Hvis mine arbejdsforhold er gode vil jeg arbejde længe
Indflydelse på opgaverne og tillid til sin leder er helt afgørende for, at 61-årig sygeplejerske vil blive mange år i jobbet.
- Hvis mit helbred er godt, og mine arbejdsforhold er gode, så vil jeg fortsætte længe, også ud over de 67 år, siger sygeplejerske Essy Basseri, der er 61 år gammel.
Han er en af de 100 seniormedarbejdere i Aarhus Kommune, som lige nu deltager i et seniornetværk, som kommunen har sat i gang for at skabe viden og dialog om ønsker og muligheder for seniorerne i Aarhus Kommune.
Det gode seniorarbejdsliv
I Aarhus Kommune er man interesseret i at finde ud af, hvad der skaber det gode seniorarbejdsliv, så medarbejdere i alle faggrupper har lyst til at arbejde så længe som muligt.
Derfor har HovedMEDudvalget taget initiativ til at danne netværket, fortæller Vibeke Jørgensen, der er HR-konsulent i Aarhus Kommune.
- Der er meget stor opbakning og interesse for netværket, og pladserne blev hurtigt revet væk. Det viser os, at der er noget at arbejde med. Og vi vil rigtig gerne finde løsninger sammen og samtidig punktere fortællingen om, at 'man fyrer de gamle først'. Nej, vi har brug for de erfarne, og vil gerne hjælpe dem til at blive lidt længere, siger hun.
Netværket er delt ind i fem hold efter faggrupper. Hvert hold mødes fem gange over et halvt år med forskellige temaer på dagsordenen, og alle aktiviteter foregår i arbejdstiden.
Aarhus Kommune er også en del af Seniorpartnerskabet, som KL og Forhandlingsfællesskabet har taget initiativ til.
Alle over 60 år har fået en invitation
Essy Basseri er 61 år og arbejder som socialsygeplejerske i Sundhedsenheden Midt i Aarhus Kommune.
- Jeg fik en mail om netværket og syntes, at det lød som en god idé, for der er et stort behov for viden om, hvordan vi forsat kan blive på arbejdsmarked og samtidig bevare vores arbejdsglæde, når vi bliver plus 60, siger han.
Derfor skyndte han at tilmelde sig og fik en kollega med. De første to møder i efteråret har handlet om 'Din trivsel som 60+'er på arbejde' og 'Overgangen fra arbejdsliv til seniorliv' med fokus på de seniorordninger, seniorsamtaler og muligheder der findes i Aarhus.
- Det var interessant at møde nogle andre seniorer, og det har givet mig nogle nye ideer, men jeg kan også godt mærke, at der er forskel på at være 61 og 65, i forhold til hvad man kan og ønsker tid til, siger Essy Basseri.
Vil gerne arbejde længe
Han vil gerne have et langt arbejdsliv, så længe hans helbred og livsomstændigheder tillader det.
- For mig er pension ikke en skillevej. Når jeg er glad for mit arbejde og min leder nu, så forsvinder den glæde jo ikke, bare fordi jeg bliver 67. Så jeg håber, at jeg også kan benyttes, efter jeg er gået på pension, siger Essy Basseri.
Han tænker, at han for eksempel kunne have et vist timer antal om ugen med nogle fast aftalte opgaver. Men det vigtigste for, at han kan se sig selv arbejde mange år endnu, er gode arbejdsforhold i form af fleksibilitet i forhold til tid og opgaveløsning - og så et vist økonomisk incitament.
- Det er afgørende, at der er et godt arbejdsmiljø og en ledelse med indsigt i min faglige målgruppe, som er socialt udsatte borgere. Det forudsætter en vis fleksibilitet i forhold til opgaveløsning, hvis jeg skal fortsætte, siger han.
Indflydelse på arbejdet er vigtigt
Med god ledelse mener Essy Basseri, at der bliver lyttet til ham som medarbejder, og at der er gensidig tillid mellem ham og hans leder.
- Det er vigtigt for mig at have nogle rammer, hvor jeg selv har indflydelse på mit arbejde og kan være med til at løse opgaver. De borgerforløb, jeg er involveret i, kræver, at jeg tænker 'ud af boksen' og ikke kommer med standardiserede løsninger, siger han.
Men som forholdene er nu på hans arbejdsplads, vil han gerne fortsætte med at arbejde i mange år.
Vidensdeling og makkerskaber
Essy Basseri er også meget opmærksom på, at han som 'gammel i gårde' er en kapacitet inden for feltet.
- Jeg synes, jeg har en del viden og erfaring, som jeg gerne vil dele, siger han.
Derfor ser han gerne, at man gjorde noget mere ud af vidensdeling for eksempel med makkerskaber eller anden sidemandsoplæring.
- Det er en glæde at dele sin viden med andre, og vi har også en ordning, hvor en erfaren følger med en mindre erfaren rundt, men det bliver desværre ofte mere oplevet som kontrol end som noget positivt, så det skal nok forklares anderledes for at virke godt, siger han.
For nylig havde Essy Basseri en seniorsamtale med sin leder. Han tog selv initiativ til den og fik aftalt, at han går fra 36 til 32 timer om ugen, men beholder sin pensionsindbetaling på det gamle timetal.