Unge fra Fremfærds Generationsværksted

Unge: Vi vil have udvikling og teamwork

En god leder er én, der interesserer sig for 'hele mig'. En god arbejdsplads er et sted med støtte og fællesskab, lyder det fra 9 unge.

Af Irene Aya Schou 11/12/2024
Fremfærd

Som ung medarbejder i ældreplejen kan man godt føle sig fremmedgjort, når man træder ind i hjemmeplejen eller på et plejecenter og er omgivet af kolleger, der er meget ældre end én selv og taler om helt andre ting end én selv.

Snakken med kolleger kan være lidt akavet

Det oplever 16-årige Selma Fuad, der til daglig arbejder som ufaglært på et plejecenter i Aalborg Kommune.

- Jeg kan mærke forskel på mig og mine ældre kolleger, når jeg sidder i frokoststuen og snakker om mit privatliv, og jeg siger: 'Jeg har været ude og feste med mine veninder', og de siger: 'Jeg har lige fået en ny søn'. Det er lidt akavet. Jeg vil gerne have mulighed for at kunne snakke med dem. Men de er ikke så åbne, som jeg er, siger hun.

Selma deltager sammen med andre unge i projektet "Unge medarbejdere og arbejdskultur" under Fremfærd Sundhed og Ældre. Projektet handler om at blive klogere på, hvad der driver og motiverer de unge, og hvordan de gerne vil ledes.

Min leder og jeg dansede med borgere

19-årige Soline Tamidi arbejder sammen med Selma på Lindholm Plejehjem i Aalborg Kommune. For hende er kommunikation helt afgørende for en god arbejdskultur. 

- Man skal kunne snakke med sine kolleger både om det faglige men også om ens privatliv, og så er det vigtigt at have en leder, som man kan kommunikere med og fortælle, hvad man har på hjerte og fx sige, hvis man har det mentalt dårligt, siger Soline, der har mange gode oplevelser med sin nuværende leder.

- Ved den seneste julefrokost hyggede vi os og lyttede til musik og tog fat i to borgere og fik danset med dem. Det grinede vi af og havde det sjovt, siger hun. 

Min leder skal kende hele mig

Anne Poulsen er 26 år og arbejder til daglig som sygeplejerske på et plejecenter i Silkeborg Kommune. Hun værdsætter en positiv tone, hvor man kan mærke, at man er velkommen, og hvor ens ideer bliver værdsat, uanset om man er ufaglært eller sygeplejerske.

- Vi har alle sammen noget at byde ind med. For mig er det vigtigt med fokus på det fælles mål. Det handler ikke om mig, men om borgerne. Om at de skal have et godt liv, siger Anne Poulsen, der sætter pris på faglig udvikling.

Her spiller lederen en vigtig rolle. Lederen skal gøre det synligt, hvilke muligheder den enkelte medarbejder har for at udvikle sit faglige potentiale. Men lederen skal også kende personen udenfor arbejdspladsen. 

- Den bedste leder er en leder, der engagerer sig i hele mig og ikke kun i min faglige profil men også, hvem jeg er som privatperson. Én som kender mine styrker og mine svagheder og ved, hvordan de skal udfordre mig, siger hun.

Min leder spurgte ind til min ferie i Sverige

For 22-årige Laura Bang Sørensen er tryghed helt afgørende for trivslen. Hun arbejder som social- og sundhedsassistent i Svendborg Kommune og føler sig hjemme i et åbent miljø, hvor man kan spørge om alt. 

- Det er vigtigt for mig i mit arbejdsliv, at jeg kan blive fagligt klogere og blive imødekommet. Jeg kan huske, at min leder efter sommerferien spurgte ind til min ferie i Sverige. Jeg var positivt overrasket over, at hun kunne huske, at jeg skulle til Sverige, siger Laura, hvis bedste råd til ledere er at huske, at unge er forskellige.

- Der er forskel på, om man er 22 år eller 27 år, om man har familie eller ej. Hver enkelt menneske er forskelligt, og det er vigtigt at se på, hvor vi er i livet, siger hun.

Lederen skal lytte og være åben

For Mikkel Larsen, 27 år og social- og sundhedsassistent i Assens Kommune, er en god arbejdsplads ét sted, hvor der er teamwork og godt fællesskab.

- Vi kan være sociale sammen og hjælpe hinanden. Det er vigtigt for mig med fleksibilitet, en synlig leder og skønne kolleger, og mit bedste råd til lederen er: 'Lyt og vær åben, nærværende og støttende', siger han. 

