Bedre til otd, tal og IT

Hvad er Bedre til ord, tal og IT?

"Bedre til ord, tal og IT " baner vej for kompetenceløft til medarbejdere, der ønsker at blive bedre til at læse, skrive, regne og bruge IT i hverdagen.

Af Pernille Søndergaard 06/09/2024
3F,
FOA,
KL

Der stilles i dag flere krav til medarbejdernes kompetencer, fordi arbejdet typisk indeholder mere dokumentation, afrapportering og flere digitale opgaver.

Indsatsen "Bedre til ord, tal og IT" yder økonomisk støtte til arbejdspladser i forbindelse med screening og efterfølgende kurser til medarbejdere på en FOA og/eller 3F overenskomst, der ønsker at blive bedre til enten at skrive, læse, regne og bruge IT i hverdagen.  

Styrk medarbejdernes kompetencer - det er gratis

Forløbet begynder med en kompetenceafklaring, som bestemmer medarbejderens niveau inden for fx dansk, matematik eller IT. Herefter kan medarbejderne deltage i et skræddersyet kursus, der sigter mod at forbedre læse-, stave-, skrive-, regne- eller IT-færdigheder.

Under forløbet modtager arbejdspladsen tilskud til vikardækning for de medarbejdere, der er under uddannelse, så I kan opretholde driften med for eksempel vikarer.

Få svar på spørgsmål om Bedre til ord, tal og IT

Man kan få støtte til dansk, matematik og IT. 

 

Alle, der er ansat under en FOA eller 3F-overenskomst. Siden 2018 har samtlige 98 kommuner kunne søge tilskud fra Den Kommunale Kompetencefond til vikardækning i forbindelse med bl.a. læsekurser. 

Alle medarbejdere på en arbejdsplads, der arbejder under FOA og 3F's overenskomst, skal screenes. Der er intet krav om, at lederne også screenes, men vi opfordrer til, at lederne går forrest og lader sig screene. Man kan vælge kun at blive screenet i dansk. Dansk er obligatorisk, fordi dansk er fundamentalt også i forhold til matematik og IT.

Man kan blive screenet til, at man måske er ordblind. Så vil man blive tilbudt en ordblinde-udredning og derefter, hvis det viser sig, at man er ordblind, vil man blive tilbudt undervisning.

Man kan også blive screenet til at være i målgruppen for FVU Start. FVU Start (Forberedende Voksen Undervisning) er for tosprogede, der har brug for dansk tale og forståelse. Her er ingen skriftlighed.

Man kan også blive screenet til FVU læsning, FVU matematik og FVU digital.

Alle, der viser sig at have behov for undervisning, skal tilbydes undervisning inden for tre måneder. 

Det gør udbydere som VUC, AOF og sprogcentre, som gerne kommer ud på arbejdspladserne. En screening tager godt to timer inklusive en efterfølgende samtale om, hvordan screeningen er gået. 

Undervisningen foregår enten på arbejdspladsen eller i den valgte udbyders lokaler. Undervisningen kan tilrettelægges ned til tre timer om ugen og op til 37 timer om ugen. Klassestørrelsen er typisk tre-seks personer på ordblindehold. 

Selve undervisningen og screeningen er gratis. Den Kommunale Kompetencefond giver tilskud til lønrefusion eller vikardækning og tilskud til transportudgifter.

Nej. I nogle kommuner går det gennem HR eller fagcheferne og involverer hele området. I andre kommuner er det den enkelte afdeling eller en enkelt arbejdsplads, der tager kontakt til udbyderen.

Du kan ansøge her på siden, men du kan også starte med at kontakte den Opsøgende indsats for uddannelse og kompetenceudvikling.

Så mange har udfordringer med ord, tal eller IT

583.000 har udfordringer med at læse og skrive. 

531.000 har udfordringer med matematik – de fire regnearter.

1.032.000 har udfordringer med at bruge IT og digitale værktøjer.

7 procent af befolkningen er ordblinde.

Kilde: uvm.dk

Få hjælp til ansøgningsprocessen

Den opsøgende indsats står klar til at hjælpe dig og din arbejdsplads med ansøgningsprocessen og alle de overvejelser, der ligger bag.

Ring eller skriv til os.

I kan også selv gå i gang med at ansøge. Se en detaljeret trin for trin-guide 

Fakta om Bedre til ord, tal og IT

Uddannelse & kompetenceudvikling