder, så I kan se eller gense lige den del, I har brug for:

Del 1: Hvorfor er samskabt styring en god ide?  

Styringsudfordringer er lidt som elefanten og de fire mænd. Alle har de hvert deres perspektiv, men ingen kan se hele elefanten. Derfor kræver robuste løsninger, at man kommer hele vejen rundt.

Del 2: Hvad er samskabt styring?

Og hvordan adskiller det sig fra mere traditionelle måder at styre på? 

Del 3: Hvordan gør man?

Selvom samskabt styring altid er en proces, der skal tilpasses den enkelte organisation, så er der typisk nogle faser, man skal igennem, når man arbejder med samskabt styring. 

Del 4: Hvor kommer bøvlet fra?

I arbejdet med at udforske og finde løsninger på bøvlet, kan det være nyttigt at stille sig selv spørgsmålet: Hvor kommer bøvlet egentlig fra? Her kan man bruge styringsløget.

Del 5: Hvad gør vi med bøvlet?

At fjerne styring og bøvl er ofte det, man ofte forbinder med afbureaukratisering, men det er ikke tilstrækkeligt. Her kan man bruge De tre F'er.

Del 6: Hvad er gevinster og præmisser?

Når man arbejder med samskabt styring, er der nogle gevinster i form af trivsel, effektivitet, kvalitet og en ny læringskultur. Men der er også nogle præmisser, der skal være på plads og som er afgørende for at kunne høste gevinsterne.

Se også videoguide om at finde, gruppére og prioritere bøvl

Denne video er den første i en serie af to videoguides om, hvordan man kommer godt i gang med Samskabt styring. I den anden videoguide viser forsker Tina Øllgaard Bentzen, hvordan I kommer gennem processen med at finde bøvl, gruppere bøvl, prioritere bøvl og udforske bøvl.

Se videoguide 2 her

Videoguide til at finde, gruppere og udforske bøvl

Klar til første workshop? I otte små videoer guider forsker Tina Øllgaard Bentzen jer igennem processen med at finde bøvl, gruppere bøvl, prioritere bøvl og udforske bøvl.

Link til videoer

Gå til siden samskabt styring

Hvad er samskabt styring, og hvordan gør man? Se videoerne, download værktøjerne, og læs om arbejdspladser, der har arbejdet med metoden. 

Gå til samskabtstyring.dk

Samskabt styring i kommunerne:

SERIE:

Hvad er fordele og ulemper, når man som kommune vil udvikle styring og fjerne bureaukrati og hverdagsbøvl sammen med medarbejderne? Det har en række kommuner sat sig for at undersøge i et samarbejde med Fremfærd og gennem metoden Samskabt styring. I denne serie går vi tæt på, hvad Samskabt styring kan bidrage med. Det sker gennem interview med forsker Andreas Hagedorn Krogh, der er i gang med en større forskningsbaseret evaluering af erfaringerne med Samskabt styring i Fremfærd-regi.

Serien består af fire artikler.

Artikel 1: Myte eller realitet: Samskabt styring giver mindre bøvl og mere mening - skaber samskabt styring værdi og hvilken værdi?

Artikel 2: Indhegnet samskabelse: Få styr på inddragelsen og de vilde ideer - hvem bør inddrages, hvordan og hvorfor?

Artikel 3: Åh nej, ikke endnu en forandringsproces og hvorfor du alligevel skal engagere dig - hvad betyder det for medarbejderne at blive inddraget i Samskabt styring?

Artikel 4: Samskabt styring i praksis: Sådan kommer I fra det faciliterede til det selvkørende - hvordan skaber man en kulturforandring? 

Samskabt styring menu