Hvordan får vi talt grundlæggende pleje op?

"Vi løfter kvaliteten i plejen, når vi taler om plejen"

Grundlæggende pleje på ældreområdet skal være cool igen. Og det bliver den, hvis vi taler om den, og taler vigtigheden op.

Af Bettine Romme Andersen 02/12/2024
Fremfærd

"Der er ikke prestige i grundlæggende pleje, og det, synes jeg, er helt forkert".

Sådan lyder det fra social- og sundhedsassistent Helle Holm, der er med på Fremfærd Sundhed og Ældres Vidensdag.

Her deltager hun i en session og samtale om, hvad den grundlæggende pleje er, og hvorfor det er vigtigt, at den kommer mere frem i lyset.

Helle Holm fra Aalborg Kommune.

Vi skal tale mere professionelt om plejen

Sammen med 300 andre sundhedsfaglige medarbejdere og ledere fra kommunerne er Helle Holm på Vidensdag i Nyborg, hvor hun på en af sessionerne har valgt at høre mere om Fremfærd-projektet "Grundlæggende pleje på ældreområdet".

Projektleder Catrine Granzow Holm fra KL holder et af oplæggene.

- Der er desværre lidt en tendens til at gøre den grundlæggende pleje til "vask og sjask", men med dialog kan vi sætte ord på fagligheden og tale mere professionelt om den store kerneopgave, det er, siger hun.

I projektet har tre kommuner været med til at udvikle værktøjer, som kan hjælpe ledere og medarbejdere med at få et bedre fælles, fagligt sprog om den grundlæggende pleje.

- Grundlæggende pleje er noget, der ydes tværfagligt, og når vi samarbejder. Og det blev tydeligt i projektet, at vi løfter kvaliteten i plejen, når vi taler om plejen, siger projektleder Catrine Granzow Holm.

Projektleder Catrine Gransow Holm.

Grundlæggende pleje er komplekst

Udover dialogmaterialerne har projektet også haft et vidensspor, som sygeplejerske og forsker fra Forskningsenheden i Klinisk Sygepleje ved Aalborg Universitet Britt Laugesen fortalte om. Forskningen har handlet om at udfolde den kompleksitet, der er ved at udøve grundlæggende pleje.

- Vi ved alle, at der bliver flere ældre, de har flere sygdomme, og de bliver hurtigere udskrevet fra sygehusene, og det giver en større kompleksitet. Men det ændrer ikke på, at den grundlæggende pleje er fuldstændig essentielt for de ældres overlevelse, restitution og mulighed for at kunne klare sig selv derhjemme, siger hun.

Derfor er den grundlæggende pleje så utrolig vigtig, fordi den er forudsætningen for alt andet.

- Men den er desværre også lidt klemt, fordi den ikke får den største anerkendelse, lyder det fra Britt Laugesen, og tilhørerne nikker samstemmende.

Forsker og sygeplejerske Britt Laugesen.

Men hvad er grundlæggende pleje?

Som en del af sessionen fik deltagerne opgaven med selv at sætte ord på, hvad grundlæggende pleje er. Og ved alle bordene gik samtalen hurtigt i gang.

- Det er jo sindssygt relevant at tale om, fordi det er meget bredere end lidt vask, sjask og tandbørstning, siger Maria Kunz, plejehjemsleder fra Havebæk afd. Øst i Odense, mens hendes kollega assisterende plejehjemsleder Pernille Balck tager over:

- Der er nok mange, der ser dét, som kan sættes i kalenderen, som grundlæggende pleje, altså vask, piller, mad, toilet osv. Men man glemmer alt det andet, det relationelle med at holde i hånd og snakke, og det skal også med, siger hun.

Grundlæggende pleje er essensen - en slags maggiterning af borgeren samlede sundhed og velbefindende, fortsætte centerleder Rikke Fribo fra Center for kortidspladser i Sønderborg Kommune.

- Det handler for mig om, at hele observationsdelen er blevet taget væk og blevet sådan noget handlingsorienteret noget. Vi skal i langt højere grad bruge vores faglige øjne, næse og øre og sætte det i spil, samtidig med, at vi inddrager borgerne i at få deres perspektiv med, siger hun.

Rikke Fribo, Pernille Balck og Maria Kunz.

Gå hjem og tal om det

Som afrunding på sessionen opfordrer både projektleder Catrine Gransow Holm og forsker Britt Laugesen deltagerne til at tage samtalen med hjem til deres respektive arbejdspladser.

- For at yde grundlæggende pleje på et højt fagligt niveau, så kræver det et fælles sprog. Så tag spørgsmålet om, hvad grundlæggende pleje er med tilbage og sæt gang i dialogen. Det vil også komme borgerne til gode, siger Britt Laugesen.

Læs mere om Britt Laugesens forskning i grundlæggende pleje og kompleksiteten i opgaven i projektets rapport om emnet. Og gå på opdagelse på hele projektets webside, hvor I finder værktøjer, plakater, video og meget mere.

Kort om Vidensdagen

Fremfærd Sundhed og Ældre afholdt Vidensdag på ældreområdet den 27. november 2024 i Nyborg. Vidensdagen havde deltagelse af godt 300 ledere og medarbejdere fra 42 kommuner.

Formålet med dagen var at give inspiration til arbejdet i ældreplejen og praksisnær viden om, hvordan man som kommune kan arbejde med forskellige temaer. Dagen var bygget op omkring erfaringer og resultater fra en række projekter, som Fremfærd Sundhed og Ældre har arbejdet med. Blandt temaerne er:

  • Tværfagligt samarbejde
  • Unge og arbejdskultur
  • Rehabilitering ved mad og måltider
  • Demens og patientsikkerhed
  • Grundlæggende pleje