Tal med dine kolleger om grundlæggende pleje

Hvad er grundlæggende pleje? Og hvordan kan man arbejde med grundlæggende pleje. Ny film giver inspiration til dialog.

Af Irene Aya Schou 12/10/2023
Fremfærd

"At give borgeren mad og drikke eller hjælp til at komme på toilettet. Det ser simpelt ud, men grundlæggende pleje handler om langt mere end det, man ser. Det er en faglighed, som du kan være med til at styrke ved at sætte ord på det".

Sådan starter en to minutter lang film om grundlæggende pleje, produceret af Fremfærd Sundhed og Ældre.

Filmen er tænkt som et redskab eller støttemateriale til den teamleder eller konsulent, der skal facilitere en dialog i teamet.  

De tre begreber i grundlæggende pleje

Filmen er især tiltænkt social- og sundhedshjælpere, social- og sundhedsassistenter og sygeplejersker og forklarer, hvordan grundlæggende pleje består af tre begreber: Behov, relation og rammer.

Behov handler om, hvordan man imødekommer borgerens basale behov: Det gælder både fysiske behov for at være ren, mæt og smertefri, men også psykosociale behov som at opleve, at man mestrer sin situation på trods af udfordringer.

Relation handler om at give borgeren sin udelte opmærksomhed og udvikle tillid i relationen, så borgeren føler sig tryg.  

Rammer udvikles af systemet, organisationen og arbejdsfællesskabet. Det handler om politiske og økonomiske rammer, rammer for vagter, rutiner og organisation og rammer for samarbejde og sparring. 

Få et sprog for fagligheden

Filmen er tænkt som oplæg til en dialog om grundlægende pleje fx på et teammøde i hjemmeplejen eller på et plejecenter. Filmen indgår som en del af projektet "Grundlæggende pleje i praksis." 

KL og de faglige organisationer på sundheds- og ældreområdet i Fremfærd Sundhed og Ældre står bag projektet, der har til formål at styrke den grundlæggende pleje og få et sprog for fagligheden.

Kort om 'Grundlæggende pleje i praksis'
Fremfærd sundhed og ældre

KL og de faglige organisationer på sundheds- og ældreområdet i Fremfærd Sundhed og Ældre står bag projektet, der har til formål at styrke den grundlæggende pleje i praksis.

Der arbejdes med at udvikle en ny måde at tale om grundlæggende pleje og med at klæde ledere og andre nøglemedarbejdere på til at understøtte dette.

Der arbejdes også med prøvehandlinger, hvor ledere og medarbejdere på tværs af fagligheder og niveauer afprøver, evaluerer og justerer.

De deltagende kommuner er Frederiksberg, Horsens og Høje-Taastrup Kommuner. KL, FOA og Dansk Sygeplejeråd har projektledelsen. 

Find artikler fra projektet