
Unge medarbejdere og arbejdskultur - sådan gør I
Få indsigter og værktøjer til at motivere unge på sundheds- og ældreområdet. "Det er virkelig værdifulde værktøjer", lyder det fra to ældrechefer.
Er du leder, og ønsker du inspiration, viden og værktøjer til at tiltrække, tilknytte og udvikle unge medarbejdere på sundheds- og ældreområdet? Så læs med her!
Sundheds- og ældreområdet er præget af stigende krav, kompleksitet og personalemangel, og ifølge lederne på området har vi at gøre med en ny generation af medarbejdere, som kommer med klare forventninger til arbejdsmiljøet, ledelsesstilen og mulighederne for faglig udvikling.
Unge ønsker en god arbejdskultur
Det stiller nye krav til ledelsesopgaven.
Derfor har FOA og KL i regi af Fremfærd Sundhed og Ældre gennemført et projekt, der har resulteret i en række værktøjer og indsigter, der er samlet her på siden og i publikationen "Unge medarbejdere og arbejdskultur".
Ledelseshjul, dialogkort og andre værktøjer
Publikationen indeholder forskellige samtaleværktøjer bl.a. en samtaleguide, til brug mellem leder og medarbejder, og dialogkort som hele personalegruppen kan bruge til at styrke arbejdskulturen.
I publikationen finder du også værktøjer som ledelseshjulet, der viser de lederegenskaber de unge efterspørger, mentorplakaten, der kan give inspiration til den gode opstart for nye medarbejdere og plakaten ”det første år”, som giver et overblik over, hvilke temaer, der kan være vigtige i det første år med en ny medarbejder.
Det er en virkelig værdifuld publikation, der sætter mennesket i centrum
Hjemme- og sygeplejechef Marianne Krarup
"Ledere får alt hvad de behøver"
For Marianne Krarup, hjemme- og sygeplejechef i Sønderborg Kommune, giver materialet et indsigtsfuldt blik på, hvad der skal til for at tiltrække, støtte og fastholde de unge.
- Med konkrete værktøjer som ledelseshjulet, dialogkort og mentor-modeller får ledere alt, hvad de behøver for at skabe en arbejdsplads, hvor unge føler sig hørt, værdsat og motiveret til at blive. Jeg kan kun anbefale at dykke ned i materialet, siger Marianne Krarup, der er medlem af Fremfærd Sundhed og Ældre.
Vi skal omsætte viden til handling
For Charlotte Gjørup, ældre- og sundhedschef i Odense Kommune, er den nye publikation en investering i fremtiden – både for den enkelte og for et velfærdsområde under pres.
- Det er tydeligt, at unge medarbejdere lægger vægt på kollegialt fællesskab, en nærværende og lydhør ledelse samt klare rammer for deres faglige udvikling. De ønsker at blive inddraget, værdsat og set som en aktiv del af arbejdspladsen fra dag ét. Som ledere må vi tage denne viden til os og omsætte den til handling, og med de nye værktøjer kan vi arbejde strategisk med dette, siger Charlotte Gjørup, der også er medlem af Fremfærd Sundhed og Ældre.
Unge gør op med gamle vaner
Tanja Nielsen, sektorformand i FOA og næstformand i Fremfærd Sundhed og Ældre, håber, at de nye værktøjer kan styrke dialogen mellem ledere og de unge.
- Det, der gør dette projekt unikt, er, at så mange unge har deltaget, og at det er deres ord, der kommer frem i materialet. Vi har haft en kultur på ældreområdet, hvor vi har kørt på vaner og "sådan gør vi her". Nu står vi med en generation af unge, der ikke vil puttes i en fastlåst ramme. De har en selvstændighed og nogle behov, som vi er nødt til at imødekomme. Med dette projekt har vi fået værktøjer, der trækker de unge tættere på ledelsen, og giver dem et ansvar og en status, som de efterspørger, siger hun.