Billedkort sætter fut i kedelige møder
Simpelt greb kan forbedre jeres møder og workshops.
Kender du det? Du sidder til et møde, og der er lagt op til diskussion af et vigtigt emne. Men diskussionen får ikke rigtig luft under vingerne, det er de samme personer, der byder ind, og snakken går lidt i ring.
Men sådan behøver det ikke at være. Der er forskellige metoder, der kan løfte jeres møder – og et af de mest simple er brugen af billedkort.
Simpelt og let at bruge
Billedkort er lette at bruge, de kan bruges i både større og mindre grupper, i alle mulige forskellige sammenhænge og så inspirerer de mødedeltagerne til at tænke lidt ud over deres almindelige rammer. Konsulenterne i SPARK – Samarbejde om Psykisk Arbejdsmiljø i Kommunerne – bruger ofte billedkort, når de laver forløb for kommunale arbejdspladser over hele Danmark.
Det er der flere årsager til:
- Alle mødedeltagerne bliver aktiveret. Når man som mødedeltager først har fået ”hul på bylden” med at byde ind, så er det lettere at fortsætte i samme boldgade. Når deltagerne først er i gang, bliver de mere engagerede og tager i højere grad stilling til diskussionspunkter mv.
- Sproget og associationerne bliver mere nuancerede. I større grupper har vi ofte en tendens til at lægge os op ad noget, som andre har sagt før os og bygge videre på det. Det kaldes ”Det første ords magt”. Med billedkort har man valgt sit eget kort – og dermed sin egen association – før man hører de andre deltagere, og billedkortet gør det nemmere at holde fast på sit oprindelige input. På den måde bliver emner foldet mere ud og får flere nuancer.
- Billedkort kan gøre det nemmere at tale sammen og diskutere på tværs af magtstrukturer - eksempelvis leder og medarbejder. Billedkortene ”ligestiller” på sin vis mødedeltagerne, forstået på den måde, at vi har samme udgangspunkt, nemlig at vi har valgt et billede og skal fortælle om vores associationer.
- Vores hjerne keder sig hurtigt, men kan godt lide billeder. Vi har nemt ved at falde lidt i staver, når tingene bliver ensformige, men det visuelle sprog appellerer umiddelbart til os og kan derfor bidrage til fornyet engagement og energi.
- Billedkort skaber variation i mødet. Det gør noget ved os, når vi gør noget andet, end vi plejer.
”Det tredje element” skaber tryghed og friere associationer
Brugen af billedkort er et eksempel på, at der kan starte nogle andre typer dialoger, når vi ikke bare sidder rundt om et mødebord og taler, "som vi plejer", men tager udgangspunkt i noget tredje. Det, at have noget at tale ud fra, giver associationerne et friere spil, og gør det nemmere for mødedeltagerne at sætte ord på og nuancere deres tanker.
Og det behøver ikke engang at være billeder. Det kan være næsten hvad som helst. Man kan fx bede mødedeltagere tage en genstand med, som fortæller noget om, hvad de sætter pris på ved deres arbejdsplads. Man kan bede en gruppe bibliotekarer vælge en bog, der symboliserer deres håb eller frygt i forbindelse med en organisationsudvikling. Man kan bede en gruppe vælge en sten eller en plante, der symboliserer deres ståsted i en diskussion. Det tredje element fungerer som en støtte til mødedeltagerne, så de bedre kan fortælle deres historie og relatere til hinanden.
SPARK har for eksempel brugt billedkortene sammen med en TRIO, der fik denne opgave:
Vælg hver 3 billeder
- Et billede du kan bruge til at fortælle om, hvad du er stolt af på jeres arbejdsplads
- Et billede du kan bruge til at fortælle, hvad du længes efter på jeres arbejdsplads
- Et billede du kan bruge til at fortælle om, hvad der kan vise vejen i retning af det, du længes efter
Deltagerne delte deres fortællinger med hinanden, mens mødelederen samlede op på planchen nedenfor.
Deltagerne har efterfølgende fortalt, at billedkortene og spørgsmålene satte gang i nogle nye typer overvejelser og mindede dem om, hvor de gerne ville hen, og hvor meget de var stolte af, i stedet for kun at fokusere på problemer og bøvl.