Eksempler på grønne ideer
Hvad kan en grøn idé være? Find inspiration i virkeligheden.
Hvornår er en grøn idé god?
Er det, når den er revolutionær ny? Er det, når den er så ligetil, at man ikke forstår, man ikke er gået i gang noget før? Eller er det, når den er let at implementere?
Det er der ikke noget entydigt svar på.
Her i projektet "Medarbejdernes grønne ideer" er vi interesserede i store såvel som små idéer. Eneste betingelse er, at ideen er blevet til virkelighed, og at du synes, den er værd at sprede.
Eksempler på ideer
Genbrug
I flere kommuner er der fokus på genbrug. Det kan være alt fra opsætning af tøj- og bogskabe til byttecentraler i forlængelse af genbrugsstationer og møbellagre for kommunale arbejdspladser, hvor man kan hente og aflevere brugte møbler.
Mere bæredygtig transport
Nogle arbejdspladser går efter at blive CO2-neutrale, og det fører til en masse initiativer fra medarbejderne.
Det har bl.a. givet et fokus på mere fossilfri kørsel. Fx når hjemmehjælpen cykler til borgerne, når der er under 20 km, når der indkøbes elcykler, der kan erstatte biler i forskellige sammenhænge, eller når arbejdspladser deltager i projekter med fokus på at cykle på arbejde.
Undgå madspild og spis grønnere
Flere arbejdspladser og institutioner indfører kødfrie dage og spiser i det hele taget mere grønt og lokalt og har fokus på at nedbringe madspild.
Susanne er fx madmor i en vuggestue og gør en dyd ud af at genbruge rester. Det samme gør Peter, som er kok på et bosted og er blevet mester i at få mest muligt ud af selv den mindste rest. Michael er køkkenansvarlig på en køkkenskole og gør en stor indsats for at styrke børns nysgerrighed på forskellige former for mad og spise klimavenligt.
Affaldssortering
Mange steder bliver der skruet op for affaldssorteringen, så meget mere kan genanvendes.
Michael arbejder fx på et rusmiddelcenter og har fået en idé til et nyt affaldssystem. Han går selv forrest og sorterer skraldet i hånden for at være sikker på, at der ikke er noget, der er røget i den forkerte spand. Michael tror på, at hans handlinger spreder sig som ringe i vandet - fra kollegaer til deres familier og ud i lokalsamfundet.
Uddannelse og bæredygtighed
Flere skoler og uddannelser har fokus på klima og bæredygtighed.
Kontoreleven Tommy har fx fået ideen til et projekt for 1. og 2. års kontorelever, hvor de i grupper skaber et bæredygtigt produkt, som skal fremvises i forvaltningerne.
Mange skoler arbejder med grøn energi, bæredygtighed og klima, og sammen med børnene sættes der fx fokus på vandforbruget på skoler, grønnere spisevaner og forurening.