Som nyuddannet skal man have støtte

I Esbjerg Kommune starter Simone Christensen om kort tid et job i psykiatrien. Den 24-årige sygeplejestuderende bliver færdiguddannet til januar. Hendes erfaring er, at en god arbejdsplads er et sted med støtte og fællesskab.

- Det er et åbent sted med plads til alle, hvor man kan have faglige snakke og udvikle sig. Som nyuddannet er det vigtigt at have kolleger, man kan læne sig op ad og lære af og have en leder, man altid kan henvende sig til.

For Simone er det afgørende med en kultur, hvor alle er villige til at lære af hinanden.

- Som nyuddannede kommer vi med frisk viden fra uddannelserne, mens de ældre kolleger har en stor faglig viden opnået gennem nuværende og tidligere job, siger hun.     

Drop 'sådan har vi altid gjort'

Den gode modtagelse og det åbne, fordomsfrie miljø er afgørende for unge medarbejdere. Det siger 22-årige Alberte Johanne Andersen, der arbejder som ufaglært i hjemmeplejen i Silkeborg Kommune.

Hun har i et tidligere job på et plejehjem oplevet at få kommentaren: 'Sådan har vi altid gjort, og sådan gør vi også fremover' af kolleger, der havde været på stedet i 20-25 år. Derfor er det vigtigt for hende at have en leder, der er nysgerrig og som skaber rum til forskellighed.

- Vi lever i en tid med stor forandring. Tingene er ikke som de var for 10 år siden. Så lyt til dine medarbejdere, involver dem, og brug de unges kloge og sjove ideer. Det giver rigtig meget både kollegamæssigt og arbejdsmæssigt, siger hun. 

En god arbejdsplads har synlige værdier

I Tønder Kommune efterspørger Alexandra Broscovanu en kultur med synlige værdiger og synlig organisering.

30-årige Alexandra kommer fra Rumænien og er netop nu i praktik i hjemmeplejen i forbindelsen med social- og sundhedsassistent-uddannelsen. 

- Et god arbejdsplads for mig er et sted, hvor jeg ved, hvad jeg skal lave, og hvem jeg skal spørge. Hvor jeg føler mig tryg, og hvor der er et inkluderende arbejdsmiljø, hvor jeg kan komme med min nye viden, siger hun.

En god leder er afgørende, og her fremhæver Alexandra især vejlederen fra hendes første praktik.

- Hun har sat en høj standard. Hun er utrolig god til konstruktiv kritik og til at respektere min måde at gøre tingene på, selvom jeg ikke gør det samme som hende, siger hun.

Et godt arbejdsmiljø er alfa og omega

For Astrid Mailand Jonstrup fra Assens Kommune er arbejdsmiljøet helt afgørende.

- Det er alfa og omega med et godt arbejdsmiljø, når man skal være på arbejdsmarkedet i rigtig mange år. Det er vigtigt for mig, at jeg kan udvikle mig fagligt, og at der bliver ved med at være udfordringer i mit arbejdsliv, siger 23-årige Astrid, der arbejder som social- og sundhedsassistent på et rehabiliteringscenter. 

Hendes bedste råd til lederen er at være nærværende. 

- Det har virkelig meget at sige, at ens leder er synlig og tjekker op på, hvordan man har det, for som ung er det ikke sikkert, at man siger til, siger hun. 

Video til ledermøder

Som led i projekt "Unge medarbejdere og arbejdskultur" bliver der udarbejdet en række værktøjer, som skal understøtte dialogen på tværs af generationer. Et af disse værktøjger er en video, som lederen kan bruge til ledermøder.

Der vil også blive udviklet dialogkort til arbejdsfællesskabet, samtalekort til dialogen mellem leder og medarbejder, huskeplakat til onboarding, kompetencehjul og en one-pager til mentorordning. Materialerne forventes klar til februar 2025.

Unge medarbejdere og arbejdskultur

Fremfærd Sundhed og Ældre-projektet afdækker forventningerne til ledelse hos unge medarbejdere på ældreområdet og får indsigt i, hvordan man som leder fx på et plejehjem kan tilbyde en ledelsesstil og et arbejdsmiljø, der motiverer den unge medarbejder. 

Projektet har deltagelse af otte kommuner og har resulteret i konkrete produkter som samtalekort til dialogen mellem leder og medarbejder, videoer til ledermøder, huskeplakat til onboarding, kompetencehjul og en one-pager til mentorordning.   

Kommunernes Udviklingscenter (Komponent) faciliterer forløbet.

De deltagende kommuner er Køge, Esbjerg, Aalborg, Silkeborg, Svendborg, Tønder, Randers og Assens.

Læs om projektet