
Bring jeres professionelle viden i spil
Forældresamarbejdet med nyankomne familier har samme mål som alt andet forældresamarbejde: Børnenes trivsel, udvikling og læring, men der kan alligevel være særlige ting, man skal være opmærksom på. Få inspiration og viden til at bruge jeres professionelle viden til at skabe en bane for forældrene at deltage på.
Mange professionelle oplever det som udfordrende, hvis forældrene har kulturelle praksisser og måder at opfatte læring, udvikling og samarbejde på, som er anderledes og virker fremmede i forhold til, hvad de er vant til. Udfordringerne kan virke som uoverstigelige barrierer og gøre det vanskeligt at etablere et samarbejde med forældrene.
Det professionelle samarbejde med forældre til børn og unge med flygtningebaggrund sigter imidlertid mod de samme formål, som der er med alt andet forældresamarbejde. Det betyder, at udgangspunktet er det samme, og at det er relevant at bruge sine generelle erfaringer med forældresamarbejde. Der er dog også særlige forhold, som det er vigtigt at være opmærksom på.
Der er mange potentialer i at udvikle forældresamarbejdet med nyankomne forældre således, at forældrene får mulighed for at støtte deres barns trivsel, læring og udvikling, men forældrene skal have en bane at spille på.
Her på siden finder du forskellige input til, hvordan professionelle kan arbejde med at tilrettelægge sådanne baner.
Start med at læse den faglige artikel nedenfor og gå derpå på opdagelse i øvelser og redskaber til professionel refleksion. De kan hjælpe med at sætte jeres profession i spil og give forældrene mulighed for at støtte børnenes udvikling, læring og trivsel.
- Hvilke mål har I for forældresamarbejdet?
- Forforståelse: Hvad tænker I om forældrene og hvorfor?
- Hvad betyder jeres egen kulturelle baggrund?
- Som professionelle er I medspillende modspillere
- Sådan finder I forældrenes ressourcer
- Hvor går grænserne for den professionelle?
- Sådan forhandler I spilleregler for samarbejdet
- Kollegial sparring: Gør I det, I tror, I gør.
Matthiesen, N. (2016). Working together in a deficit logic. Race, Ethnicity & Education.
Skytte, M. (2008). Professionelt arbejde med udsatte, minoritetsetniske børn og deres familier. I Bo, Karen-Asta m.fl. (red.): Udsatte børn – et helhedsperspektiv. Akademisk Forlag.
Ministeriet for børn, ligestilling, integration og sociale forhold (2014) Inkluderende forældresamarbejde i praksis – nye metoder til det mangfoldige forældresamarbejde i daginstitutioner.