Få brugerne med i udviklingen af det specialiserede socialområde
INVITATION: Bliv bedre til inddragende processer, og få borgernes stemme med i jeres udviklingsarbejde.
Hvordan skaber man udviklings- og beslutningsprocesser, hvor borgere i udsatte positioner deltager aktivt, bidrager med deres viden og er med til at forme nye strategier og indsatser?
Det er et fokus, der har fyldt i kommunerne i mange år.
Vær med i nyt projekt
Nu inviterer Fremfærd Særlige Behov kommuner til at deltage i et forløb, der inspirerer og understøtter nøglemedarbejdere i at designe og gennemføre konkrete involveringsprocesser.
Forløbet vil:
- styrke kommunens kompetencer og værktøjskasse ift. at samarbejde med borgere i udsatte positioner om strategi og/eller praksisudvikling.
- skabe rum for dialog, der forandrer - på tværs af borgere, medarbejdere, forvaltning og evt. politikere.
- sætte fokus på de beslutningsstrukturer i kommunen, som enten kan fremme eller hæmme adgangen til dialog med borgerne, og som tager afsæt i deres viden og perspektiver.
- skabe netværk og gensidig inspiration mellem nøglemedarbejdere på tværs af kommuner.
Hvem kan deltage?
Fremfærd Særlige Behov søger i alt 5 kommuner til at deltage i projektet. Hver kommune har frihed til at formulere den udviklingsproces, de ønsker at samarbejde med borgere om.
Det kan være, at I står overfor en udviklingsproces, der kunne vinde ved borgerinddragelse - enten som kommune eller lokalt tilbud. Det kan også være, I allerede er i gang med et udviklingsarbejde og ønsker hjælp til styrket brugerinddragelse. Det kunne være faglig udvikling på området, udvikling af jeres strategi som kommune på et udvalgt område eller tilbud eller noget helt tredje.
Målgruppen kan være børn, unge eller voksne på hele det specialiserede socialområde, fx udsatte børn/voksne, voksne med udviklingshandicap, psykiske problematikker eller lignende.
Hvad kræver det af jer?
For at få glæde af at deltage i projektet skal man som deltagende kommune:
- have lyst til at strække sig på tæer og udvide kommunens kapacitet for samskabelse og samarbejde med de borgere, der har brug for kommunens specialiserede tilbud.
- beskrive det, man ønsker at udvikle, og hvorfor det er vigtigt for resultatet at have borgernes stemme med i udviklingsarbejdet.
- beskrive, hvordan der skabes tilstrækkeligt politisk og/eller ledelsesmæssigt mandat til at processen - og dermed borgernes perspektiver - vil kunne få betydning i praksis.
- afsætte ressourcer til, at 1-2 nøglemedarbejdere deltager i 4 heldags læringsseminarer (herunder rejseudgifter), samt til at de designer og gennemfører konkrete processer sammen med borgere, medarbejdere, ledere og andre relevante aktører.
- lægge lokaler og forplejning til ét læringsseminar med ca. 12 deltagere.
- afsætte ressourcer til, at relevante medarbejdere og ledere kan deltage i dialogmøder med borgere samt i arbejdet med at udvikle en konkret praksis, tilbud eller strategi.
- kunne afsætte ressourcer til, at den/de ansvarlige ledere(e) kan indgå i løbende dialog om samskabelsesprocessen, så den ledelsesmæssige opbakning sker undervejs, og eventuelle løbende justeringer bliver mulige.
Deadline for interesse-tilkendegivelse: 9. oktober 2024